Vaš ljubimac, naša strast.
dva psa koji sede leđa jedan do drugog

Održivost

Mi u Purini smo posvećeni obezbeđivanju visokokvalitetne ishrane za kućne ljubimce, istovremeno štiteći našu planetu za buduće generacije.

Borba protiv klimatskih promena ne može da čeka, a ne možemo ni mi.

Kao deo Nestlé porodice, delimo ambiciju da prepolovimo svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i dostignemo neto nulti nivo do 2050. godine – dok naše poslovanje nastavlja da raste. Imamo veličinu, obim i domet da napravimo ogromnu razliku.

Postizanje neto nulte emisije uključivaće velike promene koje će transformisati naše poslovanje. U budućnosti, naš put do neto nultog nivoa će se fokusirati na četiri ključne oblasti sa ubrzanim delovanjem:

 1. Održiva nabavka sastojaka.
 2. Transformisanje našeg portfelja proizvoda.
 3. Dalji razvoj naše ambalaže.
 4. Efikasna proizvodnja i logistika.

Održiva nabavka sastojaka

Stalno poboljšavamo svoje procese kako bismo osigurali odgovornu nabavku svojih sastojaka, a od dobavljača se traži da se pridržavaju Nestlé standarda odgovorne nabavke. Ovo nam pomaže da znamo odakle naši sastojci potiču i kako se proizvode, i da se pozabavimo ekološkim i društvenim pitanjima kao što su krčenje šuma, ljudska prava i dobrobit životinja. Kroz odgovorne prakse nabavke, možemo imati pozitivan uticaj na zajednice u kojima poslujemo.

U sklopu naših obaveza u okviru programa Purina u društvu, naše akcije obuhvataju:

 • Saradnju sa Partnerstvom za održivo ribarstvo na proceni naših izvora ribe, a 76% naših sastojaka iz morskih plodova biće odgovorno nabavljano do kraja 2020. Naš cilj za 2021. godinu je 90%.
 • Atlantski losos, riba koju najčešće koristimo, biće prva koja će biti 100% odgovorno nabavljana ili organskog porekla u Zapadnoj Evropi 2021.
 • Do kraja 2020. 99% naše soje će biti sledljivo i odgovorno nabavljano.
 • Saradnju sa Proforestom na proceni naših izvora soje, sa 100% eliminacijom deforestacije 2020.

Takođe sarađujemo sa poljoprivrednicima, dobavljačima i zajednicama na transformaciji intenzivne poljoprivredne prakse u regenerativne poljoprivredne metode koje štite i obnavljaju prirodne resurse kao što su zemljište, voda i biodiverzitet. Zdravija zemljišta su produktivnija i mogu da skladište više organskog ugljenika.

Naše akcije uključuju:

 • Saradnju sa LENS-om (Landscape Enterprise Networks) u Velikoj Britaniji. Cilj ove inicijative je redizajn moderne poljoprivrede i razvoj pionirskih regenerativnih poljoprivrednih praksi u skladu sa prirodom, koje su skalabilne. Preduzeća iz različitih sektora sarađuju i ulažu u poboljšanje kvaliteta i zdravlja okruženja u kojima posluju.

 • Partnerstvo sa Living Soils Initiative u Francuskoj radi pružanja obuke i tehničke podrške poljoprivrednicima koji su voljni da primene regenerativne poljoprivredne prakse i mere njihov uticaj na zemljište. Cilj projekta je razvoj novih finansijskih alata za ubrzanje prelaska farmera na ove nove metode.

 

Naš cilj je da nabavimo 20% ključnih sastojaka kroz metode regenerativne poljoprivrede do 2025. godine, uz porast na 50% do 2030. godine.

 

Još jedan važan aspekt naših napora za održivost je naša upotreba nusproizvoda životinjskog porekla. Ovi sastojci su opisani kao „mesni i životinjski derivati” na etiketi hrane za kućne ljubimce, potiču od životinja koje su prošle veterinarske inspekcije i dokazano su pogodni za ljudsku ishranu, ali su višak iz industrije hrane za ljude. Oni se obično ne koriste iz razloga niske potrošačke potražnje i izgleda, jer sadrže materijale kao što su pluća, bubrezi i jetra.

Međutim, postoje dobri razlozi da se ovi vredni sastojci koriste ili „poboljšaju” jer nude bezbedne i kvalitetne proteine za kućne ljubimce u kojima oni mogu da uživaju, a koji bi inače mogli da budu bačeni. Nusproizvodi koje koristimo su posebno odabrani za ishranu. Mačke i psi ih lako vare i daju obilje hranljivih materija, kao što su esencijalne aminokiseline, vitamini, minerali i zdrave masti koji daju kućnim ljubimcima energiju i pomažu u održavanju njihovog zdravlja i blagostanja.

U stvari, nusproizvodi životinjskog porekla mogu da daju više hranljivih materija od vrste mesa popularnog kod vlasnika kućnih ljubimaca. Bubrezi i jetra, na primer, mogu da sadrže i do deset puta više vitamina B2 (riboflavina) nego nemasno meso.

Transformisanje našeg portfelja proizvoda

Globalna proizvodnja hrane će se dramatično promeniti u narednih 20–30 godina. Očekivanja i zahtevi potrošača se brzo menjaju i utiču na to kako hranimo svoje ljubimce, a interesovanje za vegetarijansku i vegansku ishranu raste. Takođe znamo da će potražnja za proteinima na bazi mesa premašiti ponudu. Zbog toga smo počeli da istražujemo nove inovativne načine da obezbedimo potpunu i uravnoteženu hranu za kućne ljubimce uz bolje korišćenje resursa planete. Koristeći svoje resurse za istraživanje i razvoj i znanje, transformisaćemo svoj portfolio proizvodima koji su dobri za kućne ljubimce i dobri za planetu.

Naše akcije uključuju:

 • Istraživanje niza izvora proteina da bi se identifikovali različiti visokokvalitetni sastojci koji će osigurati održivo snabdevanje hranom za naše ljubimce, sada i u budućnosti.

 • Lansiranje našeg asortimana Beyond Nature‘s Protein u Švajcarskoj sa alternativnim proteinima. Nova linija uključuje insekte, kao i biljne proteine iz fava pasulja i prosa.

 • Uvođenje jedne od prvih evropskih prerađenih poslastica za pse u sklopu pilot programa u Holandiji pod našim brendom Adventuros. Recikliranjem hranljivih viškova žitarica iz pivara koje bi inače mogle da se pokvare, možemo da smanjimo bacanje hrane.

Dalji razvoj naše ambalaže

Takođe igramo svoju ulogu u rešavanju problema plastične ambalaže. To je složen izazov jer ambalaža igra ključnu ulogu u obezbeđivanju svežine, bezbednosti i kvaliteta proizvoda na putu od fabrike do kuće. Radimo na mnogim frontovima – pronalazimo poboljšana rešenja za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje. Saznajte više o našim akcijama i napretku.

 

Naš cilj je da 100% naše ambalaže može ponovo da se koristi ili reciklira do 2025. godine.

 

 

Efikasna proizvodnja i logistika

Smanjujemo uticaj svog poslovanja kombinacijom poboljšanih ekoloških performansi, projekata obnovljive energije i inovativnih partnerstava.

Naše akcije uključuju:

 • Sve naše fabrike širom Velike Britanije, Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike imaju sertifikat o nultom otpadu na deponijama. To znači da nijedan fabrički otpad ne ide na deponiju niti se spaljuje bez povraćaja energije.

 • Investicije koje će omogućiti stvaranje novih vetroelektrana za ispunjenje 100% potreba za električnom energijom naših fabrika hrane za kućne ljubimce u Velikoj Britaniji.

Takođe gradimo čistiju i efikasniju logističku mrežu. U saradnji sa Nestlé European Transportation Planning Hub u Jorku, postajemo još efikasniji.

Naše akcije uključuju:

 • Korišćenje najnovije tehnologije za efikasnije punjenje vozila i planiranje putovanja, uz izbegavanje praznih kilometara povezivanjem dolaznog i odlaznog transporta.
 • Prelazak na puteve sa nižim emisijama kao što su železnica i pomorski transport.
 • Pridruživanje savezu European Clean Truck Alliance, preko kompanije Nestlé, koji podržava drumski teret u Evropi sa nultom emisijom.

 

Naš cilj je da prebacimo svoju flotu koja je u našem vlasništvu ili koju smo iznajmili na opcije sa nižim emisijama do 2022. godine.

 

 

CES team

Obratite nam se

Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja o kućnim ljubimcima – velika ili mala, zaista ozbiljna ili pomalo glupa. Stupite u kontakt sa nama direktno u bilo koje vreme i na bilo koji način. Naše linije su otvorene od 9 do 17 časova, od ponedeljka do petka.