Vaš ljubimac, naša strast.
Dve mačke sede na sofi sa crvenim jastukom

Najbolja imena za mačke mužjake i ženke

5 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Ako planirate da dovedete kući novo mače, moraćete da smislite savršeno ime za njega! Zato smo sastavili sledeću listu najboljih imena za mačke mužjake i ženke: da vam pomognemo da date svom četvoronožnom prijatelju ime koje mu savršeno odgovara, u zavisnosti od toga da li je mužjak ili ženka.

Kada konačno dobijete novo mače, imaćete veoma važan zadatak: izabrati ime! To može biti vrlo jednostavno: pogledate u njegove velike, očaravajuće oči, i savršeno ime za mače vam prosto padne na pamet. Ali ponekad nije tako jednostavno, i treba vam malo inspiracije.

Mi u Purini smo sastavili ovu listu svih imena za mačke mužjake i ženke, kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno ime za svog novog pufnastog prijatelja.

Saveti za odabir imena za ženku

Prvi korak u izboru imena za vaše mače je da se uverite da ime nije predugačko. Iako nema ničeg smešnijeg od mačke koja se zove Podri Hepburn ili Lord Pahuljica, to može biti zbunjujuće za vaše mače. Malo je verovatno da ćete dozivati svoje mače u prepunom parku (kao što je slučaj sa psima), ali je ipak dobra ideja izabrati imena koja se sastoje od jednog ili dva sloga. Ili, ako zaista želite da ime bude duže, razmislite o tome kako će izgledati skraćena verzija.

Ako ste strpljivi, ponekad je bolje sačekati nekoliko dana pre nego što odlučite o imenu mačke, tako da možete uzeti u obzir njen karakter i rasu. Možda ćete primetiti da nakon što provedete neko vreme sa svojim novim prijateljem, idealno ime za mače će vam se javiti u mislima na osnovu nečega što radi ili načina na koji izgleda! Pogledajte još imena za mačke ovde: 100+ ideja za svaku ličnost.

Ideje za imena za ženke mačke:

Dina

Možda prepoznajete ime ovog slatkog mačića iz Alise u zemlji čuda. Karakterisan kao pahuljasti crvenokosi mačak sa velikim zelenim očima u filmu iz 1950-ih, ovo ime je savršeno za mačiće sa avanturističkim osobinama.

Plavi zvončić

Ništa nije slađe od mačića sa imenom cveća. Ako imate mačku sa plavim očima, ovo ime je savršeno, ono odaje počast azurnoj boji njenih očiju - ili, ako imate mače rase Ruski plavi, biće savršen način da napravite igru reči na osnovu imena rase, takođe aludirajući na njeno predivno plavo krzno. 

Đumbirka

Ako imate crvenodlaku mačku, najbolje je izabrati klasično ime za mače. Odnoseći se na pikantan crveni đumbir, to je savršeno ime za crvenodlake, hrabre i razigrane mačiće.

Mici

Ovo je žensko ime za mačku koje je postalo veoma popularno u poslednjih nekoliko godina. Iako se ime odnosi na sve rase mačaka, mislimo da najbolje odgovara mačkama u smokingu sa belo-crnim krznom i belim šapama ili Snežnim cipelicama, zahvaljujući njihovim preslatkim belim "rukavicama"!

Rubinka

Od dragog kamenja, Rubin je jedno od najboljih i najpopularnijih imena kada je nakit u pitanju. To je savršeno za smeđe abisinske ili bengalske mačke, jer ove dve rase imaju impresivno bogatu crvenu dlaku.

Zvončica

Ako imate mačku male i elegantne rase, Zvončica bi moglo biti baš ime koje tražite. Preuzeto od vile iz Petra Pana, ovo ime je najbolje za manje mačiće sa hrabrom ličnošću, ili onom poput dive (kao što je i njihov nadimak).

Luna

Ovo divno ime za mače potiče od rimske boginje Meseca, a na latinskom jeziku čak znači "mesec". Bilo da imate snežnobelu mačku ili potpuno crnu mačku kojoj možete dati ironično ime, ova čarobna reč definitivno će odgovarati maloj boginji u vašem životu. 

Muška imena za mačke 

Alfi

Ako imate veoma pametno i preslatko mače, Alfi će savršeno odgovarati. Ime znači "mudri savetnik" i skraćena je verzija imena Alfred, ali smatramo da je ova skraćena verzija mnogo prikladnija za četvoronožnog prijatelja.

Oskar

Iz istog opsega kao i Alfie, Oskar je starije ime koje dobija na popularnosti. Ovo ime za mačku znači "Borac šampion" i idealno je ako vaše mače voli da lovi. 

Milo

Milo znači "vojnik" i veoma je svestrano ime za mačku, pogodno za skoro svaku rasu i boju. Dakle, bilo da imate prugastog mačora ili mačku sa prepoznatljivim šarama, ovo ime će definitivno odgovarati.

Miko

Ako je vaše mače veoma lukavo i pomalo proždrljivo, Miko je savršen izbor. Ime potiče od nestašnog rakuna iz Pokahontasa, koji uvek pravi nevolje. Zato mislimo da je to zabavno i slatko ime za vašeg mačka.

Frodo

Ovo ime potiče iz klasičnog dela J.R.R. Tolkina, Gospodar prstenova. Frodo je mali i dlakavi hobit, vrlo hrabar. Dakle, ako imate hrabru i pahuljastu mačku, ovo ime bi joj savršeno odgovaralo. 

Simba

Ako vaše mače ima ličnost velike mačke, Simba bi bilo odlično ime. Postalo je popularano zahvaljujući animaciji Kralj lavova, a ime zapravo potiče iz svahili jezika i znači "lav".

Oliver

Oliver potiče od latinskog imena "maslina" i super je slatko ime za mačku. To bi bio još jedan odgovarajući naziv za mačke crvene dlake, s obzirom na to da je u Diznijevom filmu "Oliver i drugari" glavni lik crvena, preslatka mačka. 

Nadamo se da ste pronašli najoriginalnija i najprikladnija imena za mužjake i ženke mačaka u našem članku. Inspiraciju pronađite na našoj listi kako biste pronašli savršeno ime za svog novog drugara. Pažljivo birajte uz naše savete! Ova imena mačaka takođe odgovaraju i mačićima. Ako tražite imena za mačke ili imena mačaka određene boje, pozivamo vas da pročitate naše sledeće članke: izvanredna imena za sive mačke, najbolja imena za crne mačke, najlepša imena za bele mačke.