Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Saveti za ishranu mačaka
Štetne supstance i otrovna hrana za mačke

Štetne supstance i otrovna hrana za mačke

7 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Osećaj za istraživanje vaše mačke je jedna od stvari zbog kojih ih toliko volite, ali to nekad znači da morate da pazite i na stvari koje mogu da joj naškode. 

Postoji mnogo štetnih supstanci i otrovne hrane za mačke na koje bi vaša mačka mogla da naiđe tokom svog života i zato je važno da znate koje stvari u kući morate da držite van domašaja svog mačjeg prijatelja. 

Prirodna radoznalost vaše mačke je tera da istražuje bez prestanka; bez obzira na to da li luta na otvorenom ili se zavlači na najverovatnijim mestima u vašoj kući, ne znate šta će pronaći u svojoj sledećoj avanturi. Oko kuće i u bašti se nalaze otrovna hrana za mačke i neprehrambene supstance, uključujući biljke, koje mogu biti potencijalno opasne za vašeg mačjeg prijatelja. Neki od njih su očigledni, ali drugi izgledaju potpuno bezopasno. 

Na primer, vašoj mački bi se mogao dopasti izgled poslastice koju ste upravo pojeli ili leka koji uzimate, ali ove stvari – iako nisu štetne za nas – mogu biti otrovne namirnice za mačke, a u nekim slučajevima mogu biti i opasne po život. Mnoge hemikalije koje se rutinski koriste u kući, kao što su sredstva za čišćenje kupatila, takođe mogu biti štetne ako vaša radoznala mačka reši da ih isproba.

Cat in long grass

Otrovne supstance za mačke u kući

Ako sumnjate da je vaša mačka došla u kontakt s bilo kojom od ovih supstanci, pazite na znakove lošeg zdravlja. 

Otrovne supstance za mačke u bašti i u garaži

Koji su simptomi trovanja kod mačaka? 

Simptomi trovanja kod mačaka i znakovi gutanja otrovnih supstanci uključuju povraćanje, dijareju ili zatvor, gubitak apetita, mišićne koordinacije, slepilo i napade. Ako niste sigurni, uvek je najbolje da zatražite savet od veterinara. 

Sprečavanje trovanja mačke 

Uglavnom je potreban samo zdrav razum da biste svoj dom i baštu učinili bezbednim za mačke – nemojte ostavljati stvari koje mogu ličiti na ukusne poslastice otvorene i lako dostupne. 

Naravno, uvek je bolje sprečiti nego lečiti, a ako malo povedete računa o stvarima u svom domu, vaša mačka može živeti srećnim i zdravim životom bez štetnih supstanci i otrovne hrane za mačke. 

Još informacija 

Veterinary Poisons Information Service (VPIS) (Veterinarski informativni centar o otrovima) je međunarodno poznati informativni centar sa sedištem u Londonu. Iako VPIS obrađuje samo direktne upite veterinara (ne vlasnika kućnih ljubimaca), veb-sajt ove službe pruža neke korisne informacije ako želite da ga posetite. 

Ako ste zabrinuti da je vaša mačka možda progutala potencijalne toksine ili otrovnu hranu za mačke, uvek treba da razgovarate sa svojim veterinarom što je pre moguće da biste dobili savet i uputstva. 

Zatim otkrijte hranu koja može izazvati alergije kod mačaka i saznajte šta treba da radite ako prepoznate ove neobične simptome bolesti kod mačaka.

Povezani članci:

Pro Plan
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke