Vaš ljubimac, naša strast.
Felix logo
Čipovanje vaše mačke
14 zanimljivih činjenica o mačkama

14 zanimljivih činjenica o mačkama

5 minuta čitanja
Felix logo
Sponzorisano od Felix
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

18% domaćinstava u Ujedinjenom Kraljevstvu ima mačku, ali još uvek ima toliko toga što ne znamo o njima. Od neobičnog načina na koji hodaju, do toga koliko je velika najveća mačka, kladimo se da niste čuli neke od ovih zabavnih činjenica!

Mačke su zagonetka koja osvaja srca ljudi hiljadama godina. Njihove misteriozne ličnosti i neodoljiv izgled su ih učinile neverovatno popularnim ljubimcima, a prema jednoj anketi u 18% domaćinstava samo u Ujedinjenom Kraljevstvu gospodari mačka. Sa toliko mnogo mačaka oko nas, pomislili biste da svako zna sve o njima, zar ne? Netačno! Postoji veoma mnogo zanimljivih činjenica o mačkama za koje niste čuli, od najveće mačke na svetu do iznenađujućeg načina na koji hodaju.

Nastavite da čitate kako biste saznali više. Kladimo se da niste čuli za neke od ovih činjenica o mačkama!

Zanimljive činjenice o mačkama

 1. Najstarija poznata mačka koja je bila kućni ljubimac je živela pre 9500 godina.

Ova zanimljiva činjenica o mačkama će sigurno oduševiti sve na vašoj sledećoj večernjoj zabavi. Da li ste znali da se prvobitno smatralo da su Egipćani pripitomili mačku? Ali 2004. godine, francuski arheolozi su otkrili grob mačke na Kipru koji je star 9500 godina. To je čini najstarijom poznatom mačkom kućnim ljubimcem i datira 4000 godina pre egipatskih umetničkih dela o mačkama!

 1. Mačke provedu 70% svog života spavajući

Ako biste rekli da mačke provedu veliki deo svog života spavajući, bili biste u pravu. Prema sajtu Veterinary Hub, mačke zapravo provedu 70% svog života spavajući, što znači 13–16 sati dnevno. To je život mačke!

 1. Jedan mačor je 20 godina bio gradonačelnik jednog grada na Aljasci

Jedan narandžasti tigrasti mačor po imenu Stubbs je 20 godina bio gradonačelnik Talkitne, gradića na Aljaski! Učestvovao je u nekoliko izbora bez protivnika i, iako nije imao nikakvu zakonsku moć, voleli su ga i lokalni meštani i turisti. 

 1. Rekordna dužina najduže mačke ikada je 123 cm

Kućne mačke se uglavnom smatraju veoma malim i nežnim stvorenjima. Ali da li ste znali da je najduža mačka na svetu bio Stivi, mein kun, sa izmerenom dužinom od 123 cm? Dok je rekord za najvišu mačku pripadao mačoru Arkturusu sa ogromnih 48 cm visine. To su baš velike mačke. 

 1. Najbogatija mačka na svetu je imala 7 miliona funti

Najbogatija mačka na svetu, prema Ginisovom svetskom rekordu je Bleki. Kada je njegov vlasnik preminuo, u testamentu je razbaštinio porodicu i svoje bogatstvo od 7 miliona funti je ostavio Blekiju! Kakva neverovatna i zanimljiva činjenica o mačkama!

 1. Mačke hodaju kao kamile i žirafe

Da li ste ikada primetili da mačke hodaju kao kamile i žirafe? Hodaju na način na koji prvo krenu sa obe desne šape, pa zatim obe leve šape, tako da pomeraju unapred celu polovinu tela odjednom. 

Kamile i žirafe su jedine životinje pored njih koje hodaju na ovaj način. Ne verujete nam? Pogledajte ovaj video

 1. Isak Njutn je izmislio vrata za mačke

Ovaj naučnik je najpoznatiji po izračunavanju gravitacione sile, ali se takođe veruje da je Isak Njutn izmislio vrata za mačke. Na veb-sajtu How Stuff Works piše da su ga, kada je Njutn radio na svojim ogledima na Univerzitetu u Kembridžu, njegove mačke neprestano uznemiravale tako što su grebale po vratima. Zbog toga je pozvao stolara na Kembridžu da izrezbari dve rupe na vratima, jednu za majku i jednu za njene mačiće! Navodno se ove rupe i danas mogu videti na tom univerzitetu. 

 1. Mačka je 1963. otišla u svemir

Čuli ste za majmune i pse u svemiru, ali da li ste znali da se i jedna mačka suočila sa velikim nepoznatim prostranstvom? 18. oktobra 1963, Feliset, poznata i kao „Astromačka”, bila je prva i jedina mačka koja je otišla u svemir

 1. Drevni Egipćani su brijali svoje obrve kada bi im uginula mačka

Prema navodima organizacije Ancient History Encyclopedia, Herodot je 440. godine pre nove ere napisao da, kada bi mačka uginula u periodu Drevnog Egipta, cela porodica bi obrijala obrve kao znak žalosti. To je jedna veoma zanimljiva činjenica o mačkama! 

 1. Kućne mačke dele 95,6% genotipa sa tigrovima

Ova činjenica o mačkama će vas oduševiti. Jedno istraživanje je otkrilo da naše male kućne mačke dele 95,6% genotipa sa tigrovima! 

Takođe dele dosta istih načina ponašanja, kao što su obeležavanje mirisom i urinom, vrebanje plena i napad na plen. 

 1. Kućna mačka može da se kreće brzinom do 48 km/h.

Ako ste gledali svoju malu macu kako juri po dnevnoj sobi kada se oseća živahno, onda znate da su mačke prilično brze, ali nećete verovati u ovu činjenicu o mačkama. Mogu da razviju brzine do oko 48 km/h, što je toliko brzo da bi mogle da prestignu Useina Bolta u trci na 200 metara! 

 1. Najstarija mačka na svetu je imala 38 godina!

Najstarija mačka koja je ikada živela je imala 38 godina i 3 dana kada je uginula. Krim Paf, rođen 3. avgusta 1967, je živeo do 6. avgusta 2005, a njegov vlasnik Džejk Peri je takođe imao prethodnog rekordera u kategoriji najstarije mačke, Grenpa Reksa Alena, koji je uginuo sa neverovatne 34 godine. Šta god Džejk Peri radi, radi to na pravi način! 

 1. Rekord za najglasnije predenje je 67,8 decibela.

Rekord za najglasnije predenje u kategoriji domaće mačke trenutno drži Merlin, crno-bela mačka iz Torkija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegovo predenje je jačine 67,8 decibela, a radi poređenja, to je ista jačina zvuka kao tuš! Većina mačaka prede sa zvukom jačine od 25 decibela. 

 1. Mačka Dažda može da izvede 24 trika u jednom minutu

Ako mislite da mačke ne izvode trikove, šokiraćete se kad čujete ovu činjenicu o mačkama. Najveći broj trikova koje je neka mačka izvela u jednom minutu je 24! Dažda je izvela seriju trikova od prevrtanja do čak preskakanja šipke tokom vožnje skejtbordom! 

Ovo je naša lista zanimljivih činjenica o mačkama! Ako vam se dopao ovaj članak, zašto ga ne biste podelili sa svojim prijateljima? Da li znate neku činjenicu o mačkama koju nismo pomenuli? Ili možda postoji nešto zanimljivo/neobično što vaše mače radi! Obavestite nas na našoj Fejsbuk stranici

Povezano: 15 neverovatnih činjenica o psima. 

Povezani članci:

Felix
7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke

3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke