Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vaš ljubimac, naša strast.
Growing Pup logo animated
Mlado štene pored starijeg psa

Upoznavanje vašeg novog psa s mačkom ili starijim psom

8 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Psi obično lako sklapaju čvrsta prijateljstva i vaša kuca će gotovo sigurno uživati u društvu drugih psećih drugara. Zapravo, verovatno će iskoristiti svaku priliku da se igraju s bilo kojom životinjom, uključujući mačke. U nastavku pročitajte kako da predstavite svog novog psa drugim ljubimcima u kući. 

Kao i kod svih drugih novih iskustava za vašu kucu, važno je da je pažljivo upoznate s drugim ljubimcima kako bi njihovo prijateljstvo počelo na najbolji mogući način. Međutim, to često nije baš jednostavno. Stariji pas može da postane teritorijalan kada prestane da bude jedini četvoronožni član porodice. A mačka će vam veoma direktno pokazati da nije oduševljena novim cimerom. 

Dakle, kako da predstavite psa mački ili štene starijem psu, a da pritom odmah ne izbije 3. svetski rat u vašoj dnevnoj sobi? Podelili smo proces predstavljanja novog psa u jednostavne korake. U nastavku možete pročitati kako da olakšate period tranzicije u porodični život svom novom ljubimcu i da smirite ostale ljubimce tokom tih prvih interakcija. 

 

"Iako psi i mačke često mogu lepo da se slažu, najbolje je držati neke ljubimce dalje od pasa. Zečeve, zamorce, hrčke i reptile, na primer, morate da štitite u svakom trenutku."

Predstavljanje šteneta starijem psu 

Pas koji je već vaš ljubimac je verovatno naviknut na to da je cela kuća njegova, tako da može da bude šokiran kada prvi put bude morao da je deli! Isprobajte ove savete da biste predstavili novog psa starijem psu na najjednostavniji mogući način.

Pronađite neutralno mesto za upoznavanje pasa 

Najbolje je da predstavite novog psa negde gde pas kog već imate nema nikakve teritorijalne probleme. Dobro je da ih upoznate napolju, ali ako vaše štene još uvek nije dobilo sve vakcine, držite se bašte. Kada štene dobije (najmanje) prvu vakcinu i kada vaš veterinar kaže da je bezbedno, izvedite štene u baštu i pustite ga da slobodno luta okolo kako bi se naviklo na sve postojeće nove prizore i mirise. 

Prvi kontakt 

Zatim stavite povodac štenetu i izvedite odraslog psa koji takođe mora da ima povodac. Ako je pas kog već imate veliki ili može lako da se uzbudi, dobro je da nosi brnjicu kako bi se izbegla iznenađenja prilikom upoznavanja. Sigurno će biti radoznali da se upoznaju i zato ih pustite da se kreću jedan ka drugom sa spuštenim glavama. Opustite ih tako što ćete im smireno govoriti da su dobri psi i ignorišite kukanje ili lavež. 

Postarajte se da svi budu mirni tokom predstavljanja novog psa 

Nagradite smirene i uzdržane interakcije nežnim maženjem, blagim rečima i možda nekim malim poslasticama. Ako su oba psa prekomerno uzbuđena, važno je da vi ostanete smireni. Sačekajte da se smire ili ih odvojite dok se ne smire pre nego što pokušate ponovo. 

Postarajte se da prve interakcije budu kratke 

Predstavljanja treba da budu kratka, ali česta, i uskoro bi trebalo da postanu najbolji drugari. 

Sačekajte poziv u kuću 

Dozvolite svom odraslom psu da „pozove” štene u kuću. Držite oba psa na povocima dok se štene dobro ne upozna s okruženjem i dok pas kog već imate mirno prihvata štene bez reakcije. Nastavite da nagrađujete prihvatanje i toleranciju mirnim pohvalama i nežnim maženjem i svog psa i šteneta. 

Glavni savet: Pre nego što predstavite svoje štene starijem psu, proverite da li je vaš pas uredno vakcinisan kako bi svi bili srećni i zdravi. 

Ako imate nedoumica o procesu predstavljanja šteneta starijem psu, zatražite pomoć unapred. Vaš lokalni dreser pasa ili veterinar će vas rado posavetovati. Pronađite bihejvioristu za pse u svojoj blizini na adresi www.apdt.co.uk.

Predstavljanje drugog odraslog psa psu kog već imate 

Ako upoznajete odraslog psa sa psom kog već imate, nemojte se iznenaditi ako se odmah ne sprijatelje. Ipak, nemojte očajavati – ako im omogućite da se postepeno upoznaju na mirnom neutralnom terenu van kuće (idealno na mestu koje nije poznato nijednom od ljubimaca), obično nema razloga da se ne slažu i ne postanu dobri prijatelji. 

