Vaš ljubimac, naša strast.
Savana

Savana

Savana je visoka, vitka, dugonoga mačka, a njena konačna veličina takođe može zavisiti od toga koliko je to posebno leglo blizu prve generacije ukrštanja – rane generacije su prilično velike. Mužjaci savane su obično veći od ženki. Zbog nasumičnih faktora u hibridnoj genetici rase savana, mogu postojati značajne razlike u veličini, čak i u jednom leglu. Sveobuhvatan izgled pojedinačne savane u velikoj meri zavisi od generacije. Obično su tačkaste, ali takođe mogu imati klasične ili mermerne šare, i mogu biti u bojama snega i plavim ili drugim razređenim nijansama. Uši su visoke, duboko zaobljene i uspravne (pozadina ušiju ima centralnu svetlu traku obrubljenu crnom, tamno sivom ili smeđom bojom, koja daje efekat oka), imaju širok nos i spuštene oči. Njihovi kratki repovi imaju crne prstenove sa jednobojnim crnim vrhom, a oči mogu biti zelene, smeđe ili zlatne.

Potreba da se zna
  • Veoma aktivna i radoznala mačka
  • Nezavisna mačka
  • Malo pričljiva mačka
  • Vitku i elegantnu rasu mačaka
  • Zahteva sređivanje jednom nedeljno
  • Nehipoalergena rasa
  • Dvorišna mačka
  • Može zahtevati upoznavanje pre nego što započne život sa decom

Ličnost

Kako savanske mačke nisu česte, teško je generalizovati njihove osobine ličnosti i koliko su predvidljive. Neki primerci ove rase su vrlo druželjubivi i prijateljski raspoloženi prema novim ljudima i drugim mačkama i psima, dok drugi mogu da trče i da se sakrivaju ili da sikću i reže kad vide stranca. Savane mogu, takođe, da skaču vrlo visoko (2,5 m) iz statičnog položaja i brzo uče. Ovo verovatno nije prva mačka. Prilično su velike i jake i često se opisuju kao „asertivne”. Za savanu se kaže da „cvrkuće” poput servala ili mjauče poput domaće mačke ili mešavine obe vrste. Kažu i da prilično glasno sikću.

Poreklo

Zemlja porekla: SAD

Savane su prilično kontroverzne. Rezultat je mešanja domaće mačke i servala – srednje velike divlje afričke mačke sa velikim ušima. Ovi prvi hibridi su se zatim ponovo ukrštali, a nastale mačke nazivaju se domaćim. Rasa je rođena sredinom 1980-ih i prepoznaje je jedna od mačjih organizacija.

Zdravlje

Ishrana

Sređivanje

Najbolje rase mačaka za decu