Zaustavite lajanje štenca

Zaustavite lajanje štenca

Zaustavite lajanje štenca

Zaustavite lajanje štenca

Zaustavite lajanje štenca

Zaustavite lajanje štenca
October 05, 2018

Zaustavite lajanje štenca

Zašto štenci laju?

Štenci mogu lajati iz puno razloga, ali obično pokušavaju nešto da kažu lajanjem. To može biti lavež upozorenja, koji Vas upozorava na opasnost, drugu životinju ili nekoga na vratima. To može biti i uzbuđenje, podsticanje da se igrate s njima. Može biti da je Vašem štenetu potrebno nešto, poput hrane ili obavljanja nužde. Oni čak mogu zahtevati reakciju ili pažnju od Vas.

Vaše štene takođe može lajati iz straha i oterati druge životinje ili ljude. Ponekad laju iz dosade ili frustracije ... ili samo radi lajanja!

Lajanje je posebno uobičajeno kod pasa koji su dugo vremena sami, jer lajanje postaje navika koju niko ne zaustavlja. Posledica toga je da se naviknu da uvek to rade. Zato je toliko važno delovati u ranim počecima života da štene prestane da laje.

Saveti za uspeh

  • Ne kažnjavajte lajanje - to je prirodan način komuniciranja.

  • Nemojte vikati na svoje štene kad laje - to je poput lajanja zajedno s njim, a ako on misli da mu se pridružujete, to može pogoršati lajanje.

  • Držite trening poslušnosti pozitivnim i optimističnim.

  • Postupajte u skladu s pravilima. Stalno se držite svog sastava i naterajte sve ostale u kući da se pridruže. Napredak Vašeg šteneta biće usporen ako je ponekad disciplinovan za lajanje, a ponekad nije.

Kako zaustaviti lajanje šteneta

Ovaj popis strategija trebalo bi da Vam pomogne da zaustavite lajanje Vašeg šteneta i uspostavite kontrolu.

1. Otkrijte zašto Vaše štene laje

Najvažniji prvi korak jeste da pokušate da shvatite šta štene pokušava da Vam kaže kad laje. Načini zaustavljanja lajanja razlikuju se zavisno od vrste laveža. Lajanje kako bi Vas upozorio na nekoga na vratima razlikuje se od lajanja za pažnju ili hranu.

2. Prestanite odgovarati

Ako Vaše štene lajanjem traži hranu ili nešto od Vas, nemojte reagovati na lajanje. Kada mu se obratite, reč je svojevrsna nagrada jer privlači Vašu pažnju. Nemojte razgovarati s njim, ne dirajte ga niti ga gledajte dok on laje. Jednom kad prestane, u redu je nagraditi ga poslasticom ili nekom pažnjom – pozitivna nagrada!

3. Zahvalite svom štenetu

Ako štene pokušava da Vas upozori da na vratima ima nekoga ili prolazi pored kuće, ne možete zaustaviti lajanje ignorišući ga. Umesto toga, budite mirni i stišajte psa i recite mu “hvala”. Zatim idite i istražite uzrok laveža gledajući kroz prozor, i vratite se onome što ste radili.

To funkcioniše zato što uvažavate lavež i uveravate svoje štene da ste istražili pretnju i da nema zbog čega da se brine. Jednom kada vidi da sve imate pod kontrolom, manje će lajati da Vas upozori.

Takođe bi trebalo dopustiti određen broj laveža pre nego što stišate psa i kažete hvala. To će sprečiti da lavež Vašeg šteneta postane problem.

4. Obučite štene da prestane lajati

Takođe možete isprobati obuku poslušnosti štenca, koristeći poslastice kao nagradu. Kad počne da laje, ispružite poslasticu bez da mu je date - mora će da prestane da laje da bi je nanjušio. Dopustite mu da pojede poslasticu tek kad prođe nekoliko sekundi tišine.

Jednom kad se navikne na to, počnite da produžavate vreme tišine pre primanja poslastice. Prvi put mu dajte poslasticu nakon što je utihnuo na nekoliko sekundi, zatim 10 sekundi, zatim 15 sekundi i tako dalje. Ako tokom vremena tišine ponovo laje, povucite poslasticu, ukorite ga i počnite ponovo.

5. Koristite naredbu za tišinu

Možete kombinovati gore navedenu metodu treninga s naredbama za zaustavljanje lajanja šteneta. Korisno je započeti tako da ga podučite da laje na naredbu. Zvuči protivrečno, ali to će Vam dati kontrolu nad tim kad laje i pomoći Vam da zaustavite lajanje.

Podstaknite svoje štene da laje govoreći "laj" ili "reci" i nagradite ga pohvalom. Zatim ga zaustavite gore navedenom metodom pomoću poslastice. Jednom kada se navikne na to, pokušajte upotrebiti verbalnu naredbu s poslasticom, poput "tiho". Ako laje nakon naredbe za tišinu, ukorite ga i prestanite davati poslasticu. Na kraju bi trebalo da možete da uklonite poslasticu i samo upotrebiti naredbu kako bi Vaše štene prestalo lajati.

6. Trenirajte u kontrolisanim situacijama

Ako štene laje kad ljudi prolaze pored kuće ili posećuju kuću, nagovorite prijatelje i članove porodice da deluju kao okidači. Neka prođu pored prozora, zazvone na zvono na vratima ili dostave pisma dok ga trenirate poslušnost. Što više vežbate sa svojim štenetom, to će biti učinkovitije.

7. Promenite okolinu

Ako Vaše štene još laje, pokušajte promeniti okolinu. Odmaknite ga od prozora ili zatvorite zavese da bi prestao da laje. Trebalo bi da ga dovedete i unutra kad počne da laje u vrtu - to bi ga trebalo odvratiti od lajanja.

Možete da pokušate da ga pošaljete u krevet ili u neki miran kutak sobe kad laje - i tamo mu dati poslasticu. Nastavite s tim dok on to ne učini čak i kad otvorite vrata kako biste pustili posetioce. Ako ustane i pokuša da napusti krevet, zatvorite vrata i počnite ponovo.

8. Omogućite mu obilje kretanja

Dobra je ideja omogućiti Vašem štenetu mnogo kretanja ako želite da prestane lajati. Umorni psi ne mogu lajati i reagovati na svaki mali šum i pokret. Takođe neće lajati od dosade ili frustracije. Neka se zabavlja raznovrsnim interaktivnim igračkama i igrama kada ste kod kuće.

Zaustavite lajanje po noći

Vrlo je često da štene laje noću, pogotovo ako spava u kavezu. Može se osećati uplašeno ako ga ostavite samog na duži vremenski period. A mnogi štenci imaju male bešike pa ih treba pustiti napolje tokom noći. Evo kako sprečiti štene da laje tokom noći.

  • Nemojte obraćati preveliku pažnju kad štene laje. To samo potkrepljuje lajanje kao način privlačenja pažnje.

  • Uspostavite redovan raspored obavljanja nužde i pridržavajte se toga.

  • Naviknite štene tokom dana na kavez. Podstaknite ga da ulazi i izlazi dok mu ne postane udodno. Možete pokušati da stavite njegove omiljene igračke za žvakanje unutra za dodatni podsticaj.

  • Držite kavez u odvojenom delu sobe. To bi trebalo da bude negde gde se neće osećati izolovano.

  • Kavez pokrijte čaršavom ili pokrivačem. To može podstaći osećaj sigurnosti i osećaj da je u nekoj jazbini pa tako zaustaviti njegovo lajanje tokom noći.

  • Držite kavez u svojoj blizini tokom noći. Pomaže ako ga smestite u deo svoje sobe i polako ga udaljavate svake sledeće noći.

Ako sledite ove savete, trebalo bi da možete da zaustavite lavež šteneta pre nego što postane problematična navika. Ključ je ostati miran, strpljiv i dosledan.

Ako ste se odlučili za novog prijatelja u životu, potražite naše savete za štence, uključujući savete za hranjenje i kako ga zaustaviti u grickanju i žvakanju stvari.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB