Vaš ljubimac, naša strast.
Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka je veća od prosečne mačke. To je elegantna rasa sa poludugom dlakom (leti je malo kraća). Telo je dugo, mišićavo i snažno, čvrste koštane strukture. Ima duge noge i žbunast rep. Glava je duga i trouglasta sa pravim profilom i visoko postavljenim ušima sa čupavim vrhovima. Glatki sjajni sloj dlake pokriva vunastu poddlaku koja odbija vodu. Mačka ima čupavi okovratnik, umetak na grudima i nogama, pa čak i čuperke između prstiju. Norveška šumska mačka može biti bilo koje boje, osim čokoladne, boje jorgovana i boje i šare sijamske mačke, i može imati bilo koju količinu belih oznaka na šapama, grudima, stomaku ili licu. Oči mogu biti bilo koje boje.

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Društvena i zavisna mačka
  • Tiha mačka
  • Veću zdepastu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje svaki dan
  • Nehipoalergena rasa
  • Dvorišna mačka
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Norveške šumske mačke vole ljude i uživaju u ljudskom društvu. Ponekad mogu zahtevati znake naklonosti. A ponekad izgledaju potpuno nezavisno. Navikle su na život na otvorenom i dobro su prilagođene da lutaju i love napolju, a važe i za izvrsne penjače. One mogu biti vrlo korisni saputnici jer su izuzetno društvene i razigrane. Rasa se sporo razvija i može sazreti tek sa četiri godine.

Poreklo

Zemlja porekla: Skandinavija

Norveška šumska mačka je rasa za koju se veruje da potiče od kratkodlakih mačaka koje su doneli Vikinzi iz Velike Britanije i dugodlakih mačaka koje su u Skandinaviju doneli krstaši, a koje su se potom ukrštale sa divljim mačkama na lokalnim farmama. Poreklo rase na hladnom severu Skandinavije značilo je da je bila dobro prilagođena hladnim zimama i da je bila robusna i izdržljiva. Najbolju adaptaciju na klimu pruža dvostruki sloj dlake koji je štiti od vetra i snega i brzo se suši. Rasa je prvi put prepoznata u Norveškoj 1930. godine, a prvi put se pojavila na izložbama mačaka 1938. Norveške šumske mačke nisu izvezene iz Norveške sve do 1970-ih.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu