Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Pas skače u polju belih rada

Alergije kod pasa: simptomi, okidači i lečenje

6 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Kao i ljudi, i psi mogu patiti od određenih alergija. Otkrijte najčešće alergije kod pasa i kako se one mogu dijagnostikovati uz pomoć Purine.

Alergije su reakcija imunološkog sistema na prisustvo stranih supstanci. Nažalost, dok alergije mogu biti relativno lako dijagnostikovane kod ljudi, kada je reč o četvoronožcima, to može biti prilično komplikovan proces, s obzirom na to da mnoge alergije kod pasa imaju zajedničke simptome. 

Ako sumnjate da ima alergiju, važno je odmah identifikovati simptome i znati kada pozvati veterinara. Pročitajte dalje da biste saznali sve što treba o vrstama alergija kod pasa.

Alergije na koži kod pasa

Alergijski dermatitis je najčešća alergija koja se javlja kod pasa. Većinom je uzrokovan buvama ili alergenima u okolini, kao što su polen, prašina ili plesan.

Alergije na buve

Alergija na buve, ili alergija na pljuvačku izazvanu ujedima buva, najčešća je kožna bolest kod pasa. Simptomi mogu varirati od blagog svraba do teže reakcije.
 

Do alergija obično dolazi dok su još mladi (1-5. godine), ali mogu se javiti u bilo kojem uzrastu.

Psi sa alergijom na buve obično će imati intenzivan osećaj svraba na koži, takođe nazvan "svrab" u medicinskim terminima. Mogu se češati, trljati, grickati ili lizati dlaku ili kožu, što može izazvati povrede koje mogu dovesti do drugih infekcija. Osim toga, mogu se pojaviti i područja bez dlake, kraste, ali i buđ.

Izmet buva ponekad može biti teško vidljiv golim okom, pa preporučujemo test sa mokrim papirom: uzmite komad mokrog papira i nežno trljajte dlaku. Ako crne tačkice oboje papir crveno (to jeste, zapravo, suva krv), onda ćete znati da li ima buva ili ne. 

Čak i ako ga tretirate mesečno protiv buva, vaš pas može imati alergijsku reakciju na njih. Mnogi tretmani će ih ubiti nakon što su već ugrizli vašeg psa, a ponekad, kod osetljivog psa, jedan ugriz može biti dovoljan da izazove alergijsku reakciju i svrab.

Alergije na elemente u okolini

Alergije na okolinu obično su uzrokovane prašinom, polenom ili plesnima i obično su sezonske. Psi mogu patiti od polenske groznice, pa mogu više kijati ili biti osetljiviji kada je koncentracija polena veća. 

Šape, uši, bedra, njuška i prepone obično su najviše pogođene oblasti i mogu biti bolne zbog prekomernog svraba ili pokazivati tragove ćelavosti. Ponekad se alergen iz okoline može rešiti jednostavno izbegavanjem - na primer, ako znate da se simptomi alergije pogoršavaju tokom šetnji na određenim visokim travnatim područjima, moraćete da ih izbegavate i šetate po trotoarima u određeno doba godine.

Alergije na hranu kod pasa

Za razliku od popularnog verovanja, alergije na hranu kod pasa nisu vrlo česte i čine samo 10% slučajeva, možda čak i manje. Većina takozvanih alergija na hranu zapravo su netolerancije.

Netolerancija se razlikuje od alergije na sledeći način: alergija izaziva brzi odgovor imunološkog sistema, dok netolerancija predstavlja nesposobnost tela da pravilno svari hranu i ne uključuje imunološki sistem. Jedan primer bi bio intolerancija na laktozu. U ovom slučaju, pas nema enzime potrebne za varenje laktoze, pa ako mu se da mleko, može imati dijareju.

Iako to nije uvek slučaj, alergiju često prati osip ili svrab, dok netolerancija često uzrokuje probleme sa varenjem.

Akutne alergijske reakcije

Najozbiljnija alergijska reakcija je anafilaksija ili anafilaktički šok - potencijalno opasna reakcija po život. Većinom se javlja u slučaju uboda pčela ili osa.

Simptomi anafilaktičkog šoka mogu se pojaviti u roku od nekoliko minuta od izlaganja okidaču i mogu uticati na disanje, izazvati dramatičan pad krvnog pritiska, uticati na rad srca, lučenje pljuvačke, povraćanje, napade i ponekad čak gubitak svesti. Ako se ovo desi, odmah se obratite svom veterinaru.

Dijagnostika alergije na pse

Ako sumnjate da vaš pas ima alergiju, trebalo bi da ga odvedete veterinaru što je pre moguće. Vaš veterinar će moći da isključi druge moguće uzroke i obavi testove kako bi utvrdio izvor reakcija.

Preosetljivost na hranu obično se dijagnostikuje eliminacionom dijetom, koja podrazumeva ishranu hidrolizovanom, hipoalergenskom dijetom, i apsolutno ničim drugim, najmanje tri nedelje, tražeći znakove poboljšanja. Veterinar može zatim odabrati princip ''ponovne povrede'', dodajući dodatne sastojke kako bi posmatrao moguće alergijske simptome.

Alergije na ujede buva mogu biti relativno jednostavne za dijagnozu ako su buve ili njihov izmet vidljivi u dlaci psa, ali treba napomenuti da u nekim slučajevima reakcija može trajati čak i nakon eliminacije buva. Ako su one još uvek prisutne, vaš veterinar vam može ponuditi tretman koji ih ubija vrlo brzo. Zatim će vam biti potrebno da dezinfikujete svoj dom. 95% buva se nalazi u okruženju, stoga mogu ponovo izazvati probleme.

Tretman za alergije kod pasa

Tretman će često zavisiti od vrste alergije vašeg psa, ali će se fokusirati na eliminisanje uzroka, kada je to moguće, i ublažavanje simptoma. Alergija na hranu može se kontrolisati uklanjanjem štetne supstance iz ishrane.

Alergija na buve se može ublažiti tretmanom "brzog ubijanja" buva od strane vašeg veterinara, čišćenjem vašeg doma i tretiranjem svih kućnih ljubimaca s kojima dolazite u kontakt. Ako su simptomi ozbiljni, vaš veterinar može propisati lek, poput medicinskog šampona ili kreme, kako bi se rešio intenzivan svrab, ili antiinflamatorni lek radi smanjenja otoka.

Ako vaš pas pati od teške alergijske reakcije, trebalo bi odmah da ga odvedete kod veterinara, jer ako se ne leči na vreme, anafilaktički šok može biti fatalan.