Vaš ljubimac, naša strast.
Kućni lekovi za mačke
Češljanje pahuljaste tamne mačke

Bolesti kože kod mačaka - na šta treba obratiti pažnju

6 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Koža vaše mačke generalno je dobar pokazatelj njenog zdravlja. Treba da bude roze ili crna (zavisno od rase), a dlaka treba da bude svilenkasta i sjajna.

Obratite pažnju na kraste, svrab, perutanje, bele ili crne tačkice, mesta bez dlake i upaljena područja, jer obično ovi pokazatelji mogu biti znak da nešto nije u redu. Na primer, male crne tačkice mogu biti uzrokovane buvama, dok propala dlaka može ukazivati na ozbiljnije stanje. Rane i kraste, na primer, mogu biti znakovi kožne bolesti. Obratite pažnju na kožu oko ušiju, jer bilo kakav smeđi sekret ili crvenilo treba prijaviti vašem veterinaru.

Kako biste sproveli potrebno lečenje na vreme, veoma je važno znati kako prepoznati prve simptome.

Suva koža kod mačaka

Suva koža obično nije ozbiljan zdravstveni problem kod mačaka, osim ako se neprestano češu. Ambijentalna temperatura može imati negativan uticaj - toplota zimi može izazvati suvoću i svrab. Ako primetite ovo, možete razmotriti instaliranje ovlaživača vazduha.

Česti paraziti na koži mačaka

Spoljašnji paraziti koji su česti kod mačaka uključuju buve, krpelje i grinje. Mogu izazvati svrab, upalu i povredu, kao i gubitak dlake. U nekim ozbiljnijim slučajevima, infestacija buvama može izazvati anemiju kod mačića i veoma je opasna za njihov razvoj. 

Postoji i specifična alergija na buve, poznata kao alergijski dermatitis (FADs - više informacija u nastavku). Većina stanja uzrokovanih spoljašnjim parazitima može se brzo lečiti, mada u nekim slučajevima može biti potrebno dugotrajno lečenje. Pročitajte više korisnih informacija o dehelmintizaciji mačaka i mačića. 

Identifikacija buva kod mačaka

Mačke su poznate po tome što se same temeljno čiste, zbog čega mnogi vlasnici budu iznenađeni kada saznaju da imaju buve. One su izvor mnogih problema sa kožom, a najuočljiviji znaci su grebanje ili prekomerno samočišćenje i, u nekim slučajevima, gubitak dlake na određenim područjima.

Buve kod mačaka su tamno smeđe boje i dugačke oko 1-2 mm. Obično ćete ih primetiti dok četkate dlaku (finim češljem) ili ćete primetiti neke vrlo male crne tačkice.

Lečenje buva kod mačaka

Konsultujte se sa veterinarom ako sumnjate da vaša mačka ima buve - on će moći da preporuči najprikladniji tretman. Buve kod mačaka su male i izdržljive životinje, pa je potrebno lokalno lečenje, kao i dezinfekcija doma (pranje posteljine, jastučnica i odeće na visokim temperaturama). 

Nakon što ih se rešite, pobrinite se da koristite preventivni tretman tokom cele godine, jer povećana vlažnost leti i toplota zimi stvaraju prave uslove za njihovo pojavljivanje.

Buve kod mačaka i dermatitis izazvan alergijom na buve (FAD)

Buve mogu biti veoma neugodne za vašeg ljubimca i mogu izazvati iritantne dermatološke bolesti. Najčešća buva je mačja buva, ali njihovi rođaci, zečije i ježeve buve, takođe mogu izazvati nelagodnost. Ponekad mačke mogu postati osetljive na pljuvačku buva i razviti alergiju na ujede buva, poznatu kao dermatitis izazvan alergijom na buve (FAD).

FAD može imati različite oblike, mada se obično manifestuje kao iritacija, svrab, prekomerno češanje, gubitak dlake i pojava sitnih krasti na koži (miliarni dermatitis).

Mačke sa FAD-om imaju izuzetno osetljivu kožu, što znači da jedna buva može izazvati pravu nelagodnost.

Za više informacija o identifikaciji buva i opcijama lečenja, pročitajte članak o buvama kod mačaka.

Alergije na koži kod mačaka kao bolesti kože

Kao i ljudi, mačke mogu razviti alergijsku reakciju na različite stvari. Alergijska reakcija izaziva odgovor imunološkog sistema i oslobađanje antitela, često praćeno upalom, svrabom i drugim kožnim stanjima.

Uobičajeni alergeni kod mačaka uključuju:

  • Udahnuti alergeni: buđ, polen i prašina.
  • Buve.
  • Kontaktni dermatitis, izazvan iritantnim supstancama koje dolaze u dodir sa kožom mačke. To uključuje sapune i parfeme, kućne ili cvetne sprejeve, hemikalije, perje, vunu pa čak i neke ogrlice protiv buva.
  • Određene vrste hrane.

Gubitak dlake (alopecija) kod mačaka

Mačke menjaju dlaku tokom cele godine, ali obično ostavljaju više dlake leti i jeseni, pa preporučujemo redovno četkanje i ulaganje u dobar usisivač.

Međutim, ako primetite da vaša mačka gubi više dlake nego obično, možda pati od alopecije (ćelavosti). Ova bolest može biti uzrokovana preteranom negom - izazvanom infekcijama poput dermatofitoze (gljivične infekcije), uobičajenim parazitima poput buva, krpelja i grinja, ili određenim hormonalnim problemima. 

Prekomerno četkanje može biti uzrokovano i anksioznošću, što je prilično često kod mačaka. Preterano četkanje dovodi do gutanja velike količine dlake koja može dovesti do stvaranja loptica. 

Opšte loše zdravlje i loša ishrana često su uzrok dermatoloških problema kod mačaka, mada i porođaj ili bolesti mačaka mogu biti uzroci.

Lečenje alopecije kod mačaka

Pre nego što veterinar može preporučiti tretman za gubitak dlake, moraće da identifikuje uzrok, kao i druge moguće kožne bolesti. Buve su čest uzrok svraba, što može dovesti do gubitka dlake, pa vaš veterinar može prvo preporučiti spoljašnji tretman (koji treba redovno primenjivati).

Vaš veterinar takođe može uzeti uzorke dlake ili kože kako bi proverio prisustvo spoljašnjih parazita ili uzeti uzorke krvi radi daljih analiza. U nekim slučajevima, može obaviti test alergije ili uzeti veći uzorak kože pod anestezijom.

Ako vaš veterinar ne može da utvrdi uzrok alopecije ili vaša mačka ne reaguje na tretman, može vas uputiti specijalisti za dalje ispitivanje. Ako je reakcija na stres, onda će vam biti potrebno da identifikujete izvor ovog poremećaja ponašanja ili da pozovete specijalistu. 

Neke kožne bolesti koje uzrokuju gubitak dlake, kao što je dermatofitoza, mogu takođe biti prenosive na ljude, mada se to dešava prilično retko. Međutim, poseta veterinaru je uvek dobra ideja kako biste oboje bili srećni i zdravi.

Nega kože za vašu mačku preko leta

Mačke imaju osetljive uši i nos, i leti mogu biti podložne opekotinama. Beli mačići su posebno podložni opekotinama od sunca, zato ih zaštitite nanošenjem male količine kreme za sunčanje na izložene delove kože.

Pratite sve ove savete kako biste se brinuli o koži vaše mačke i duže uživali u njenom dobrom raspoloženju. Za više korisnih informacija, pozivamo vas da otkrijete sve članke o profesionalnoj nezi mačaka.