Vaš ljubimac, naša strast.
Ruska plava mačka

Ruska plava mačka

Ruska plava mačka je srednjeg do velikog rasta, elegantnog, gracioznog tela i dugih, tankih nogu. Mačka hoda kao da ide na prstima. Glava je klinasta sa istaknutim jastučićima za brkove i velikim ušima. Jarko zelene oči su široko razmaknute i u obliku badema. Dlaka je dvoslojna, sa vrlo gustom poddlakom, vrlo nežna, kratka i meka. Po teksturi se dlaka ruske plave mačke veoma razlikuje od bilo koje druge rase i predstavlja najvernije merilo rase. Iako su nazvane ruskom plavom, ponekad se javljaju i crno-bele ruske mačke. U najpopularnijoj plavoj nijansi, boja krzna je prozirna, čak plava sa srebrnastim sjajem.

Potreba da se zna
  • Razigrana i radoznala mačka
  • Društvena, ali nezavisna mačka
  • Tiha mačka
  • Vitku i elegantnu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje jednom nedeljno
  • Nehipoalergena rasa
  • Potreban joj je prostor na otvorenom
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Ruske plave mačke su tihe i osetljive, ponekad stidljive i suzdržane, ali su izuzetno odane svom izabranom ljudskom biću. Mogu biti oprezne prema strancima i treba im vremena da razviju prijateljstvo sa ljudima. Kada se smeste u okruženje puno ljubavi, vole da se igraju igračkama i uživaju u skakanju, penjanju i trčanju, i izuzetno su okretne i lagane.

Poreklo

Zemlja porekla: Rusija

Ruska plava mačka je prvobitno bila poznata kao arhangelska mačka, jer se priča da je u Evropu stigla brodovima iz ruske luke s tim imenom (Arhangelsk). Takođe je poznata kao španska i malteška mačka, posebno u SAD, gde je potonje ime ostalo do početka veka. Postoje, međutim, snažni dokazi koji ovu mačku povezuju sa Rusijom. Veliki broj mačaka sličnih boja nalazi se u Skandinaviji, a njihovo gusto krzno ukazuje na život u severnoj klimi. Iako se plava boja smatra tipičnom bojom ove rase, poznate su crno-bele ruske mačke. Ove boje su se pojavile tokom Drugog svetskog rata kada je nekoliko preostalih ruskih plavih mačaka ukršteno sa britanskim plavim i sijamskim mačkama kako bi se održao broj.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu