Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Saveti za ishranu mačaka

Saveti za ishranu mačaka

7 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Kao ljubitelj mačaka, sigurno želite da vaš krzneni prijatelj proživi dug, zdrav, srećan i aktivan život. Jedan od najboljih načina za postizanje ovoga je obezbeđivanje uravnotežene ishrane koja se sastoji od pet glavnih nutritivnih grupa: proteina, masti i ulja, vitamina, minerala i ugljenih hidrata. 

Mačke su „obavezni mesožderi”, što znači da im je potrebno meso u ishrani, te stoga, za razliku od pasa, nikada ne mogu biti vegetarijanci ili vegani. Mačke se oslanjaju na proteine kao glavni izvor energije i potrebne su im veće količine proteina u ishrani nego psima. Pored toga što je meso gotov izvor proteina, ono takođe obezbeđuje tri esencijalna hranljiva sastojka bez kojih mačke ne mogu da žive: taurin (za srce i vid), arahidonsku kiselinu (za zdravlje kože i dlake) i vitamin A (za dlaku i vid).

U Purini nam je veoma stalo do obezbeđivanja najbolje ishrane za mačke i omogućavanja da dobiju sve hranljive materije koje su im potrebne za napredovanje. Zbog toga smo napisali ovaj članak, kako bismo vam pružili sve neophodne informacije o ishrani vaše mačke.

Nastavite sa čitanjem da biste saznali o svim esencijalnim elementima koje čine njihovu ishranu i koliko hrane da im dajete. 

Osnovni elementi ishrane vaše mačke 

Da biste je održali u formi, svoju mačku morate hraniti pravilno uravnoteženom ishranom sa svim esencijalnim hranljivim materijama. Kvalitetnu, kompletnu hranu za mačke treba pažljivo formulisati kako bi im obezbedila savršenu ravnotežu svih hranljivih materija koje su im potrebne za napredovanje, a da istovremeno budu ukusne za jelo. Za najbolju ishranu vaše mačke, pobrinite se da dobijaju sve od sledećeg: 

Ishrana vaše mačke vlažnom ili „mokrom” hranom

Vlažna ili „mokra” hrana se nalazi u konzervama, tacnama od folije ili kesama. Kada svoju mačku hranite vlažnom ili mokrom hranom, uvek je servirajte na sobnoj temperaturi kako biste mački omogućili da uživa u teksturi i mirisima hrane.

Kada otvorite pakovanje, pokrijte sve preostale porcije i čuvajte ih u frižideru ne duže od 24 sata. I zapamtite, hrana će morati ponovo da dostigne sobnu temperaturu za sledeći obrok, pa je izvadite iz frižidera neko vreme pre serviranja. Vlažna hrana ne bi trebalo da stoji nepojedena duže od sat vremena jer će postati neukusna i može privući bakterije, što će dovesti do stomačnih tegoba. 

Ishrana vaše mačke kompletnom suvom hranom 

Suva hrana predstavlja jedan od najboljih načina ishrane za vašu mačku. Granule sadrže pravilan balans hranljivih materija i imaju krckavu teksturu koja pomaže u održavanju zdravlja zuba vaše mačke. Takođe su više koncentrisane hranljivim sastojcima nego vlažna hrana, tako da treba da im poslužite samo male porcije. 

Bez obzira na to da li ste odlučili da hranite svoju mačku vlažnom ili suvom hranom, pročitajte etiketu da biste proverili da li je to „kompletna” hrana, a ne „dodatna”, jer u suprotnom možda kupujete grickalicu/poslasticu umesto uravnoteženog obroka! 

Nemojte davati mački hranu za pse 

Uprkos sličnom izgledu, suva hrana za mačke i suva hrana za pse nisu iste. Potrebe u ishrani mačaka i pasa su prilično različite, tako da hrana za pse nije pogodna za mačke, a hrana za mačke nije pogodna za pse. 

Kako da promenite mačju hranu? 

Ako odlučite da promenite hranu svoje mačke na drugi tip ili brend, uvodite novu hranu postepeno tokom perioda od sedam do deset dana. Za mačke je najbolje da postavite dve činije, jednu sa starom hranom i jednu sa novom, kako bi vaša mačka imala priliku da proba obe. 

Naš članak o ishrani odrasle mačke vam može dodatno pojasniti kako da pažljivo promenite mačju hranu. 

Hrana za mačke spremljena kod kuće 

Ideja o spremanju posebnog domaćeg obroka za vašu mačku može zvučati kao čin ljubavi, ali se, nažalost, ne preporučuje. Teško je obezbediti najbolju ishranu za mačke koristeći samostalno skuvanu ili sirovu hranu jer neki sastojci imaju veoma velike ili male količine esencijalnih hranljivih materija. 

Sirovo meso takođe može da sadrži parazite i bakterije, kao što je salmonela, koja može da razboli vašu mačku, tako da kao vlasnik mačke morate posebno da vodite računa o higijeni ako se odlučite za sirovu ishranu. Budite veoma pažljivi i sa kostima jer se one mogu raspršiti, pa čak i zaglaviti u crevima vaše mačke. 

Da li su mačkama potrebni dodaci u ishrani? 

Zdravim mačkama koje se hrane kompletnom, balansiranom ishranom nisu potrebni nikakvi suplementi. Zapravo, dodatak suplemenata može da naruši ravnotežu u njihovoj ishrani i izazove probleme. 

Međutim, neke mačke imaju posebne potrebe u ishrani (npr. za rast, određena medicinska stanja ili tokom trudnoće) i dostupna je hrana za mačke koja je formulisana za te specifične potrebe. Ako ste u nedoumici, posavetujte se sa veterinarom. 

Koju količinu hrane mačka treba da unosi? 

Ako se pitate koju količinu hrane treba da unosi mačka, prvo treba da uzmete u obzir rasu mačke, količinu aktivnosti i način života.Za početak možete da pratite uputstva na pakovanju jer ona pružaju savete o približnoj količini hrane koju mačka treba da unosi. Međutim, ovo su samo saveti, a stvarna količina koja je potrebna će se razlikovati od mačke do mačke u zavisnosti od stvari kao što su veličina ili nivo aktivnosti mačke. Pratite telesnu težinu mačke redovno pomoću naše alatke i koristite ovo kao osnovu za prilagođavanje količine hrane koju dajete svojoj mački. 

Ovo je naš vodič za ishranu vaše mačke i uspostavljanje prave ravnoteže. Želite li da saznate više o odabiru pravilne ishrane za vašu mačku? Pročitajte naš članak o tome kako hraniti probirljivu mačku, sledeće.

Povezani članci:

Pro Plan
7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke

3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke