Vaš ljubimac, naša strast.
Balinezijska mačka

Balinezijska mačka

Balinezijska mačka je prelepa elegantna rasa srednje veličine sa istim dugim tankim linijama kao i kod sijamske mačke. Telo joj je vitko i graciozno, a glava ima ravan profil sa velikim ušima koje mogu imati čuperke. Ima finu, svilenkastu dlaku koja može biti dugačka do nekoliko centimetara i leži ravno uz telo. Rep joj je dugačak i obložen mnogo dužom dlakom. Balinezijska mačka nema vunastu poddlaku, pa je zvanično klasifikovana kao „poludugodlaka”. Oči su joj svetloplave i orijentalnog su oblika. Krzno ima iste šarene tufne (uši, lice, noge, šape i rep) i masku kao i kod sijamske mačke. U SAD mačke balinezijskog tipa koje imaju dodatne oznake, u odnosu na one koje su prihvaćene, poznate su kao javanske mačke.

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Društvena i zavisna mačka
  • Veoma pričljiva mačka
  • Vitku i elegantnu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje jednom nedeljno
  • Hipoalergena rasa
  • Potreban joj je prostor na otvorenom
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Temperament balinezijske mačke sličan je sijamskoj, ali neki vlasnici misle da je balinezijska mačka nešto tiša. Međutim, verovatno je da će balinezijska mačka biti nešto poput ekstroverta i tražiće pažnju svojih vlasnika. Balinezijske mačke su izuzetno glasne i izgleda kao da gotovo razgovaraju sa svojim vlasnicima. Moraju biti deo porodice, a njihova potreba za pažnjom znači da vole ljudsko društvo i odgovaraju nekome ko nije van kuće po ceo dan.

Poreklo

Zemlja porekla: Amerika

Balinezijska mačka je u osnovi sijamska dugodlaka mačka. Prvi put primećeni početkom 20. veka, odgajivači su u početku poklanjali svoje dugodlake mačiće. Posle Drugog svetskog rata, rasa se razvila i prvobitno se zvala „sijamka duge dlake”, a preimenovana je u „balinezijska” zbog sličnosti sa elegantnim plesačima iz hramova sa Dalekog istoka. Godine 1961. balinezijska mačka je prepoznata u Americi, ali tek sredinom sedamdesetih godina prošlog veka uvezena je u Evropu.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu