Vaš ljubimac, naša strast.
Purina ONE logo
Čipovanje vaše mačke

Čipovanje vaše mačke

3 minuta čitanja
Purina ONE logo
Sponzorisano od Purina One®
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Pored puno ljubavi i pažnje, potrebno je da svojoj mački poklonite i najbolju moguću zaštitu u slučaju da se izgubi ili nestane. Čipovanjem vaše mačke joj pružate najbolju šansu da bude pronađena i vraćena vama ako se desi da odluta. 

Zašto mikročip? 

Postoji puno razloga zbog kojih vaša mačka može da nestane. Nešto može da je uplaši i može da pobegne, može da postane dezorijentisana ili ometena u novom okruženju ako ste se, na primer, upravo preselili. Naravno, vaša mačka može da nosi ogrlicu i identifikacionu oznaku, ali ovi predmeti se lako mogu izgubiti ili skinuti, dok mikročip uvek ostaje na sigurnom mestu. 

Pored toga što pomaže u vraćanju izgubljenog ljubimca, mikročip za mačku vam može pomoći i u slučaju spora s nekim oko toga ko je vlasnik životinje. 

Šta je čipovanje? 

Čipovanje mačke je jednostavna i brza procedura koja vam može pomoći da pronađete svog četvoronožnog prijatelja. Ako se mačka pronađe, veterinar ili azil za mačke mogu da skeniraju ugrađeni mikročip vaše mačke kako bi pronašli informacije o vama i mački u bazi podataka mikročipa. Zaista je tako jednostavno!

Kako čipovanje funkcioniše? 

Jednostavno i bezbolno 

Kada porazgovarate s veterinarom o čipovanju mačke, veterinar će ubaciti mali mikročip (veličine većeg zrna pirinča) ispod kože vaše mačke.

Procedura je izuzetno brza i smatra se relativno bezbolnom – smatra se da je osećaj sličan bušenju ušiju kod ljudi. Kada mikročip bude postavljen, to je to, vaša mačka neće čak ni znati da ga ima! 

Mikročip za mačku ima jedinstveni kôd od 15 cifara koji se zatim unosi u nacionalnu bazu podataka zajedno sa vašim podacima, uključujući vaše ime, adresu i broj telefona za hitne slučajeve. Zato je važno da ne zaboravite da ažurirate podatke kod kompanije koja upravlja čipovima ako se kasnije preselite ili ako dođe do promene podataka za kasnije. U nekim slučajevima se naplaćuje naknada za promenu vaših podataka, ali neki provajderi ne naplaćuju ovu naknadu za prvu promenu. 

Ako vaš krzneni prijatelj odluta jednog dana i bude imao sreće da ga pronađe neka dobra osoba, sve što ta osoba treba da uradi je da odvede vašeg ljubimca u azil ili veterinarsku ordinaciju gde će zaposleni ili veterinar pomoću uređaja za skeniranje proveriti da li je vaša mačka čipovana. Ovo skeniranje je potpuno bezopasno. Kao prilikom skeniranja bar-kôda u prodavnici, vaš jedinstveni kôd od 15 cifara će biti prikazan uz podatke iz baze podataka mikročipova u kojoj je registrovana vaša mačka. Po obavljanju bezbednosnih provera, veterinar ili službenik će u bazi podataka mikročipova očitati vaše podatke za kontakt i vaša mačka će vam ubrzo biti vraćena. 

Kada bi trebalo da čipujem svoju mačku? 

Od starosti od 10 do 12 nedelja 

U zavisnosti od rase i veličine, većina mačaka se može čipovati od 10. do 12. nedelje života. 

Možda je mačka koju usvojite iz azila već čipovana, a neki uzgajivači organizuju čipovanje mačke u okviru usluga koje pružaju novim vlasnicima. Možete razgovarati sa svojim uzgajivačem, veterinarom ili veterinarskim tehničarom o različitim opcijama ako želite da čipujete mačku. 

Ako odlazite na put i vodite mačku, veća je šansa da će se izgubiti i zato je dobro da mikročipujete mačku pre odlaska. Zapravo, ako odlazite na put u inostranstvo prema Planu britanske vlade za putovanje ljubimaca (PETS), to je obavezno! U svakom slučaju, više informacija pročitajte u našem vodiču za putovanje s mačkom. Kada se vašoj mački implantira mikročip, ostaje u njoj doživotno. 

Koliko košta čipovanje mačke? 

Visina troškova čipovanja zavisi od toga kada se obavlja i ko ga obavlja. U većini slučajeva postoji fiksna cena za implantiranje bez dodatnih troškova. Neke dobrotvorne organizacije nude besplatno čipovanje, a moguće je i da vaša veterinarska stanica ima povremene promocije i zato vredi istražiti. Preporučujemo da informacije o ceni potražite od vašeg veterinara, uzgajivača ili azila. 

Da li je čipovanje obavezno? 

U trenutku pisanja ovog teksta (maj 2015. godine), nema zakonskih zahteva za čipovanje mačaka u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako dobrotvorne organizacije kao što je Cats Protection traže obavezno čipovanje. Pošto propisi podležu promenama, preporučujemo da se informišete na vreme tako što ćete se savetovati sa veterinarom i proveravati veb-sajtove nadležnih organa.

Povezani članci:

Purina One®
7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke