Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vaš ljubimac, naša strast.
Gledaš u pseću ogrlicu

Prednosti posedovanja psa

6 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Postoji mnogo prednosti posedovanja psa, naravno postoje očigledne prednosti kao što su dodatna vežba i najbolji prijatelj, ali psi takođe mogu poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje!

Nadaleko je poznato da je pas čovekov najbolji prijatelj. Njihova ljupka lica i veselo držanje ispunjavaju naše živote takvom radošću, ali da li ste znali da zapravo postoje brojne prednosti posedovanja psa? Vaše štene će vam poboljšati kondiciju i upoznati vas sa novim ljudima, te će vam zapravo pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja i društvenog života. Želite li da saznate više? Nastavite da čitate da biste otkrili prednosti pasa! 

Život je bolji sa psima

Ništa nije bolje od duge šetnje sa svojim četvoronožnim prijateljom u sveže, prolećno jutro. Ili videti radost na njihovim licima kada uzmete loptu i kada znaju da je vreme za igru u lokalnom parku! Čak i opuštanje kod kuće je bolje u društvu.

Postoji stara izreka, koja je svakako istinita, da psi desetostruko vraćaju ljubav koju im pružate. Pre nego što požurite i udomite psa, važno je da o tome dobro razmislite. Briga o psu može biti težak posao i to je doživotna obaveza, jer će se vaš pas oslanjati na vas dugi niz godina. Kada budete sigurni da imate vremena da uključite psa u svoj život, i kada obavite istraživanje o različitim rasama pasa i karakterima, vreme je da pogledate sve prednosti posedovanja psa.

Posedovanje psa može vam pomoći da ostanete aktivni 

Jedna od ključnih prednosti imanja psa je da značajno povećavaju količinu aktivnosti koju redovno upražnjavate – a možda to nećete ni primetiti! Iako može biti teško motivisati se da idemo sami u šetnju, kada znamo da je našem štenetu potrebna aktivnost, često ne razmišljamo dvaput. Sve te šetnje kroz park i avanture u šumi su dodatak. 

Čak i igranje sa psom se računa u vežbu. Verovatno ste primetili koliko ste umorni nakon duge igre „donošenja loptice”, iako je vaš pas taj koji je trčao okolo. Jedna od najvećih prednosti pasa je način na koji vas podstiču da budete aktivniji, što podržava vaše zdravlje, kao i njihovo. 

  

Imati psa je odličan način da upoznate nove ljude 

Jedna od neočekivanih prednosti pasa je način na koji doprinose vašem društvenom životu. Odlazak na časove poslušnosti, pozdrav drugim šetačima pasa kada idete u park sa svojim psećim pratiocem – postoji na desetine načina na koje vas vaš pas čini društvenijim. 

Vaše novo štene će vas izvući napolje, da biste isprobali stvari o kojima nikada ranije niste razmišljali i upoznaće vas sa novim iskustvima. Bilo da idete u novu pet prodavnicu ili istražujete novo područje kako biste svakodnevnu šetnju svog psa učinili zanimljivijom, sigurno ćete stalno viđati nove ljude. 

Malo je verovatno da ćete stati da razgovarate sa strancem kada šetate sami, ali svi znamo koliko je lako razgovarati kada naši psi žele da se sprijatelje. I, bez obzira na to koliko smo različiti, imamo nešto zajedničko – naše veoma društvene, prijateljski nastrojene pse!

Psi su odlični za vaš krvni pritisak

Jedna od najfascinantnijih prednosti pasa je njihova neverovatna sposobnost da nas smire – a to ima briljantan efekat na naše zdravlje. Prema Univerzitetu Harvard, studije su pokazale da vlasnici pasa imaju niži krvni pritisak, što je i zbog povećanja aktivnosti i zato što se krvni pritisak smanjuje kada samo mazite svog psa. Možda će vas iznenaditi kada saznate da naš krvni pritisak zapravo ima veliki uticaj na naše blagostanje, tako da sledeći put kada se budete osećali pod stresom ili vam je potrebno malo vremena da se opustite, družite se sa svojim psom – oboje ćete osetiti korist!

Psi su sjajni saputnici

Jedna od najuočljivijih prednosti posedovanja psa je ta što je gotovo nemoguće osećati se usamljeno kada je vaš pas pored vas, i to sa dobrim razlogom. Većina pasa je veoma druželjubiva i vole društvo, bilo da je pseće ili ljudsko. Kada vas vaše štene sa entuzijazmom pozdravi nakon dana na poslu ili se raduje što ćete ga izvesti u omiljenu šetnju, znate da uvek imate prijatelja pored sebe.

Kada vas vaše štene sa entuzijazmom pozdravi nakon dana na poslu ili se raduje što ćete ga izvesti u omiljenu šetnju, znate da uvek imate prijatelja pored sebe.

Psi nas uče vrednim veštinama

Vlasnici pasa znaju da obuka zahteva vreme, trud i strpljenje – sve stvari koje su korisne u drugim aspektima našeg života. Ali to nije jedino čemu nas uči pas. Od uživanja u prirodi do uvažavanja manjih stvari u životu, naši psi zaista znaju kako da nas uče svojim primerom kada je sreća u pitanju. Psi i deca su takođe odličan spoj jer ih mogu naučiti mnogo o odgovornosti. Pokušajte da dodelite şvom detetu neku odgovornost za određeni aspekt dana vašeg psa – kao što je hranjenje uveče ili četkanje noću (ipak, nadgledajte sve sami!) – i ohrabrićete vredne životne veštine koje se ne mogu naučiti bilo gde drugde.

Dodatne prednosti posedovanja psa

  • Vlasnici pasa generalno imaju jači imuni sistem, što im pomaže da ostanu zdravi i provode manje vremena bolesni i prehlađeni. U stvari, vlasnici pasa posećuju lekara ređe od onih koji nisu vlasnici pasa i manje je verovatno da će uzimati lekove.

  • Ljudi se brže oporavljaju od bolesti i čak imaju veće stope preživljavanja nakon srčanog udara ako imaju psa.

  • Deca koja imaju krznenog prijatelja imaju manje izostanaka u školi zbog bolesti.

  • Deca sa hroničnim bolestima često se bolje nose sa lečenjem kada imaju psećeg pratioca.

  • Psi nam pružaju osećaj emocionalnog blagostanja zahvaljujući bezuslovnoj ljubavi koju pružaju, zbog čega su takođe odlično društvo i uteha za ljude koji žive sami.

  • Posedovanje psa može pomoći ljudima da se oporave od lične traume kao što je žalost.

  • Imanje psa može pomoći onima sa problemima mentalnog zdravlja da se oporave i osećaju bolje.

Pored svih ovih ozbiljnih prednosti pasa, oni su i neverovatno zabavni. Uvek vas nasmeju, tu su na kraju teškog dana i skoro uvek će vam biti pri ruci za umirujući zagrljaj kada vam zatreba! Zainteresovani ste da nabavite novo štene? Pogledajte naš sadržaj za korisne vodiče i savete.