Vaš ljubimac, naša strast.
Friskies logo
Razumevanje govora tela psa

Razumevanje govora tela psa

7 minuta čitanja
Friskies logo
Sponzorisano od Friskies
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Svako ko je ikada proveo vreme u društvu psa zna da, baš kao i ljudi, psi imaju ličnosti koje su im jedinstvene i da doživljavaju mnoga osećanja na potpuno isti način kao i ljudi i svi drugi sisari.

Iako ne doživljavaju složenije emocije kao što su stid, inat ili prezir, oni imaju isti raspon osnovnih emocija kao mi, kao što su sreća, tuga, olakšanje, frustracija i strah. Ova osećanja su neophodna psima da uče o svetu i podstiču ih da se ponašaju na određene načine kako bi se zaštitili. Ako pas oseća strah, na primer, verovatno će potražiti sigurnost od pretnje i opustiti se, dok pozitivna osećanja koja dobijaju od maženja i negovanja podstiču dobre odnose sa ljudima u njegovom okruženju. 

Gledajte kako naši stručnjaci dešifruju njihove izraze, signale i ponašanja.

Naravno, vaš pas vam ne može reći kako se oseća, ali možete bolje razumeti njegove emocije tako što ćete posmatrati govor tela psa i upoznavati se sa osnovama komunikacije sa psima. Ovaj vodič će vam pomoći da prepoznate osećanja vašeg psa, što će vam pomoći da produbite svoju posebnu vezu.

Srećan

Sreća je jedna od najlakših psećih emocija za uočavanje, i definitivno je omiljeni izraz za vašeg krznenog porodičnog prijatelja! Oči vašeg psa su nežne i mekog fokusa, sa opuštenim čelom, a uši su im opuštene ako trče ili se kreću napred-nazad na privlačan, prijateljski način.

Psi se zapravo ne smeju, ali neki, poput ovog zlatnog retrivera, izgleda da se smeškaju! Usne su im labave, usta su im blago otvorena i jezik će im verovatno iskočiti dok dišu ravnomerno i nežno.

Pseći rep je odličan pokazatelj njihovog raspoloženja – mahanje repom obično znači da je pas srećan! Ako mašu repom tako snažno da se čini da im se cele zadnje noge tresu, to znači da su zaista srećni!

Srećan pas se kreće na opušten, lak način i ohrabriće vas da se igrate i delite njegovu sreću.

Anksiozan

Oči anksioznog psa mogu biti izbečene i širom otvorene ili ih ponekad mogu suziti i izbegavati kontakt očima. Možda ćete videti bore ili napetost na njihovom čelu, a uši, ako su načuljene, lagano povučene unazad, dok ih pomeraju kako bi pokušali da prikupe tragove o mogućoj opasnosti. Ako imaju dugačke, ljuljajuće uši (poznate i kao „viseće” uši), mogu ih držati bliže glavi nego obično.

Njihova usta će obično biti zatvorena, ali ako su otvorena, usne će im biti napete i mogu ih lizati i nervozno zevati, iako znate da nisu gladni ili umorni.

Njihovo telo i rep su uglavnom mirni i blago spušteni. Uznemireni psi ponekad oprezno mašu repom, ali to rade kao gest umirenja, a ne zato što su srećni. Zbog toga anksioznost ponekad može ostati neprepoznata, pa ih pažljivo pratite ako su u novoj ili izazovnoj situaciji.

Uplašen

Ako je vaš pas uplašen, njegov govor tela će to učiniti prilično očiglednim; ova vrsta izraza psa može biti veoma dramatična. Različiti psi imaju različite reakcije na strah: neki će se zbiti da bi izgledali manje, neki će se okretati na leđima kako bi se pomirili u društvenom sukobu, neki jednostavno stoje veoma mirno, a drugi će glasno lajati ili režati u odbrani.

Njihove oči mogu biti širom otvorene, krećući se napred-nazad, ili gledati i žmirkati ili bacati pogled na bilo koji predmet ili osobu kojih se plaše. Uši će im biti spljoštene uz glavu, a usne napete. Mogu da ližu usne ili zevaju, a rep će im biti miran, spušten ili zavučen među noge. Obično će biti toliko fokusirani na pretnju da će odbiti svoju omiljenu poslasticu!

Glavni cilj psa kada se oseća uplašeno je da jednostavno preživi uočenu pretnju, tako da će se njegov govor tela, izrazi lica i apetit vratiti u normalu tek kada se ponovo bude osećao bezbedno.

Frustriran

Psi mogu osećati različite vrste frustracije, od dugotrajne depresije (kao što je pas na ovoj slici), do aktivnije, trenutne frustracije, obično kao odgovor na određeni događaj (kao kad ne dobiju nešto što žele). Takođe se mogu osećati frustrirano ako nisu u stanju da pobegnu od nečeg neprijatnog.

Kada je u pitanju govor tela psa, frustrirani pas je obično napet i ukočenih nogu. Oni mogu lajati ili nasrnuti na predmet svoje frustracije, ili pokušati da pobegnu od njega. Oni će biti potpuno fokusirani na izvor i verovatno neće slušati niti reagovati na bilo koji od vaših pokušaja da im odvratite pažnju.

Oči će im biti razrogačene i bez treptanja, uši načuljene i ako ne laju, usne će im biti ukočene.

Ovo je veoma napeto stanje i psi ne mogu da ga održavaju zauvek, tako da se na kraju mogu pomiriti sa frustrirajućom situacijom, iako ponekad mogu na kraju postati depresivni. Ovo se može pogrešno protumačiti kao smireno prihvatanje, tako da je vašem psu potrebno mnogo pažnje koja će mu pomoći da se opusti nakon što je bio frustriran, pre nego što će se ponovo ponašati normalno.

Opušten

Olakšanje je prilično primetno jer obično prati prethodno napeto i negativno emocionalno stanje. Važno je znati kada se vaš pas oseća frustrirano, uznemireno ili uplašeno, ali je isto tako važno znati kada se ponovo oseća olakšano i opušteno.

Baš kao i ljudi, psi doživljavaju olakšanje kada reše brige ili poteškoće. Moći ćete da vidite otpuštanje napetosti po celom telu, od nosa do repa. Pogled će im omekšati, glava će im se spustiti, mišići tela i lica će se opustiti i primetno će se smiriti.

Neki psi će zevati, dok će oni sa rezervisanim karakterom spustiti glavu, izbegavati kontakt očima i uzdahnuti. Ekstrovertniji karakteri mogu se protresti, krenuti u igru ili čak jurišati u euforičnom stanju – sve ove akcije pomažu da se oslobode napetosti.

Fokusiran

Ako je vaš pas fokusiran, on je oprezan i koncentrisan na nešto važno, kao što je lopta, poslastica ili čak vi. Ova slika pokazuje kako vaš pas treba da izgleda kada ga trenirate – gleda, sluša i spreman je da radi kako bi zaradio svoje nagrade.

Kada je vaš pas oprezan, njegove oči su otvorene, svetle, ne trepću i pomalo su napete dok se koncentrišu na objekat svoje pažnje. Uši će im biti načuljene ili će ih držati napred, a usta mogu biti zatvorena ili otvorena sa jezikom koji se drži mirno i centralno. Njihova glava će obično biti visoko podignuta, osim ako se spremaju da polete za nečim, u tom slučaju se mogu spustiti i pomerati napred.

Ako su fokusirani na nešto prijatno ili zadovoljavajuće, celo njihovo telo može da se napreže ka tome, drhteći u iščekivanju i spremno za akciju!

Ljut

Budite pažljivi ako sumnjate da vaš pas oseća ovu emociju, posebno dok pretnja ne nestane.

Ljuti pas će pokušati da izgleda što veće i preteće, ukočenog, uspravnog tela, čvrstih očiju koje ne trepću i spljoštenih ušiju. Uobičajeno je da im se i krzno diže.

Usta će im biti otvorena i usne će biti napete i povučene unazad, sa njuškom i nosom naboranim dok pokazuju zube. Težinu će prebaciti unapred preko prednjih nogu spremnih za iskorak ili napad, a oni će ili ćutati ili će možda ispuštati tiho preteće režanje – istinski ljuti pas obično ne viče zbog toga!

Izbegavajte da provocirate svog psa ako je ljut. Ne buljite i ne vičite na njih, ne pravite nagle pokrete, već im dajte vremena i prostora da se smire.

Neutralan

Ovako će vaš pas idealno provesti većinu svog dana – opušteno, dobro istrenirano, dobro nahranjeno i udobno u poznatom okruženju. Ako leže, biće opušteni i mirni, ali spremni da se trgnu i zainteresuju za ono što radite.

Oči su im meke i opuštene, kreću se glatko i ne pokazuju bele delove dok skeniraju okolinu sa svog udobnog mesta za odmor. Njihove uši su takođe opuštene dok opušteno slušaju okolinu, a čelo i obrve su glatki i bez napetosti. Njihova usta mogu biti ili zatvorena ili blago otvorena, i dok neće pokazivati svoj osmeh spremni za zabavu, usne i njuška će im biti opuštene. Savršeno su zadovoljni!