Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke
September 13, 2018

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Mačke su divna stvorenja i njihovo krzno je inače sjajno i vrlo čisto. To je zato što su mačke izuzetno verne nezi svoje dlake. Istraživanja su pokazala da na njegu svoje dlake mačke u proseku provode oko 8% budnih sati!

Kako smanjiti opadanje dlake vaše mačke

Šta uzrokuje opadanje dlake?


Mačke neguju svoju dlaku jezikom koji je hrapave teksture te prednjim šapama kako bi očistile celo telo. Lizanje podstiče izlučevine kože koji drže dlaku vodonepropusnom i sjajnom, dok pljuvačka nanesena na dlaku pomaže u održavanju mačaka hladnim prilikom toplog vremena. Ako živite sa više mačaka, takođe ćete primetiti da provode vremena negujući jedni druge dok se odmaraju na svojim omiljenim mestima za spavanje.

Jedan nesrećni nedostatak kod mačaka je stvaranje dlaka u probavnom traktu.

"Bodlje" na mačjem jeziku okrenuti prema nazad deluju poput češlja, što znači da progutaju dlaku koja ostane na jeziku. Dok će veći deo dlake proći kroz fekalije, neka progutana dlaka zadržava se u želudcu. Tada normalni probavni pokreti pretvaraju tu dlaku u oblik lopte. Jednom kada lopta (nakupljena dlaka) postane velika, mačka će je ispovraćati ili će dlaka proći kroz crevni trakt i može uzrokovati crevnu opstrukciju.

Iako je ovo prirodan proces, on izaziva zabrinutost kod mnogih vlasnika mačaka. Kašalj, kijanje ili povraćanje unutar jednog ili dva sata nakon konzumiranja obroka znakovi su da vaša mačka može imati problema sa nakupljenom dlakom.

Mačke koje se prekomerno njeguju mogu biti osetljivije na formiranje i izbacivanje dlake. Dugodlake mačke takođe imaju veću verovatnoću da imaju dlakave kugle i mogu patiti od crevne opstrukcije od strane dlakavih kuglica, čak i kad su još mačići.

Kako možete pomoći?


Ako primetite da vaša mačka često povraća lopte dlake, pitajte svog veterinara za savet. Takođe, možete pomoći svojoj mački da smanji nakupljanje dlake na brojne načine:

  • Redovno četkajte svoju mačku kako biste uklonili opalu dlaku i sprečili prekomerno gutanje dlake
  • Proverite da vaša mačka nema buve, to povećava potrebu za negom, a time guta više dlake
  • Hranite svoju mačku hranom posebno dizajniranom da pomogne u probavi lopta dlake

Prehrana koja sadrži više vlakana može pomoći u bržoj probavi lopta dlake. Vlakna povlače dlaku do creva tako da se nakuplja u fekalijama, a ne da ostaje u želudcu.  
Asortiman PURINA® PRO PLAN®, Housecat i Derma Plus (suva hrana) i Nutrisavour Housecat i Derma Plus (mokra hrana) formulisan je kako bi se umanjilo stvaranje dlake u želudcu mačke, te kako bi se olakšao prolazak dlake u creva zahvaljujući visokoj sadržini vlakana.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB