Vaš ljubimac, naša strast.
Purina ONE logo
Porađanje i rađanje kod mačaka

Porađanje i rađanje kod mačaka

7 minuta čitanja
Purina ONE logo
Sponzorisano od Purina One®
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Ako uskoro u svom domu očekujete nove krznene loptice, to može biti veoma uzbudljivo – a možda i malo zastrašujuće. 

Međutim, ne treba da brinete – trudne mačke su obično itekako sposobne da se staraju o sebi, ali će im svakako biti potrebne vaša nega i pažnja tokom porođaja. Pošto često pokušavaju da se iskradu i porode se u samoći, moraćete dobro da pazite na njih tokom poslednjih nekoliko nedelja pre porođaja za svaki slučaj! Razgovarajte s veterinarom ako imate nedoumica ili ste zabrinuti oko trudnoće ili porođaja svoje mačke. Saveti veterinara bi trebalo da vam pomognu da se opustite. 

U nastavku su neki korisni saveti našeg PetCare tima koji će vam pomoći da budete maksimalno pripremljeni kada vaša maca postane mama. 

Priprema za porođaj 

Tokom poslednje dve nedelje trudnoće vaše mačke, postarajte se da svi članovi porodice znaju da treba da budu mirni i tihi oko nje i da moraju da budu oprezni s mačkom – naročito deca koja mogu razumljivo da budu uzbuđena idejom da će se uskoro igrati s mačićima! 

Potrudite se da mačka u ovom periodu bude što mirnija i neaktivnija i podstičite je da se opušta u posebnom krevetiću za materinstvo. Međutim, moguće je da je čak ni najudobniji i najmekši krevet ne privuče i neke mačke će odbiti krevetić koji im nudite i smestiti se u uglu ormara! Samo se postarajte da mačka sama može da izabere gde će se poroditi i nikad ne pokušavajte da je pomerate s mesta koje je izabrala. 

Imajte pomoć pri ruci 

Porođaj vaše mačke bi trebalo da prođe bez problema, ali dobro je imati pomoć pri ruci kako biste je smirili ako dođe do komplikacija. 

Pre nego što se vaša mačka porodi, nabavite broj telefona svog veterinara na koji možete da ga pozovete izvan radnog vremena zato što do porođaja često dolazi tokom noći, ili u slučaju da vašoj mački bude potrebna hitna pomoć. Ako dođe do komplikacija prilikom rađanja mačića, moguće je da će biti potrebno da je odvedete veterinaru i zato se postarajte da imate pristup prevozu. 

Kada mislite da se porođaj približava, dobro je da unapred pripremite par stvari: činiju čiste tople vode, čiste peškire i krpe, zubni konac i rukavice za jednokratnu upotrebu, uz nosiljku za mačku i podatke za kontakt vašeg veterinara. Važno je da te stvari imate pri ruci za svaki slučaj! 

Ako bude potrebno pomerati mačiće od mame u bilo kom trenutku, moraćete da ih držite na toplom. Umesto flaše s toplom vodom, preporučujemo da koristite termo jastučiće koji se mogu ugrejati u mikrotalasnoj rerni zato što oštre mačje kandže i zubi mogu da probuše flašu. 

Znajte na koje znakove treba da obratite pažnju 

Može biti teško primetiti nadolazeći porođaj. Tokom prvih faza, mama će biti jako nemirna, kao da nešto traži, i postaće veoma glasna. Obratite se svom veterinaru ako niste sigurni da li je porođaj počeo, i držite mačku na oku ako je u poslednjim nedeljama ili danima trudnoće kako biste znali kada i gde će se poroditi.

Vaša mačka voli privatnost, naročito u periodu kada treba da se porodi! Važno je promatrati mačku kada se maci u slučaju da dođe do problema, naročito kod mačaka koje prvi put postaju mame 

Kako se mačke porađaju? Faze porođaja 

Porođaj mačaka ima tri faze. Kad mislite da je porođaj započeo, treba da držite mačku na oku. Porođaj u pravilu prolazi bez ikakvih problema, ali važno je da nadgledate porođaj kako biste brzo uočili potencijalne komplikacije. Međutim, vaša intervencija, osim u slučajevima kada je to neophodno, može da uspori porođaj i da uznemiri mačku. Zato se ograničite na redovne provere i ne intervenišite osim ako stvarno nije neophodno. Ne brinite – porođaj kod mačaka najčešće prolazi bez problema, ali se uvek konsultujte s veterinarom ako ste zabrinuti. Ograničite i broj posmatrača; iako će cela porodica sigurno biti uzbuđena zbog prinova, to može da uznemiri mamu!

Pomoć tokom porođaja 

Kada se mače rodi, mama treba da pomogne u cepanju amnionske kese (tanke membrane oko mačeta) i da ga zatim pažljivo očisti. Nadamo se da neće biti potrebe da intervenišete tokom porođaja, ali mami će povremeno možda biti potrebno malo pomoći.

Ako ne otvori kesu ili je ne otvori potpuno, ili ako ne očisti mačiće, možda ćete morati da joj pomognete da se postara za novorođene mačiće. Pažljivo pocepajte neotvorene kese peškirom (nikada ne koristite oštre predmete) da bi mače moglo da diše. Pažljivo očistite usta i njuškicu mačeta, zatim ga brzo osušite uz krzno malom čistom krpom ili peškirom, na primer krpom za čišćenje lica. Konačno čvrsto trljanje toplom krpom će osušiti i zagrejati mače i stimulisati ga da prvi put duboko udahne. 

Kada se vaša mačka porodi, mama će obično odgristi pupčanu vrpcu, ali vaša pomoć može ponovo biti potrebna u slučaju da ne učini to. Čistim rukama ili pomoću jednokratnih rukavica, zavežite konac za zube oko vrpce oko 5 cm od tela mačke, zategnite ponovo oko 2,5 cm od mačeta i isecite pupčanu vrpcu između konaca. Nemojte seći previše blizu mačetu zato što ih tako možete izložiti opasnosti. Mama može da sažvaće ili proguta duge krajeve konca i zato ih skratite! Ako primetite da mama pokušava da grize previše blizu mačetu, zaustavite je i sami presecite pupčanu vrpcu. 

Ako ste zabrinuti u vezi s ovim delom porođaja, unapred se konsultujte sa svojim veterinarom kako biste bili zadovoljni onim što je potrebno da uradite. 

Nakon porođaja mačke 

Možda ćete imati utisak da teče brzo, ali kompletan porođaj treba da traje od 2 sata do 5 sati. U nekim slučajevima, može trajati do 24 sata! Ako primetite da mama ima problema prilikom porođaja u bilo kom trenutku, odmah se obratite veterinaru kako biste porazgovarali o sledećem koraku. Ako izgleda da se mačka napreže bezuspešno sat ili duže tokom porođaja, odmah se obratite veterinaru. 

Obično ima od četiri do šest mačića u leglu, iako nije neobično da ih ima manje ili više. Kada se svi mačići rode, dajte maci vremena da očisti i nahrani svoje mačiće. Pokušajte da ne intervenišete previše, ali nemojte se bojati da ih nežno uzimate zato što će se tako socijalizovati i tako ćete mami dati neophodnu pauzu! 

Ako mačići ne sisaju do sat vremena nakon rađanja, možda ćete morati da ih dovedete do jedne od bradavica zato što su verovatno veoma gladni! Ako ima više mačića od bradavica, možda ćete morati da ih smenjujete dok ne nauče da dele. 

Ako izgleda da se mama ne stara o mačićima, ne čisti ih i ne hrani ih, odmah se obratite veterinaru. 

U nekim slučajevima može biti potrebno ručno hranjenje nakon porođaja mačke, ali ovo su retki slučajevi. Ako imate nedoumica ili pitanja u vezi s ručnim hranjenjem legla, zatražite dodatne savete od svog veterinara. Sada je preostalo samo da proslavite ovaj poseban događaj i dolazak mačića – čestitamo!

Povezani članci:

Purina One®
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke