Vaš ljubimac, naša strast.
Bengalska mačka

Bengalska mačka

Bengalska mačka je velika, uglađena i veoma mišićava mačka sa gustim repom koji nosi nisko. Divlji izgled bengalske mačke pojačan je njenim prepoznatljivim gustim i raskošnim pegavim ili mermernim krznom. Njena široka glava ima male uši i izražene jastučiće za brkove a oči su u crnom obrubu i u obliku badema. Rep je gust i sužava se do crnog vrha. Ne postoji nijedna druga rasa mačaka koja ima efekat zlatne ili biserne prašine (sjaj), koji se može primetiti na nekim bengalskim mačkama a može biti vrlo zahtevna zbog visokog nivoa aktivnosti.

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Društvena i zavisna mačka
  • Veoma pričljiva mačka
  • Vitku i elegantnu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje jednom nedeljno
  • Nehipoalergena rasa
  • Dvorišna mačka
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Bengalske mačke su nežne naravi. Imaju izuzetno energičnu, razigranu prirodu. Bengalske mačke su inteligentne i kao da na sve oko sebe gledaju kao da misle „mogu li da se igram sa tim?” One su okretne, vole da se penju i mogu biti glasne prepoznatljivog glasa koji se opisuje kao gugutanje ili cvrkut ili kao neobičan zvuk šljunka. Bengalske mačke su vrlo glasne rase i proizvode širok dijapazon zvukova koji ponekad mogu biti vrlo piskavi, posebno u nepoznatim situacijama. Potrebno je da se družite sa njima tokom dana kako biste sprečili dosadu, kao i mogućnosti pentranja i simulaciju lova.

Poreklo

Zemlja porekla: SAD

Bengalska mačka je relativno nova rasa mačaka koja je prvobitno stvorena ukrštanjem azijske leopard mačke sa domaćom mačkom u SAD. Ime bengalske mačke potiče iz latinskog imena njenog divljeg pretka, Felis Bengalensis (azijska mačka leopard). Cilj razvoja domaće rase bengalskih mačaka bio je očuvanje snažne fizičke sličnosti sa njenim divljim pretkom, dok je istovremeno nova domaća rasa zamišljena kao prijatan i pouzdan porodični pratilac. Bengalske mačke su danas rangirane kao peta najpopularnija rasa u Velikoj Britaniji.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu