Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Ishrana šteneta – Kompletan vodič

Ishrana šteneta – Kompletan vodič

9 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Sve što treba da znate o uspostavljanju zdravih navika u ishrani vašeg šteneta kako bi što duže ostalo dobro u odraslom dobu.

Ishrana šteneta

Vaše štene sada izgleda malo, ali mora mnogo da poraste za kratko vreme! Za samo 12 meseci (do 24 meseca za veće rase) oni će postati potpuno odrasli.

U međuvremenu njihova tela i mozak moraju da se razvijaju neverovatno brzo, a obilje visokokvalitetne hrane za štence pomaže im da to postignu. To im je definitivno potrebno, jer zdravo, energično štene može sagoreti do duplo više kalorija nego odrasli pas!

Hranjenje vašeg šteneta je takođe važan deo brige o njegovom zdravlju i sreći. Kada dovoljno odrastu da jedu čvrstu hranu, obično kada imaju šest do osam nedelja, vreme je da uvedete ishranu specijalno formulisanu da zadovolji njihove potrebe.

Čime da hranite svoje štene

Posebno formulisana hrana za štene idealna je ishrana za najnovijeg člana vaše porodice. To je zato što je kompletna i uravnotežena, što znači da sadrži sve što je vašem štenetu potrebno da mu pomogne da odraste zdravo. Nema potrebe za dodatnim suplementima ili delovima ljudske hrane – u stvari, oni mogu učiniti više štete nego koristi, bez obzira na to koliko vas kuca molila pogledom!

Evo šta treba tražiti u najboljoj hrani za štene:

Hrana za štene obično ima više kalorija od hrane za odrasle pse, jer je štencima potrebno mnogo energije za odrastanje.

Hrana za štene obično sadrži dodatne proteine kako bi podržala zdrav razvoj njihovih organa dok rastu.

Viši nivoi osnovnih hranljivih materija kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i vitamin D su neophodni za razvoj jakih zuba i kostiju.

Napravljenu u manjim granulama kako bi ih bilo lakše žvakati i gutati, štenci često vole da hrskaju svoju suvu hranu i rado će pojesti svoj obrok u jednom potezu.

Koliko često treba hraniti štene

Vrlo često, štene će imati oči veće od stomaka! Da biste postigli pravu ravnotežu između onoga što im je potrebno i prekomernog hranjenja, često im dajte male količine hrane za štene.

Tačna količina zavisi od njihove starosti, veličine i bilo kog saveta koji vam je dao vaš veterinar. Počnite sa kašikom hrane oko pet puta dnevno dok se vaše štene još hrani kod mame. 

Evo uputstva o tome koliko da hranite svoje štene: 

 • Od kad počnete da im nudite do perioda odvikavanja (obično dva meseca) – 4–6 obroka na dan. 
 • Od drugog do trećeg meseca – 4 obroka dnevno. 
 • Od četvrtog do šestog meseca – 2–3 obroka dnevno. 
 • Nakon šestog meseca – 2 obroka dnevno (u zavisnosti od rase).
 • Nemojte prekomerno hraniti svoje štene jer bi to moglo da uznemiri njihov stomak ili da izvrši pritisak na njihove kosti ako dobiju previše na težini u kratkom vremenskom periodu. Nijedno od ovoga nije dobro za zdravlje vašeg šteneta, pa vodite računa kada planirate obroke. 
 • Uvek pažljivo pročitajte uputstva za hranjenje na ambalaži hrane za štence – trebalo bi da vam daju dobru polaznu tačku. Tačna količina koju treba da dajete svom štenetu može varirati u zavisnosti od njegove starosti, rase, bilo kakvog zdravstvenog stanja i koliko je energično – razigrani štenci će sagoreti više energije, tako da im treba više hrane za snagu! Koristite našu alatku za ocenu telesne težine da biste izmerili svoje štene i da biste se uverili da pravilno raste i da nije neuhranjeno ili gojazno. 
 • Redovno merenje vašeg šteneta pomoći će vam da se uverite da ima pravu težinu za svoj uzrast, veličinu i rasu. To možete da uradite kod kuće, ili ako niste sigurni kako, zamolite svog veterinara da vam pokaže ili to uradi umesto vas tokom pregleda. 
 • Za mlađe štence je bolje da jedu malo i često, jer to neće preopteretiti njihove organe za varenje u razvoju – bez obzira na to koliko su entuzijastični u pogledu pražnjenja svoje činije sa hranom!

Ishrana šteneta i fizička aktivnost

Izbegavajte hranjenje neposredno pre ili posle fizičke aktivnosti šteneta. Umesto toga, najbolje je da prođe sat vremena između hranjenja i aktivnosti.

Može biti dobro da svoje štene naviknete da se odmara odmah nakon što jede kako biste izbegli rizik od stomačnih tegoba ili možda čak i ozbiljnijeg stanja, posebno kod velikih i džinovskih rasa kojima stomak može da otekne, čak i da se istegne.

ovo se naziva nadimanje želuca (i torzija) i predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje koje zahteva hitnu veterinarsku pomoć.

Gde da hranite svoje štene

Evo nekoliko smernica za pronalaženje savršenog mesta za hranjenje vašeg šteneta. 

• Izaberite tiho mesto 

Pobrinite se da štene hranite daleko od buke i gužve u kući, gde može da jede bez ometanja. 

• Izaberite površinu koja se lako čisti 

Stavite hranu na popločan pod ili prostirku za hranjenje i uvek poslužite hranu za štene u čistoj činiji. 

• Držite decu dalje od svog šteneta dok jede 

Ovim ćete izbeći da gutaju hranu ili da se ponašaju previše zaštitnički prema svom obroku. Ako imate druge pse u kući, hranite ih u isto vreme, ali odvojeno, kako biste izbegli tuče i krađu hrane!

Kako da hranite svoje štene 

Pored toga čime hraniti štene, važno je razmisliti i o tome kako im dati hranu. 

Vlažna hrana za štene najbolje se služi na sobnoj temperaturi, jer miriše privlačnije i lakše se vari. 

Ako hranu čuvate u frižideru, ne zaboravite da je uklonite sat ili više pre obroka. U redu je staviti vlažnu hranu u mikrotalasnu peć na kratko da se zagreje, ali vodite računa da bude samo na sobnoj temperaturi i nikako vruća. 

Dok mokra hrana brzo propada ako se dugo drži, suva hrana za štence će opstati tokom dana i neće se pokvariti. Većina štenaca voli da gricka svoju suvu hranu, ali ako vaše više voli da je navlažena ili postoji medicinski razlog da izbegavate tvrdu hranu, ostavite hranu za štene u malo vode nekoliko minuta pre serviranja. Kako hrskava suva hrana takođe pomaže u uklanjanju naslaga, možda biste želeli da dodate redovnu stomatološku ishranu u ishranu svog psa ako više voli da svoju suvu hranu navlaži. Samo ne zaboravite da ove poslastice uravnotežite sa njihovim dnevnim unosom kalorija. 

Čime hraniti štence dok rastu 

Kako vaše štene raste, tako će rasti i njegov apetit. Da biste im dali dodatnu energiju koja im je potrebna za podršku brzim naletima rasta i izgradnju mišićne mase, moraćete da povećate količinu kojom hranite svoje štene 

U zavisnosti od njegove rase, šestomesečnom štenetu može biti potreban do dva puta veći dnevni unos kalorija nego dvomesečnom štenetu! Kao opšte pravilo, povećavajte veličinu porcija postepeno tokom prvih 12 meseci, nakon čega većina štenaca može preći na hranu za odrasle. Uvek treba da se konsultujete sa veterinarom pre nego što povećate ili smanjite količinu obroka jer će se štenci razlikovati u kalorijskim potrebama u zavisnosti od njihove veličine, a veće rase prelaze na hranu za odrasle kasnije, oko 18 do 24 meseca. 

Čime ne treba hraniti štene 

Izraz „kučeći pogled” postoji s razlogom, oni znaju tačno kako da dobiju ono što žele, posebno kada je u pitanju preklinjanje za više hrane! Ako želite da vaše štene održava zdravu uravnoteženu ishranu, potrudite se da ignorišete njegove molbe za ostatke sa stola i mrvice. 

Omiljena igračka, šetnja ili igra je odlična zamena! 

Ako povremeno popuštate, poslastice nikada ne bi trebalo da čine više od 10% ukupne ishrane vašeg psa, inače rizikujete da narušite vrednost uravnotežene hrane za kućne ljubimce. 

Takođe, imajte na umu da postoje neke namirnice koje treba izbegavati, na primer, nikada ne hranite svoje štene sirovim mesom. Da biste smanjili rizik od trovanja hranom, ubijte sve bakterije temeljnim kuvanjem svežeg mesa. Pre hranjenja, uverite se da nema malih komada kostiju, posebno lomljivih pilećih i ribljih kostiju, jer one mogu oštetiti zube i izazvati opstrukcije u crevima. Nikada ne hranite svog psa čokoladom za ljude, jer je toksična za njih. 

Evo nekih stvari kojim nikada ne bi trebalo da hranite štene: 

 • Živo meso. 
 • Čokolada. 
 • Beli luk. 
 • Crni luk. 
 • Grožđe/suvo grožđe. 

Konsultujte se sa veterinarom za kompletnu listu visokotoksične hrane koju treba da izbegavate u ishrani svog šteneta. 

Prelazak sa vlažne na suvu hranu za štene 

Stomak vašeg šteneta je veoma osetljiv i može se lako uznemiriti ako naglo promenite hranu, bilo da je između mokre i suve hrane, druge marke ili formule za štene u formulu za odrasle. 

Ako ste ih tek doneli kući po prvi put, dobra je ideja da ih u početku držite na hrani koju je preporučio uzgajivač ili azil, osim ako ne postoji očigledan problem. 

Ako zaista morate da promenite njihovu hranu, omogućite njihovom stomaku vremena da se prilagodi. Pomešajte malo nove hrane u staru, postepeno dodajte i sve više u periodu od 7 do 10 dana dok vaše štene ne počne da jede novu hranu. 

Ako pređete sa vlažne hrane za štene na suvu hranu, vašem štenetu će možda trebati neko vreme da se prilagodi. Oni će je aktivnije žvakati, možda će im trebati više vremena da jedu i sigurno će im trebati više vode. Ako prelazite sa suve na vlažnu, nemojte se iznenaditi ako piju malo manje. Tekstura im može izgledati čudno, pa ako su navikli da grickaju suvu hranu, možda biste mogli da pomešate nekoliko keksića. 

Vredi imati u vidu da će porcija suve hrane izgledati manje od porcije vlažne hrane a, pošto je suva hrana generalno energetski bogatija od vlažne hrane, vaše štene će možda morati da jede proporcionalno više vlažne hrane da bi dobilo iste kalorije. 

Praćenje našeg saveta o tome kako da hranite svoje štene trebalo bi da znači da imate srećnog i zdravog psa sa puno energije za igru! 

Ostali saveti za ishranu šteneta 

 • Kada budu dovoljno stari, neka hrskave ili poslastice koje se žvaću budu deo dnevne ishrane vašeg šteneta. Ove poslastice čak mogu pomoći da njihovi zubi ostanu čisti. 
 • Poslužite vlažnu hranu za štene na sobnoj temperaturi tako da miriše privlačno. Nedovršene konzerve ili kesice uvek uvijte/zatvorite, čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 24 sata. 
 • Izbegavajte hranu kao što su sirovo meso i kosti i uverite se da vaše štene nikada ne jede čokoladu, crni luk, beli luk, grožđe ili suvo grožđe, jer je sve to toksično za pse. 
 • Ako je moguće, hranite svoje štene istom hranom koju je jelo pre nego što ste ga doveli kući. Ovo će pomoći da se smanji rizik od uznemirenog stomaka. 
 • Ako promenite hranu, najbolje je da to radite polako, tako što ćete početi sa starom hranom i postepeno dodavati novu hranu tokom nekoliko dana. 
 • Ako hranite više od jednog šteneta, razmislite o tome da to radite odvojeno, tako da jedno štene ne jede više od drugog i da nema konkurencije. 

Srećnom i zdravom štenetu je potrebna i ishrana i dovoljno fizičke aktivnosti. Uverite se da vaši prvi meseci zajedno prođu što je lakše moguće uz naše korisne vodiče za štene. Otkrijte kako možete da im pomognete da postanu vaši prijatelji i šta da radite kada vaše štene iskusi separacionu anksioznost.