Vaš ljubimac, naša strast.
Burmanska mačka

Burmanska mačka

Burmanska mačka je srednje veličine, zaobljene glave i elegantnog, ali mišićavog tela. Rasa nije tako velika i čvrsta kao rasa britanske kratkodlake mačke. Oči su velike i sjajne i mogu biti bilo koje nijanse žute boje – čini se da često menjaju nijansu u zavisnosti od kvaliteta svetlosti. Rep je ravan i završava se zaobljenim vrhom u obliku četkice. Fino, kratko sjajno krzno je prepoznatljiva karakteristika burmanske mačke, a leži uz telo. Burmanska mačka javlja se u 10 boja, ali u svim bojama donji deo tela će biti svetliji od leđa, a senčenje će biti postepeno.

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Društvena i zavisna mačka
  • Veoma pričljiva mačka
  • Rasu mačaka prosečne građe
  • Zahteva sređivanje jednom nedeljno
  • Nehipoalergena rasa
  • Dvorišna mačka
  • Sjajna porodična mačka

Ličnost

Burmanska mačka je izuzetno ljubazno i nežno stvorenje kome je potrebna ljudska pažnja da bi bilo srećno. Rasa burmanskih mačaka je vrlo zahtevna i one će pratiti vlasnike oko kuće tražeći pažnju – čak se mogu popeti na nogu svog vlasnika moleći da ih uzme u ruke i mazi! Kao vrlo glasne mačke, često će pozdraviti vlasnike kada se vrate kući ili će zahtevati ono što žele i pridružuju se svim aktivnostima. Odane svojim vlasnicima, ponekad su poznate i kao „pseće mačke” jer mnogi uživaju da se igraju s njima. Veoma su inteligentne i mogu da reše probleme poput otvaranja vrata pa su često uspešne umetnice u bekstvu!

Poreklo

Zemlja porekla: Burma

Tamnosmeđa mačka, slična sijamskoj, prvi put je odvedena sa Dalekog istoka u Kaliforniju 1930-ih. Kako u to vreme u Americi nije bilo drugih burmanskih mačaka, rasa „vong mau” je bila ukrštana sa sijamskom mačkom (seal point). Selektivnim uzgojem, nova tamnodlaka rasa postala je poznata kao burmanska mačka koju danas poznajemo. Burmanska mačka je prvi put prepoznata kao rasa u Americi, a u Evropu je došla 1940-ih. Odgajivački programi su od tada razvili čitav spektar boja dlake.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu