Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
probiotik i posuda

Probiotici za pse: šta su i kada ih primeniti

3 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Zdravi mikrobi u digestivnom sistemu vašeg psa imaju mnogo važnih zadataka, uključujući apsorbovanje i proizvodnju hranljivih materija i sprečavanje bolesti podržavanjem imunološkog sistema. Stres, promene u ishrani ili upotreba antibiotika mogu poremetiti ravnotežu crevne flore i dovesti do zdravstvenih problema, uključujući poremećaje varenja. Ovde nastupaju probiotici za pse. Saznajte više o njima, otkrijte kada se obično koriste i saznajte koji su najbolji probiotici za pse.

Šta su probiotici za pse?

U crevima vašeg psa nalazi se milijarde "zdravih" mikroorganizama koji imaju važne funkcije u varenju hrane, proizvodnji vitamina i održavanju snažnog imunološkog sistema. 

Ali, ponekad ravnoteža mikroorganizama biva narušena, te se štetne bakterije umnožavaju na štetu ovih dobrih mikroorganizama. Probiotici za pse su živi organizmi koji mogu obnoviti zdravu ravnotežu crevne mikroflore.

Kada treba da dajete probiotike svom psu?

Znakovi disbalansa u digestivnom traktu i gastrointestinalnom traktu kod pasa uključuju probleme poput retke stolice (dijareja) ili nadutosti. Mikrobni haos i odsustvo probiotika u životu vašeg psa mogu biti uzrokovani različitim faktorima:

  • Brze promene u njihovoj ishrani.
  • Anksioznost zbog odvajanja.
  • Terapija antibioticima.
  • Stresna iskustva, kao što je selidba u novi dom.

Ovo su samo neki od glavnih razloga zašto kao vlasnik psa ozbiljno treba da razmotrite probiotsku terapiju ili suplementaciju za svog voljenog četvoronožnog psa. Ali pre nego što počnete da ga primenjujete, veoma je važno da se posavetujete sa veterinarom. Postoji mnogo probiotičkih proizvoda i nisu svi kvalitetni ili podržani naučnim dokazima, ali vaš veterinar može da vam da najbolju preporuku za vašeg psa.

Koji su najbolji probiotici za pse?

Ako vaš veterinar smatra da će probiotici biti korisni za imunološki sistem i zdravlje vašeg psa, postoje različite opcije koje može preporučiti i dodati u ishranu u skladu sa specifičnim potrebama vašeg psa. 

Probiotici za pse dostupni su u različitim formulama: sprej, prah, tablete, poput Purina PRO PLAN FORTIFLORA za pse od Purina Pro Plan veterinarske dijete za pse.
Važno je pratiti uputstva za proizvod, kao i preporuke vašeg veterinara u vezi sa količinom i učestalošću uzimanja probiotika za vašeg psa.

Probiotik Purina PRO PLAN FORTIFLORA za pse

Pro Plan Fortiflora

 Ako želite praktičan način da svom psu date probiotike, Purina PRO PLAN FORTIFLORA za pse dolazi u kesicama sa prahom koji se može lagano posuti na hranu vašeg psa jednom dnevno. Ovaj dodatak ishrani je dizajniran kako bi pomogao odraslim psima i štencima da održe zdravlje creva i balans mikroflore.

Tim naučnika iz Nestlea i Purine, u saradnji sa priznatim partnerima iz industrije, akademskim laboratorijama i veterinarima, sproveli su seriju studija koje su dovele do razvoja ovog proizvoda, Purina® Pro Plan® FortiFlora®, koji sadrži probiotski soj mlečne kiseline Enterococcus faecium sf68 - probiotski soj odobren isključivo za Purinu.

Studije testiranja E. faeciuma SF68® kod kućnih ljubimaca potvrdile su njegovu bezbednost kod pasa, preživljavanje u crevima i efikasnost u upravljanju stolicom. Ovaj probiotički dodatak ishrani takođe je pokazao da podržava zdravlje creva i ravnotežu za snažan imunološki sistem.

U slučaju bilo kog probiotika za pse, obavezno se posavetujte sa veterinarom pre nego što dodate dodatak ishrani ili ovu dopunsku hranu u ishranu svog psa.

Da, probiotici se takođe preporučuju i za štence.

Vaš veterinar može preporučiti probiotike posebno formulirane za vaše štene. Oni mogu biti izuzetno korisni za crevnu floru štenaca. Život šteneta je pun novih iskustava i promena u ishrani, a štene može imati anksioznost koja bi mogla izazvati probavne probleme, uključujući dijareju.

Važno je postepeno prelaziti na novu ishranu, ali čak i tada se ponekad javljaju probavni problemi. Ovde nastupaju probiotici za pse sa svojim koristima koje osiguravaju optimalno varenje kod pasa.

Zato se obratite svom veterinaru radi dijagnoze i propisivanja odgovarajućih probiotika. Postoji mnogo varijabli koje mogu uzrokovati digestivne smetnje kod štenaca, i važno je isključiti ozbiljne probleme ako vaš mali četvoronožac nije u najboljem stanju.

Da li je jogurt, probiotik za ljude, jednako efikasan za pse?

Jogurt je poznat po tome što pruža ljudima dobre bakterije koje nam trebaju. Ali kada je reč o četvoronošcima, jogurt kao probiotik može izazvati pitanja o koristima za pse jer psi imaju drugačiji digestivni sistem od ljudi.
Jogurt nije otrovan ili toksičan za pse, i sve dok ga dajete u umerenim količinama i izbegavate zaslađene verzije, većina pasa bi trebalo da uživa u njemu s vremena na vreme.

Međutim, jogurt sadrži laktozu, koja može izazvati probavne probleme kod nekih pasa, pa je važno prvo dati malu količinu i prestati davati ako se pojave problemi.

Konačno, uvek je dobra ideja pročitati probiotsku oznaku za vašeg psa, obratiti pažnju na sastojke koji mogu biti toksični, poput ksilitola, i potpuno izbegavati ove proizvode. Saznajte koja je hrana štetne za pse.
Sada kada znate kako probiotici za pse funkcionišu i zašto su tako važni, pozivamo vas da otkrijete kako izabrati najbolju hranu za pse koja odgovara specifičnim nutritivnim potrebama vašeg psa i pročitate više saveta o ishrani pasa u Purina vodičima.