Vaš ljubimac, naša strast.
Pas stoji sa vlasnikom u šumi

Nabavite novog psa: Izaberite pravog psa za sebe

10 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Nabaviti psa je jedna od najuzbudljivijih odluka koje ćete ikada doneti – i jedna od najvećih! Kao i sve važne odluke, obavljanje domaćeg zadatka pre nego što uzmete novo štene će pomoći da odaberete pravog psa za sebe i svoj životni stil.

Važno je da pažljivo razmislite kog psa želite pre nego što ga odvedete kući. Mogu vas veoma lako pokolebati velike braon pseće oči ili pahuljasto klupko energije, ali zapamtite da je pas dugoročna veza i da je za vas i vašeg ljubimca najbolje da ste kompatibilni. Vaš pas će dugo biti deo vašeg života i zato je važno da istražite unapred da biste znali šta možete očekivati.

Nabavite psa: ključne stvari

Pas treba da odgovara ne samo vašem životnom stilu, već i vašem okruženju. Na primer, ako živite u manjoj kući sa malo spoljašnjeg prostora, onda bi vam možda više odgovarao mali pas. 

Pored 200 rasa pasa izbor, sigurno ćete naći savršenog partnera. Koristite našu alatku za biranje rasa pasa za više informacija o tome šta možete očekivati od različitih rasa, tako da možete izabrati savršeno štene za sebe i svoju porodicu. 

Pored rase, starost je još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir kada nabavljate psa. Pošto štenci zahtevaju puno rada da bi se dresirali, možda biste mogli da se zapitate „da li bi mi bilo bolje da usvojim odraslog psa?” ako nemate dovoljno vremena da se posvetite držanju drskog šteneta pod kontrolom! 

Biranje psa: najpopularnija pitanja 

Rasan pas, ukrštena rasa ili mešanac? 

Da li ste znali da samo u Velikoj Britaniji postoji više od 200 rasa pasa? Ako dodate sve te divne ukrštene rase i mešance, postoji još stotine vrsta koje možete izabrati. Kao neko ko je prvi put vlasnik psa, možda prva stvar koju bi trebalo da razmotrite je da li želite rasnog psa, ukrštenu rasu ili mešanca. 

Prednost izbora rasnog psa (poznatog i kao čista rasa) je u tome što imate određenu dozu predvidljivosti. Možete biti prilično sigurni da će vaš četvoronožni prijatelj biti određene veličine, sa određenom dužinom i teksturom dlake, karakterom, nivoom energije, a takođe ćete imati malo upozorenja o nekim potencijalnim zdravstvenim stanjima koja mogu uticati na određene rase. 

Postoji određena količina predvidljivosti i kod ukrštenih rasa. Ukrštene rase imaju roditelje iz dve različite čiste rase, ali ne možete biti sigurni koja će rasa, ako je to slučaj, odrediti izgled i karakter vašeg psa. 

Na primer, kod kombinacije Border Collie-Labrador pas može biti opušten, prepun energije, ili nijedno! 

Zabava zaista počinje sa mešanim rasama (inače poznatim kao mešanci). Oni uglavnom imaju poreklo bez pedigrea, i iako ponekad možete videti naznake prepoznatljivih rasa u njima, to se često svodi na nagađanje. Jedna od mnogih dobrih stvari kod mešovitih rasa je da često mogu biti zdravije, jer obično imaju veći genetski fond, što znači da su nasledne bolesti manji problem. 

Za više informacija o tome koja rasa pasa vam najviše odgovara, isprobajte naš selektor rase pasa

 

„Ne zovu ih „pseće oči” bez razloga – postoji nešto u vezi sa štencima što ih čini apsolutno neodoljivim!” 

 

Štene ili odrastao pas? 

Ne zovu ih „pseće oči” bez razloga – postoji nešto u vezi sa štencima što ih čini apsolutno neodoljivim! Možda su slatki kao med, ali to ne znači automatski da je štene pravi izbor za vas i vaš dom. 

Ako razmišljate da nabavite štene, otkrićete da su oni po prirodi radoznali i željni da uče, tako da je neophodno imati vremena da ih dresirate. Uz vašu ljubav, brigu i obuku možete pretvoriti njihovo entuzijastično prazno platno u remek-delo! Obuka je sjajna zabava, ali naporan posao – moraćete da ih naučite svemu, od obavljanja nužde do šetnje na povocu. Ako imate vremena i strpljenja, njihova transformacija će vam biti izuzetno korisna i sav trud koji uložite pomoći će vam da izgradite sjajnu vezu između vas i vašeg šteneta. 

Druga opcija je da dovedete kući „tinejdžera” ili odraslog psa. Ako ste prvi put vlasnik psa, možda ćete smatrati da stariji pas više odgovara vašem životnom stilu. 

Većina odraslih pasa će vam doći sa već obavljenom određenom obukom i socijalizacijom. Međutim, to ne znači da je posao obavljen – imaćete još mnogo toga da uradite, i nema razloga da ne izgradite vezu koja je jaka kao sa bilo kojim štenetom. 

Stara izreka „starog psa ne možete naučiti novim trikovima” nije tačna, jer svaki pas može nastaviti da uči i prilagođava se tokom svog života. 

Nažalost, neki odrasli psi koje treba udomiti nisu uvek bili blagosloveni prethodnim domom punim ljubavi, tako da mogu doći kod vas sa malo „emocionalnog prtljaga”. Ovim psima je potrebna dodatna ljubav, vreme i strpljenje, ali ono što im date će biti veoma dobro i za vas i za vašeg psa i rezultiraće doživotnim prijateljstvom. Zajednički rad na dresuri će zaista pomoći u izgradnji vaše posebne veze i povećanju poverenja između vas dvoje. Osoblje i volonteri u renomiranim centrima za udomljavanje moći će da vam daju savet kako da izaberete pravog psa kao savršenog partnera. 

Pas ili kuja? 

Još jedna stvar o kojoj treba da razmislite kada nabavljate psa je da li želite mužjaka ili ženku. Mišljenje se veoma razlikuje, i na kraju se odluka zaista svodi na lične preferencije. 

Neki vlasnici kažu da se kuje lakše treniraju i da imaju više ljubavi, dok drugi tvrde da su ženke nezavisnije i povučenije. Za mužjake se često kaže da su afektivniji, ali kastracija može da ih učini malo lakšim za kontrolisanje ako postanu smeliji i previše samouvereni (iako to varira u zavisnosti od uzrasta za sterilizaciju i od jednog psa do drugog). 

Nema jednostavnog odgovora i moraćete da zapamtite da će se najveći deo karaktera i ponašanja vašeg psa jednostavno svesti na individualnu ličnost i količinu vremena koje posvetite obuci i druženju sa njim. 

Nesterilisani psi oba pola ponekad mogu biti komplikovani. Mužjaci mogu odlutati u potrazi za ženkama, a nesterilisane kuje mogu biti teške za kontrolisanje tokom teranja i ponekad mogu patiti od lažne trudnoće. Ako želite da ih parite, ovo su prepreke koje možete savladati. Neplanirane trudnoće, s druge strane, mogu izazvati nepotrebne probleme za vas i vašeg psa, kao što su komplikacije tokom njenog porođaja i pronalaženje domova za štence. Cena sterilizacije ženke obično je veća nego za sterilizaciju mužjaka, a još više ako je ona već skotna. 

Više informacija o tome kako sterilizacija utiče na mužjake i ženke pogledajte na našoj stranici Česta pitanja o sterilizaciji.

Na šta treba obratiti pažnju pri izboru šteneta? 

Do šeste nedelje starosti vaše štene bi trebalo da bude zainteresovano za vas i njegovu okolinu, željno da njuši vaše ruke i istražuje svet oko sebe. Trebalo bi da bude razigrano i spremno za nestašluke! Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju.

 • Imajte na umu da i najmanji štenci u leglu mogu imati zdravstvene probleme, a da će nervoznim, povučenim ili previše uzbuđenim štencima biti potrebno više obuke i socijalizacije. 
   
 • Vaše štene bi trebalo da bude buckasto, ali ne debelo, i da nema grudvica ili izbočina.
   
 • Savršeno štene takođe treba da ima čiste i svetle oči, čiste uši i čistu zadnjicu.
   
 • Dlaka treba da bude mekana i čista, bez ogoljenih ili bolnih mrlja i štene ne bi trebalo da se češe.
   
 • Postavite svoje potencijalno štene na pod. Trebalo bi da se odmah zainteresuje za svoju okolinu.
   
 • Pljesnite rukama ili pisnite visokim tonom i primetite kako reaguje.
   
 • Gluvoća može biti problem kod nekih rasa, npr. Dalmatinaca i drugih belih rasa, zato se uverite da vaše štene reaguje kada je izloženo očiglednim iznenadnim zvukovima.

Kada uzeti novo štene? 

Kao opšte pravilo, trebalo bi da planirate da uzmete svoje štene od oko osam nedelja (ili malo kasnije kod određenih rasa). Ranije udomljavanje se ne preporučuje i to može biti znak da uzgajivač ne poštuje visoke standarde uzgoja. Vredi napomenuti da neke polise osiguranja ne pokrivaju pse koji napuste odgajivačnicu pre osme nedelje starosti. 

Ponekad će vas odgajivač zamoliti da sačekate do 12 nedelja da biste uzeli svoje štene. Ako je to slučaj, proverite da li će to biti domaćinstvo u kome će vaše novo štene biti dobro socijalizovano tokom tih veoma važnih nedelja. 

Vreme kada odvedete svoje štene kući takođe će uticati na to koje će vakcine primiti – pa proverite sa odgajivačem, koji treba da obezbedi dokumentaciju o vakcinaciji (zajedno sa gljivičnim i drugim tretmanima). 

Ako se nakon izbora šteneta od vas traži da ih uzmete mnogo kasnije od uobičajenog perioda od 8–12 nedelja, možda postoji razlog zašto ih je uzgajivač zadržao – pa pitajte zašto. 

Na kraju, uverite se da ste upoznati sa hranom kojom se vaše štene hranilo i režimom hranjenja kod odgajivača. Ako nastavite taj režim kod kuće, vašem štenetu će to pomoći da se prilagodi barem u početku. 

Odgajivačnica ili organizacije za udomljavanje pasa? 

Ako vam je draže rasno ili ukršteno štene, onda je najbolje da pronađete renomiranog odgajivača. Obratite se Kinološkom klubu ili sekretaru kluba rasa koji može imati listu legla ili može da vas spoji sa odgajivačima u vašoj oblasti. Pokušajte da izaberete odgajivača koji je deo programa pouzdanih uzgajivača Kinološkog kluba. 

Može biti neverovatno ispunjavajuće usvojiti psa iz skloništa za životinje i ponuditi mu drugu šansu za život. Mnogo je pasa koji čekaju dom pun ljubavi u kome će zauvek živeti. Svaki pas ima svoju priču i mnogi su izgubili svoj prvi dom ne svojom krivicom, i voleli bi da postanu deo vašeg. 

Ugledni centri će biti veoma pažljivi kako bi povezali prave ljude sa pravim psima, sigurno ne žele da ih ponovo odbiju, niti žele da uzmete psa koji vam ne odgovara. Osoblje pažljivo procenjuje pse koje ugošćuje i utrošiće vreme da upozna vas, vašu porodicu i vaš način života pre nego što vas spoje sa bilo kojim od svojih pasa. Takođe će vam rado dati savet i odgovoriti na sva pitanja koja imate. 

Nije iznenađujuće da ima više odraslih pasa koji traže nove domove nego štenaca, a kada ima štenaca koji traže usvajanje, oni često budu odvedeni prilično brzo. Ako ste odlučni da spasete štene, možda ćete morati da odvojite vreme i da stupite u kontakt s nekoliko skloništa i centara za spasavanje ili ćete morati da putujete dalje da biste pronašli ono koje vam odgovara. Neke od većih organizacija kojima se treba obratiti uključuju Dogs Trust, The Blue Cross, Battersea Dogs Home, RSPCA, Scottish SPCA ili Dublin SPCA.

Bilo da kupujete od uzgajivača ili udomljavate psa, možete se radovati ispunjenoj budućnosti avanturama sa svojim novim prijateljom!

Povezani članci: