Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Limfom kod mačaka
Kućni lekovi za mačke

Kućni lekovi za mačke

7 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Uvek se prvo posavetujete s veterinarom pre nego što mački date kućni lek! 

Mačke su poznate po svojoj tajnovitosti. Uvek vole da se kriju na skrovitim i tihim mestima na kojima se osećaju bezbedno, ali njihova tajnovita priroda otežava vlasnicima da primete kada se ne osećaju dobro. 

Čak i ako se mačka oseća veoma loše, često će samo postati malo tiša i sakriti se, a to nije nešto što će primetiti ni najpažljiviji vlasnici mačaka kao neuobičajeno. 

Zato je veoma važno da se vlasnici mačaka obrate veterinaru pre nego što počnu da koriste bilo kakve kućne lekove. čak i ako su simptomi njihovog ljubimca veoma blagi. Vaš veterinar će znati da protumači znakove i moći će da vas posavetuje da li je vašoj mački potreban pregled ili nije. 

Imajte u vidu, čak i ako treba da se obratite svom veterinaru usred noći, sve veterinarske ordinacije imaju obavezu da pružaju usluge van radnog vremena, 24 sata dnevno, 365 dana u godini. 

Veterinarski kućni lekovi za mačke

Iako ne preporučujemo da počnete da mački dajete svoje kućne lekove za mačke, vaš veterinar će vam često posavetovati da počnete ili da nastavite da dajete lekove kod kuće. Ključno je da vlasnici razumeju zašto je važno da nastave da daju ove lekove zato što davanje terapije prema uputstvima veterinara pored toga što pomaže vašoj mački da se oseća dobro, takođe može sprečiti zdravstvene probleme u budućnosti.

Kreirali smo korisni vodič koji pokriva osnovne terapije koje veterinari preporučuju vlasnicima mačaka i koje vlasnici mogu davati mačkama kod kuće. 

Terapije i kućni lekovi za buve kod mačaka 

Terapije protiv buva su verovatno najčešći lekovi koje će vam veterinar prepisati za upotrebu kod kuće zato što ova dosadna stvorenja mogu veoma lako da se zakače za vašu mačku. I zaista je važno da održavate terapiju protiv buva kod mačaka cele godine jer tako možete sprečiti da uopšte dođe do problema s buvama! 

Takođe možete probati da koristite ekološki sprej protiv buva prema preporuci veterinara, da temeljno usisate svoj dom i operete posteljinu svoje mačke na 60 °C zato što će svi ovi koraci pomoći da se otarasite buva u različitim životnim fazama koje žive u vašoj kući. Međutim, uvek se postarajte da radite ove stvari pored lečenja svoje
mačke (i pasa ako ih imate!) zato što je ovo najvažniji korak da se rešite buva. 

Takođe možete zatražiti dodatne savete o lečenju drugih dosadnih parazita od svog veterinara! 

Svrab na koži 

Postoji mnogo razloga zašto vaša mačka može dobiti svrab na koži i zato ako vidite da počinje da se češe, ili ako koža počne da izgleda suvo ili bolno – uvek je najbolje da zakažete pregled kod veterinara koji će moći da vas posavetuje. 

Neki od najčešćih uzroka svraba i perutanja kože kod mačaka uključuju sledeće: 

  • Loša ishrana: uticaće na sposobnost vaše mačke da formira zdravu zaštitnu barijeru i može izazvati reakcije na koži. Takođe je veoma važno skladištiti hranu za mačke na odgovarajući način u skladu s uputstvima na pakovanju zato što način skladištenja može uticati na sadržaj masnih kiselina u hrani. Uvek možete zatražiti preporuke najbolje hrane za vašu mačku od veterinara. 

  • Gojaznost: to može značiti da vaša mačka neće moći pravilno da se kreće ili da se protegne kako bi održavala higijenu. 

  • Paraziti (uključujući buve): ova stvorenja često mogu da oštete kožu vaše mačke i izazovu reakcije. 

Terapije i kućni lekovi za loptice od dlaka kod mačaka 

Ako vaša mačka proizvodi loptice od dlaka, najbolje je da od svog veterinara zatražite savete o terapijama, a o tome šta je loptica od dlake i zašto ih neke mačke proizvode možete pročitati u našem članku o lopticama od dlaka kod mačaka. 

Dostupna je hrana za mačke protiv kuglica od dlaka koja može smanjiti razvoj loptica od dlaka, a dostupne su i paste protiv loptica od dlaka koje sadrže laksative i lubrikante koji mogu pomoći u izbacivanju dlaka iz digestivnog sistema. Međutim, uvek razgovarajte s veterinarom pre uvođenja novog režima ishrane ili terapije i ne zaboravite da polako prelazite na bilo koju novu hranu. (veza do relevantnog članka o prelaznoj hrani). 

Veterinarske terapije i kućna rešenja za urinarne probleme kod mačaka 

Ako primetite da vaša maca otežano mokri ili ako primetite krv u urinu (koja može da bude ružičasta), uvek se odmah obratite veterinaru zato što ovo može biti znak ozbiljnijeg oboljenja. 

Puno različitih stvari može izazvati urinarne probleme kod mačaka, a vaš veterinar vam može dati pravi savet. Ako vaš veterinar smatra da vaša mačka možda ima urinarno oboljenje izazvano stresom – oboljenje koje se zove idiopatski cistitis – ima više stvari koje možete učiniti da biste pomogli svojoj maci. 

Vlasnici mogu da pokušaju da promene posudu za posip, vrstu posipa ili da premeste posudu za posip. Mačke mogu da budu jako probirljive oko mesta na kom piške! Nekad im se jednostavno ne sviđa posip ili posuda za posip koju ste im obezbedili, a nekad žele da je premestite napolje zato što im je tako prijatnije da piške. Ako vaša mačka iz nekog razloga ne želi da piški, to samo po sebi može da joj stvori stres i takođe može da zadržava urin ili da urinira na neodgovarajućim mestima. Možete pročitati o drugim načinima smanjivanja stresa kod mačaka u nastavku. 

Kućni lekovi i rešenja za stres kod mačaka 

Puno toga može izazvati stres kod mačke. Mačke su čudne životinje i ne samo da su stvari koje kod njih mogu izazvati stres čudne (čak i pomeranje kauča može predstavljati stres za vašu mačku!), već i simptomi stresa kod mačaka mogu biti malo neuobičajeni (urinarni problemi, skrivanje, smanjen apetit itd.) Dakle, ako smatrate da je vaša mačka pod stresom, zatražite dalje savete od veterinara. 

U nastavku su navedeni neki koraci koje možete preduzeti kod kuće kako biste pokušali da smanjite nivoe stresa kod mačke: 

Mačji feromoni: Postoje različiti dodaci i sprejevi koji ispuštaju sintetičke mačije feromone (koji podražavaju miris koji mačke prirodno ispuštaju) i koji mogu pomoći mački da se oseća bezbedno i opušteno i tako smanjuju stres. 

Upravljanje domom s više mačaka: Ako imate više od jedne mačke, to može stvoriti konflikt i stres zato što je mačkama nekada teško da se slažu. Da biste olakšali ovu situaciju, zaista je važno da obezbedite činiju za hranu /činiju za vodu /posudu s peskom za svaku mačku koju imate i još po jednu činiju/posudu. Ovo može zvučati preterano, ali zaista može smanjiti nivoe stresa zato što mačke često ne vole da dele! Takođe je dobro da osigurate da svaka od vaših mačaka ima puno prostora i visokih mesta za skrivanje na kojima može da se osami prema potrebi. 

Da li ima kućnih lekova za rane kod mačaka? 

Odmah se obratite veterinaru ako primetite ranu na svojoj mački. Iako vam se može činiti da ranu možete sami da tretirate kod kuće, često može biti veoma teško pravilno proceniti koliko je rana duboka (naročito ako je bolna), a takođe uvek postoji rizik od infekcije koja može odložiti ili sprečiti zarastanje. 

Zbog toga je najbolje u slučaju svih rana kod mačaka da ranu pregleda profesionalni veterinar koji će moći da vas posavetuje o tome da li je lečenje potrebno. 

Kućni lekovi koje NE smete da dajete mačkama! 

Često može biti veoma primamljivo lečenje mačke kod kuće kako biste izbegli odlazak kod veterinara. Međutim, važno je da vlasnici uvek imaju u vidu da su mačke veoma sklone razvoju toksičnosti na lekove koji su potpuno bezbedni za vlasnike. 

Jedan primer je paracetamol. Ovaj lek je veoma toksičan za mačke, čak i u malim količina, i ne sme im se davati ni pod kakvim okolnostima. Takođe, izbegavajte sve kućne lekove koji sadrže ove sastojke zato što su svi otrovni za mačke. 

Uvek treba da se konsultujete s veterinarom pre početka davanja svakog leka zato što čak i lekovi koji su bezbedni za mačke mogu da budu fatalni ako se daju nepravilno. Jednostavno nije vredno rizika! 

Tražite više saveta o negovanju i svakodnevnoj nezi za svoju mačku? Saznajte kako da masirate svoju mačku. 

Povezani članci:

Pro Plan
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Saveti za ishranu mačaka