Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Hranjenje vašeg psa tokom trudnoće

Hranjenje vašeg psa tokom trudnoće

5 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Rađanje štenaca je istovremeno uzbuđujuće i iscrpljujuće za vas i za vašeg ljubimca. Iako je prelepo da dobijete preslatke krznene loptice u kući, mladoj mami je teško da uzgaja, rađa i pazi nestašno leglo!

Stoga je veoma važno da se postarate da vaša kuja dobija sve što joj je potrebno iz hrane. Pravilna ishrana će pomoći da i mama i njeni štenci budu srećni i zdravi. Iako je formula za odrasle pse odlična za svakodnevnu upotrebu, vašem psu će biti potrebno više hranljivih materija tokom trudnoće, naročito ako očekuje veliko leglo. 

Buduće mame mogu dobiti veću količinu energije i proteina koji su potrebni psima iz visokokvalitetne hrane za štence. Hranjenje vaše skotne kuje formulom za štence će pomoći vašem ljubimcu tokom i nakon trudnoće. 

Telesna težina vašeg psa (i svi ostali medicinski zahtevi) će uticati na nutritivne zahteve koje će vaša kuja imati tokom trudnoće. Može saznati više o telesnoj težini vašeg psa pomoću naše alatke za ocenjivanje telesne težine psa. 

 

„Kada je Moli, moja labradorka, imala štence, Purina mi je pomogla da joj obezbedim sve nutrijente koji su joj bili potrebni kada je uzgajala leglo. Sada imamo srećnu i zdravu mamu i punu kuću energičnih štenaca!„

 

Zašto treba da hranim trudnu kuju hranom za štence? 

Hrana za štence ima više glavnih nutrijenata i pruža više energije od hrane za odrasle pse. Pored toga, lako se vari. To su sve važne stvari koje treba da uzmete u obzir kada hranite skotne kuje. 

Hranjenje vaše kuje hranom za štence od 6. nedelje trudnoće će joj pomoći da ostane snažna i da putem mleka prosledi hranljive materije štencima. 

Kuji treba davati novu hranu u fazama kako bi se njen stomak privikao na promenu. Počnite da dodajete hranu za štence u standardnu formulu, po malo, u toku od oko jedne nedelje, dok se formule potpuno ne zamene.

Imajte u vidu veličinu i ukus svoje kuje kada birate hranu za štence za nju.

Po porciji, suva hrana sadrži više kalorija od vlažne hrane. Stoga, ako vaša kuja jede samo vlažnu hranu, dajte joj više obroka ili veće porcije kako bi dobila dodatnu potrebnu energiju, naročito ako je u pitanju veća rasa. Možete i pokušati da kombinujete vlažnu hranu s malo suve hrane kako biste svom ljubimcu dali najbolje od obe vrste hrane.

Kao i uvek, postarajte se da vaša kuja ima lak pristup velikim količinama sveže i čiste vode za piće kako bi bila hidrirana, naročito ako jede samo suvu formulu tokom trudnoće.

Koliko treba da hranim skotnu kuju? 

Kada hranite skotnu kuju, dajte joj standardne veličine porcija tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće. U ovoj ranoj fazi, vaša kuja će možda odbijati hranu ili imati mučninu i povraćanje, slično „jutarnjoj mučnini” kod nas. Znamo da ovo može da deluje alarmantno, ali ne brinite, to je savršeno normalno. Međutim, ako ste zabrinuti zbog gubitka apetita kod psa, ili ako se i dalje ne oseća dobro, obratite se svom veterinaru. 

Počnite po malo da povećavate unos hrane, negde od pete nedelje trudnoće. Postepeno povećavajte veličinu porcije po malo svake nedelje tako da do devete nedelje veličina obroka bude za oko trećinu veća od normalne. Do ovog trenutka, težina buduće mambe bi trebalo da se povećala za oko 25% ili više ako očekuje veliko leglo. 

Koristite kontrolisane i izmerene porcije da biste sprečili prejedanje i gojaznost kod kuje zato što ovo stanje može izazvati probleme tokom trudnoće i porađanja kuje. Ako ste zabrinuti u vezi s telesnom težinom vašeg ljubimca tokom trudnoće, obratite se veterinaru. 

Najbolje je da skotnu kuju hranite malo i često, naročito u kasnijim fazama trudnoće, zato što vaša kuca neće imati puno prostora za hranu u stomaku punom štenaca. 

Koliko treba da hranim kuju tokom dojenja? 

Dojenje novog legla predstavlja težak posao za mamu zato što štenci zahtevaju puno hranljivog mleka kako bi porasli i postali veliki i jaki. Zapravo, da li ste znali da kuje proizvode više mleka za svoje štence nego što žene proizvode za svoje bebe? 

Da biste pomogli kuji da dobije dodatnu energiju za dojenje gladnog legla, nastavite da hranite kuju hranom za štence koju ste joj davali tokom trudnoće. Veći sadržaj kalorija i dodatne hranljive materije će dati snagu vašoj kuji i pomoći će novoj mami da proizvodi visokokvalitetno mleko za štence. 

Tokom prve 1 do 3 nedelje dojenja, povećajte svakodnevne obroke mame sa dva na tri. Do četvrte nedelje (kada je proizvodnja mleka na vrhuncu), povećajte na četiri mleka dnevno. Veličina porcije svakog od ovih obroka treba da se povećava na sledeći način tokom dojenja. 

Koliko i koliko često hranite kuju tokom dojenja zavisiće od rase psa i veličine legla. Ako vaša kuja doji leglo koje ima više od četiri štenca, biće joj potrebno puno energije tako da će joj trebati konstanti pristup hrani. 

Nove mame će dojiti leglo 6 do 8 nedelja, ali štencima polako može da se uvodi čvrsta hrana kada budu imali oko 3 do 4 nedelje. Kako se štenci budu odvikavali od dojenja, postepeno smanjujte unos hrane za mamu dok je ne vratite na nivo pre trudnoće. 

Ako imate nedoumica u vezi s hranjenjem tokom ovog važnog perioda, razgovarajte sa svojim veterinarom o hranjenju vaše skotne kuje tokom svih faza trudnoće i dojenja. 

Purina brendovi za skotne kuje i kuje koje doje 

Nekoliko Purina brendova nudi visokoenergetsku hranu za štence koja će ispunjavati potrebe vaše skotne kuje tokom trudnoće i dojenja. 

Pogledajte još korisnih saveta za zdravu trudnoću pasa.