Vaš ljubimac, naša strast.
Purina ONE logo
Dovođenje mačeta u dom
Predstavljanje vaše nove mačke drugim kućnim ljubimcima

Predstavljanje vaše nove mačke drugim kućnim ljubimcima

6 minuta čitanja
Purina ONE logo
Sponzorisano od Purina One®
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Mačke su poznate po nezavisnosti, što je jedan od razloga zašto su tako pogodne kao kućni ljubimci, posebno za one kojima najviše odgovara krzneni prijatelj koji ne zahteva puno pažnje. 

Međutim, ova osobina može imati i drugu stranu, jer ih potencijalno može učiniti pomalo asocijalnim i nepredvidivim. Dakle, ako se pitate kako da upoznate mače sa psom ili mačkom, prva stvar koju treba da znate je da ćete morati da budete strpljivi, sa razumevanjem i pažljivo pristupite – uz malo vremena, svi bi trebalo da prođu dobro.  

Dovođenje mačeta u dom  

Dobra vest je da su odrasle mačke mnogo ljubaznije prema mačićima ili mladim mačkama nego prema drugim odraslim mačkama. Ako su obe mačke sterilisane, još bolje (pod uslovom da vaš veterinar posavetuje da je mače dovoljno staro za sterilizaciju).  

Pre nego što dovedete mače kući, ili u prvih nekoliko dana od upoznavanja mačića sa mačkom, naviknite svoju postojeću mačku na miris njenog novog saputnika. Menjajte njihovu posteljinu tokom prve nedelje i, ako se bilo koja mačka naljuti ili uznemiri zbog mirisa, smirite ih povezujući novi miris sa pozitivnim iskustvom, kao što je ukusna poslastica.  

Iako mačke i psi mogu biti odlični prijatelji ili živeti prilično srećno zajedno čak i ako nisu prijatelji, neke kućne ljubimce treba držati podalje od mačaka. Male krznene životinje, kao što su zečevi, zamorci, miševi, pacovi, skočimiševi i činčile, kao i gmizavci, moraju u svakom trenutku biti zaštićeni od mačaka.  

Pustite mačku da se nastani u novom domu 

Najvažnije je da, kada predstavljate novu mačku vašoj trenutnoj mački ili psu, navedete oba ljubimca da se osećaju opušteno u društvu drugih. Dakle, da biste olakšali proces, važno je da se vaša mačka prvo oseća prijatno u novom okruženju. 

Pre nego što započnete proces upoznavanja, najbolje je da držite oba ljubimca odvojeno neko vreme. Dajte şvojoj novoj mački sopstvenu sobu u kojoj će moći da se smesti nekoliko dana sa svojom hranom, toplim krevetom, činijama za vodu i posudom za posip. Koristite jedan ili dva sintetička feromonska spreja i difuzora po kući, posebno u prostorijama u kojima žive vaši ljubimci, jer im oni mogu pomoći da se opuste i prihvate prisustvo drugih kućnih ljubimaca.  

Početak procesa upoznavanja 

Kako predstaviti novu mačku svojoj mački? 

Ako dovodite drugu mačku kući u kojoj već živi odrasla mačka, sledite ove savete da bi predstavljanje bilo bezbednije i uspešnije za sve vas:  

 • Dok se nova mačka smešta u svoju sobu, počnite da uvodite njen miris svojoj postojećoj mački. Neka vaša mačka pomiriše vaše ruke i odeću. Razgovarajte sa njima nežno i mazite ih umirujuće.  
 • Kada se obe mačke naviknu na mirise, možete im dozvoliti da istražuju teritoriju, ali ih i dalje držite odvojeno.  
 • Kada ste sigurni da su obe opuštene na obe teritorije, možete početi da upoznajete svoju mačku sa novom mačkom. Držite jednu mačku u mrežastom krevetu ili korpi za nošenje, a drugu pustite da istražuje i njuši kroz mrežu nekoliko minuta. Obezbeđena mačka će biti sigurna, a korpa će ih sprečiti da pobegnu. Poslednja stvar koja vam treba u ovom trenutku je luda potera za mačkom! Očekujte da će doći do buljenja, šištanja i ispoljavanja govora tela dok se naviknu jedno na drugo. To je sasvim normalno ponašanje i proći će, pa pokušajte da ne reagujete. Ali ako mislite da je upoznavanje prerano, a one pokušavaju da razmenjuju udarce, razdvojite ih na neko vreme pre nego što pokušate ponovo.  
 • Moraćete da prođete kroz ovu vežbu nekoliko puta u različitim prostorijama, naizmenično menjajući „sigurnu” i „slobodnu” mačku dok ne reaguju jedna na drugu mirno.  
 • Ne prisiljavajte mačke da budu blizu jedna drugoj. Dajte im dovoljno prostora i mesta za bekstvo ako samo žele malo mira i tišine.  

Ako sve prođe dobro, vaše dve mačke bi trebalo da postanu odlični prijatelji, da se igraju jedna sa drugom i da se ližu i neguju zajedno, ali budite strpljivi. Ova vrsta odnosa traži vremena da se razvije i neće se desiti prvi put kada svoje novo mače upoznate sa svojom mačkom.  

Ako vam se čini da im je zaista neprijatno u društvu jedne sa drugom i nema znakova poboljšanja, razdvojite ih i pitajte svog veterinara za još mačjih saveta. Oni mogu preporučiti mačjeg bihejvioristu koji vam može ponuditi stručnu pomoć.  

Postoji korisno dvonedeljno pravilo kada pokušavate da izgradite prijateljstvo između mačaka. Ako ste proveli dve nedelje pridržavajući se gorenavedenih saveta, ali, uprkos svim naporima, i dalje imate dve mačje ličnosti koje se jednostavno ne poklapaju, zapitajte se da li bi nova mačka bila srećnija u domu negde drugde. Možda bi bilo bolje prema obema mačkama da razmotrite smeštaj vaše nove mačke u porodicu koja joj može pružiti toplu dobrodošlicu svakog člana porodice.  

Kako upoznati mače sa psom? 

Upoznavanje potencijalno nervozne mačke sa uzbuđenim psom mora se pažljivo obaviti radi dobrobiti oba ljubimca. Ako se pitate kako da upoznate mačku sa psom, najvažnija stvar koju treba imati na umu je bezbednost – kako psa tako i mačke.  

Previše uzbuđeni pas ili štene lako mogu naškoditi mačetu, a uplašena mačka svojim kandžama može naneti veliku štetu. Zato polako, koncentrišite se na potrebe oba ljubimca i moći ćete da negujete divno prijateljstvo zasnovano na međusobnom poštovanju.   

Čak i ako je vaš postojeći pas navikao na mačke – i malo je verovatno da će podići čak i obrvu na novu mačku ili mače – i dalje je važno da budete veoma pažljivi sa predstavljanjem. Pratite naše korisne savete za upoznavanje bez problema.  

 • Počnite tako što ćete svoju novu mačku staviti u zatvorenu mrežastu korpu ili korpu za mačke i dovedite svog psa na povocu.  
 • Nagradite svog psa što je miran i, čak i ako više puta laje, ostanite mirni i vi.  
 • Ponovite proces u različitim prostorijama, pazeći svaki put da se i mačka i pas osećaju sigurno i bezbedno.  
 • Kada budete sigurni da su mirni i opušteni, dozvolite mački da izađe iz svog kreveta ili korpe, ali držite svog psa na povocu.  
 • Ostanite mirni – kućni ljubimci preuzimaju vaš stres – i dozvolite im da počnu da istražuju jedni druge. Nastavite da nagrađujete dobro, smireno ponašanje. Ponovite u što je moguće više prostorija.  
 • Nadgledajte ih dok ne budete znali da će se slagati i pustite svog psa sa povoca u društvu mačke samo kada budete sigurni da neće reagovati ili pokušati da je progoni.  
 • Uverite se da vaša mačka ima visoko mesto za bekstvo van domašaja psa, ako se oseća neprijatno.  
 • Ako imate više od jednog psa, uvek upoznajte svoju mačku sa svakim psom pojedinačno.  

Uspostavite pojedinačna područja za mačke/pse  

Uverite se da vaš pas nema pristup kutiji za posip vaše mačke jer će, kao čistači, psi verovatno konzumirati sadržaj – nije lepo, ali istinito! Takođe, bilo bi najbolje da razdvojite mačke i pse u vreme obroka kako bi oboje mogli da jedu udobno – pokušajte da hranite u odvojenim prostorijama ili hranite svoju mačku na povišenoj površini do koje vaš pas ne može da dosegne.  

Konačno, uverite se da vaša mačka ima dovoljno mogućnosti da juri, uhodi i razbacuje igračke u pokretu. Malo je verovatno da će vaš pas želeti da vaša mačka koristi rep kao igračku.  

Najvažnija stvar prilikom upoznavanja nove mačke sa psom je bezbednost. Ako je vaš pas uporno uzbuđen ili agresivan u blizini mačke (ili obrnuto), razgovarajte sa svojim veterinarom i razgovarajte o upućivanju kod specijaliste za ponašanje kućnih ljubimaca.  

Sada kada znate kako da upoznate mače sa psom ili drugom mačkom, sve što treba da uradite je da budete strpljivi – videćete da će za kratko vreme postati najbolji prijatelji.

Povezani članci:

Purina One®
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke

7 minuta čitanja

Porađanje i rađanje kod mačaka