Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vaš ljubimac, naša strast.
Orijentalna kratkodlaka mačka

Orijentalna kratkodlaka mačka

Orijentalne mačke su srednje veličine, ali su teže nego što izgledaju. Telo je slično kao kod sijamske mačke; imaju dugačak, tanak rep poput biča i duge vitke noge. Glava je trouglastog klinastog oblika, ravna u profilu, sa velikim široko postavljenim ušima. Krzno orijentalne mačke je vrlo kratko i leži blizu tela. Tekstura je fina i sjajna. Orijentalnih kratkodlakih mačaka ima u velikom rasponu boja i šara.

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Društvena i zavisna mačka
  • Veoma pričljiva mačka
  • Vitku i elegantnu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje jednom nedeljno
  • Nehipoalergena rasa
  • Potreban joj je prostor na otvorenom
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Kao i sijamske, orijentalna rasa mačaka je inteligentna, radoznala mačka čije prisustvo je uvek primetno. Vole da razgovaraju sa svojim vlasnicima i očekuju odgovor. Žele da budu deo porodice i uživaju u igrama kao što su hvatanje loptica napravljenih od zgužvanog papira. Orijentalne mačke vole da budu zabavljene i ne vole da ih ostavljate same, pa ako ste ceo dan na poslu, nabavka još jedne orijentalne mačke je dobra ideja.

Poreklo

Zemlja porekla: Amerika / Velika Britanija

Orijentalna mačka je zaista sijamka sa dlakom druge boje i zelenim očima (osim u slučaju bele strane koja ima plave oči). Oblik i temperament su potpuno isti kao kod sijamskih mačaka. Rasa orijentalnih mačaka stvorena je ukrštanjem sijamskih mačaka sa drugim rasama kako bi se proizvele različite boje. Crna „sijamska” postoji već duže vreme, ali tek 1950-ih se krenulo sa pokušajima razvijanja različitih boja, a crni oblik poznat je kao crna orijentalna mačka. Sledeća orijentalna rasa koja se razvila bila je havanska, čokoladna boja „sijamske” (ne sme se mešati sa havanskom smeđom koja je zasebna američka rasa). Selektivni uzgoj je od tada proizveo mnogo više boja i uzoraka mačje dlake.