Ovo je nekoliko saveta za predstavljanje novog psa: 

  • Ako predstavljate još jednog psa, držite oba psa na povocima – i stavite im brnjice ako su oba psa velika, nervozna ili sklona uzbuđenju – i dozvolite im da se međusobno ispitaju.
  • Ako počnu da reže ili laju jedan na drugog, odmah ih odvojite i sačekajte da se smire dok ne pokušate ponovo. 
     
  • Ako se psi ne slažu i nakon više takvih pokušaja, trebalo bi da se obratite profesionalnom bihejvioristi. Zatražite preporuku od svog veterinara ili potražite bihejvioristu u svojoj oblasti na veb-sajtu www.capbt.org. 

 

Kako upoznati psa sa mačkom ili mačetom? 

Ako se vaše novo štene ili pas oseća opušteno i prijatno u svom novom domu, vreme je da ga upoznate s mačkom koju već imate. Moraćete da budete strpljivi i da date svojoj mački vremena da se navikne na novog cimera, naročito ako vaša mačka ranije nije živela s prijateljskim psom! Pročitajte kako da predstavite psa mački i kako da im pomognete da se brzo sprijatelje. 

Postarajte se da i pas i mačka budu opušteni 

Predstavljanje šteneta mački može da bude malo komplikovano. Nije neobično da mačka reaguje na novog psa tako što će šištati i udarati ga ili pokušati da se sakrije ili pobegne. Dakle, vaš posao je da omogućite da se oba ljubimca osećaju opušteno kada su zajedno. 

Postarajte se da oba ljubimca budu bezbedna tokom prvih interakcija 

Najvažnija stvar prilikom upoznavanja mačeta sa psom je bezbednost. Psi mogu veoma da se uzbude u društvu mačaka i zato može potrajati da nauče da se slažu! Postarajte se da vaša mačka ili mače bude u bezbednom području na kom pas ne može da dopre do njih i držite svog novog psa na povocu. 

Nagradite dobro ponašanje 

Nagradite svog psa kada je miran i, čak i ako uzbuđeno laje, vi ostanite smireni. 

Organizujte kratke sesije i česte pauze 

Upoznavanje vašeg psa s mačkom najbolje funkcioniše kada održavate interakcije u kratkim sesijama od nekoliko minuta svaki put, u različitim prostorijama, nekoliko puta dnevno, tako da se naviknu na to da mogu međusobno da se vide i pomirišu u celoj kući. Držite psa na povocu. Nakon oko pet minuta, izvedite psa i pustite mačku da napusti prostoriju radi pauze. 

Puštanje mačke iz bezbednog prostora 

Kada se smire i opuste, dozvolite mački da izađe iz svoje sigurne zone, ali držite svog psa na povocu. Dozvolite im da se međusobno ispitaju i obavezno pružite svakoj životinji puno ljubavi i nežnosti ako se međusobno tolerišu! Ne zaboravite da vi morate da ostanete smireni ako bilo koja životinja pokazuje uznemirenost. Ovo radite često i posećujte što je moguće više prostorija u kući. 

Puštanje psa s povoca 

Nadgledajte ih dok ne budete videli da se slažu i pustite svog psa sa povoca kada budete sigurni da neće reagovati ili pokušati da je progoni. Uverite se da vaša mačka ima pristup oblastima van domašaja psa i da može da pobegne ako se uznemiri. 

Odvajajte ih prilikom obroka 

Odvajajte mačke i pse prilikom obroka kako bi obe životinje mogle da jedu na miru i bez rizika od krađe hrane. 

 

Najbolji saveti za predstavljanje vašeg psa mački: 

  • Stavite posudu s peskom vaše mačke negde gde može lako da joj pristupi, ali van domašaja psa. To možda ne zvuči lepo, ali vaš pas može da sledi svoje instinkte za pronalaženje hrane i pomisliti da bi bilo dobro da pojede sadržaj! 
  • Uverite se da vaša mačka ima dovoljno mogućnosti da juri, uhodi i razbacuje igračke u pokretu kako bi vaš pas mogao da se opusti bez straha od prepada od pritajene mačke. 

Nemojte brinuti ako vaš pas i vaša mačka ne postanu najbolji drugari. Mačke su često nezavisne po prirodi i mogu jednostavno ignorisati vašeg psa, čak i ako su prihvatile njegovo prisustvo. Međutim, većina mačaka i pasa koji žive zajedno vremenom postanu prijatelji, čak i ako je to često prema uslovima mačke! Sve dok svaka životinja ima svoj prostor, sa zonama bez psa za mačku, sve bi trebalo da funkcioniše dobro. 

Ako vaš pas nastavi da bude uzbuđen ili agresivan oko vaše mačke nakon nekoliko pokušaja upoznavanja, potražite profesionalni savet od svog veterinara i pitajte da li bi bihejviorista za pse mogao da im pomogne da nauče da žive zajedno. Otkrijte više o agresivnom ponašanju kod pasa i načinima na koje možete da reagujete u našem korisnom vodiču.