Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
macka gleda gore

Alergija kod mačaka i odgovarajuća hipoalergenska hrana

4 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Istina o alergijama kod mačaka je da su izuzetno retke, što može lako dovesti do zabune sa netolerancijama na hranu, koje su češće i manje ozbiljne.

Otkrijte kako da prepoznate da li vaša mačka ima alergiju i koje korake možete preduzeti da im pomognete da se osećaju bolje ponovo. Jedno rešenje može biti ponuditi joj hipoalergensku hranu ukoliko ima takvih problema.

Šta su alergije na hranu kod mačaka?

Ali šta zapravo znači alergija na hranu kod mačaka? Pa, to uključuje reakciju na vrlo male količine određenog sastojka u hrani, poput govedine, mlečnih proizvoda ili ribe. Zanimljivo je da ove alergije mogu da se jave ne samo kod mladih mačaka, već i kod onih bilo kog uzrasta. 

Dakle, bez obzira na godine, uvek je dobro obratiti pažnju na neobične znakove i tražiti rešenja kako bi vaša mačka imala što više udobnosti.

Dijagnostikovanje alergija na hranu kod mačaka je veoma teško jer ne postoje određeni testovi za alergije, simptomi obično nisu specifični, a uzroci mogu biti nepredvidljivi.

 

Simptomi alergije kod mačaka često mogu biti pogrešno shvaćeni kao neka druga medicinska stanja, stoga je veoma važno potražiti veterinarski savet pre nego što napravite bilo kakve promene u ishrani vaše mačke kako biste bili sigurni da zaista lečite alergiju, a ne neko drugo stanje.

Koji znakovi i simptomi ukazuju na prisustvo alergija kod mačaka?

Pa, evo nekih važnih znakova: 

  • Alergijske reakcije i problemi sa kožom - svrab i crvenilo kože, moguće sa delovima bez dlake ili ranama izazvanim grebanjem.
  • Uobičajene infekcije uha.
  • Problemi vezani za dlaku, uzrokovani gutanjem dlake prilikom grebanja ili preteranog čišćenja iste.
  • Problemi sa varenjem kao što su povraćanje i dijareja.
  • Respiratorni problemi (iako retki).

Alergije kod mačaka mogu imati različite oblike i mogu biti prilično komplikovane. Na primer, konstantno češanje može biti rezultat alergije ili ukazivati na dermatitis kao odgovor na buve. Međutim, važno je da ne pokušavate sami da lečite moguću alergiju kod vaše mačke samo na osnovu sumnje.

Ako je vaš veterinar isključio druga medicinska stanja, verovatno će preporučiti testove sa hipoalergenskom hranom kako bi utvrdio na koju hranu vaša mačka ima alergiju ili intoleranciju. Ovi testovi treba da se obave pod pažljivim nadzorom vašeg veterinara kako bi se osiguralo da vaša mačka i dalje dobija sve esencijalne hranljive materije koje su joj potrebne.

Testiranje mačaka na alergiju kod veterinara

Preporučivanje dijete sa hipoalergenskom hranom za mačke

Ako vaš veterinar sumnja da je vaša mačka alergična na hranu za mačke, može predložiti efikasan način da potvrdi ovu dijagnozu: test dijeta. Tada ćete privremeno preći na posebnu ishranu zasnovanu na hipoalergenskoj hrani

Ova dijeta sadrži tako male količine proteina iz bilo kojeg sastojka u hrani za vašeg ljubimca da su šanse za izazivanje alergijske reakcije skoro nula ili vrlo male. 

Preporuka stručnjaka iz Purine za hipoalergensku hranu za mačke je proizvod iz Purina Pro Plan linije veterinarske dijete suve hrane, hipoalergenska hrana za mačke.

Ova dijeta će trajati određeni period vremena, zavisno od simptoma alergije kod vaše mačke. Na primer, ako ima probleme sa kožom, mogu im se ponuditi restriktivna ishrana u trajanju od 4 do 12 nedelja ili duže. Problemi sa gastrointestinalnim traktom obično pokazuju znakove poboljšanja u kraćem vremenskom periodu.

Dok se vaša mačka strogo pridržava dijete koja se sastoji isključivo od hipoalergenske hrane, važno je da joj ne nudite nijednu drugu vrstu poslastice, ma koliko privlačno to izgledalo! Za mačke koje su navikle da žive napolju, najbolja opcija je da ograničite njihovu aktivnost u kući tokom ovog perioda testiranja.

Da biste uspešno savladali ovaj izazov, morate biti strpljivi i dosledni, jer se mogu javiti blagi nesporazuma tokom ovog procesa. Ako se suočite sa takvim trenucima, nemojte oklevati da otvoreno komunicirate sa svojim veterinarom. Važno je podeliti sve informacije, uključujući i svako oklevanje koje mačka može imati u vezi sa prihvatanjem hipoalergenske hrane. Ovo će osigurati da proces bude što je moguće efikasniji i bez neprijatnih iznenađenja.

Analiza rezultata: kako se vaša mačka razvija sa novom ishranom?

Nakon završetka perioda testiranja, vaš veterinar će proceniti zdravlje vaše mačke i kako se prilagodila novoj ishrani. Posebno će se ispitati da li simptomi prolaze, ili su ostali nepromenjeni ili se pak pogoršali.

Ako nema primetnog poboljšanja, postoji mogućnost da vaša mačka nema alergiju na hranu, i vaš veterinar će istražiti druge moguće uzroke problema.
Ali ako su se stvari poboljšale, onda je ovo sjajna vest za vas i vašu mačku! Vaš veterinar će razgovarati s vama o sledećim koracima, ali u zavisnosti od specifičnosti alergije vaše mačke, može biti potrebno postepeno ponovno uvođenje proteina u ishranu jedan po jedan i pažljivo praćenje reakcija. 

Ako se simptomi ponove kada mačka jede određenu hranu, možda ste identifikovali "krivca".

Hipoalergenska hrana za mačke

Preporučena hrana za kućne ljubimce sa alergijama

Na kraju će se raditi na razvoju alternativne, nutritivno uravnotežene, kratkoročne ili dugoročne ishrane koja eliminiše sastojak odgovoran za alergiju i podržava imunološki sistem. Ponekad ova pretraga može biti kompleksnija i može postojati više od jednog sastojka odgovornog za alergiju. 

Zato je važno uključiti veterinara, a pokušavati samostalno istraživati može biti komplikovano. Međutim, trud će biti nagrađen kada vaša mačka bude mogla da uživa u hrani bez neugodnih nuspojava!

Ako vas brine da vaša mačka može imati alergiju na mačju hranu, odmah se obratite veterinaru. Takođe vas pozivamo da pročitate članak o Zabranjenoj hrani i štetnim supstancama za mačke.
Sponzorisano od strane Purina Pro Plan Veterinary Diets -> Otkrijte sada kompletni asortiman hrane za mačke Purina Pro Plan Veterinary Diets za mačke.