Vaš ljubimac, naša strast.
Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalne dugodlake mačke odlikuju se dugim, gipkim i elegantnim telom u sijamskom stilu sa trouglastom klinastom glavom i ušima. Dlaka je dugačka i svilenkasta ali, za razliku od persijske mačke, nema vunene poddlake, a dlaka leži ravno uz telo, pa je zvanično klasifikovana kao polu-dugodlaka. Rep ima oblik veličanstvenog pera. Raspon mogućih boja krzna uključuje sve, od punih do dimnih boja tačkica ili linija. Sve orijentalne dugodlake mačke imaju zelene oči u obliku badema, izuzev belih koje mogu imati zelene ili plave oči, ili neobične oči (oči različite boje).

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Društvena i zavisna mačka
  • Veoma pričljiva mačka
  • Vitku i elegantnu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje svaki dan
  • Nehipoalergena rasa
  • Potreban joj je prostor na otvorenom
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Kao i sve orijentalne mačke, i ove mačke su živahne i druželjubive. Ova rasa je „tu za sve” i uvek želi da zna šta se dešava. Orijentalne dugodlake mačke su vrlo pričljive mačke kojima lako može sve da dosadi i kojima treba puno pažnje za zabavu i igru. Ove mačke žude za društvom, što je nešto što bi trebalo uzeti u obzir ako ste veći deo dana van kuće.

Poreklo

Zemlja porekla: Engleska

Drugi nazivi: Strana dugodlaka, Angora, Madarin, Britanska angora

Orijentalne dugodlake mačke prvobitno su uvezene iz Ankare u Turskoj u 19. veku i bile su prve dugodlake mačke dovedene u Zapadnu Evropu. Rasa je nestala kada je početkom 1900-ih stigla dugodlaka persijska mačka. Modernu orijentalnu dugodlaku mačku uzgajivači u Velikoj Britaniji genetski su ponovo stvorili ukrštanjem sa abisinskim mačkama (za gen duge dlake) i sijamskim mačkama (za telesnu građu). Nekoliko originalnih mačaka odvedeno je u SAD gde su uzgajane i sada su klasifikovane kao turska angora. Rasa orijentalnih dugodlakih mačaka ranije je bila poznata kao britanska angora, pre nego što je 2002. preimenovana u britanske mačke kako bi se izbegla zabuna sa rasom turskih angora. U Evropi je jednobojna orijentalna dugodlaka mačka poznata kao javanska mačka.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu