Šta se nalazi u PURINA® hrani za kućne ljubimce?

What goes into Purina petfood
   

PURINA® je već više od 85 godina jedan od lidera u unapređenju nege i ishrane kućnih ljubimaca.

Naši eksperti, nutricionisti, naučnici u oblasti prehrambene industrije, veterinarski stručnjaci i stručnjaci za ponašanje životinja, svi oni su pasionirano posvećeni cilju da kućni ljubimci žive dugim, srećnim i zdravim životom.

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce podleže strogoj zakonskoj regulativi, da bi se obezbedio njen vrhunski kvalitet. Evropsko zakonodavstvo, kao i kodeksi i smernice u industriji postoje, da bi proizvođačima pomogli da ispune svoje obaveze i proizvedu bezbednu hranu za kućne ljubimce. Kao aktivan i odgovoran član Evropskog udruženja proizvođača hrane za kućne ljubimce (ali i podržavajući Evropsku federaciju industrije hrane za kućne ljubimce - FEDIAF), PURINA® usvaja najbolju industrijsku praksu...

Meso

Sirovine na bazi mesa životinja (kao što su piletina, govedina, jagnjetina) generalno su dobri izvori proteina, posebno masnih kiselina, gvožđa i nekih vitamina iz grupe B. Pored toga, poboljšavaju ukus proizvoda i dobro su svarljivi. ‘Meso je zakonski termin, koji se koristi prilikom obeležavanja sastojaka hrane za kućne ljubimce sadrži sirovine životinjskog porekla od istih životinja koje jedu i ljudi, kao što su za kućne ljubimce i odnosi se na sve životinjske sastojke. Po zakonu, ovi sastojci moraju poticati od životinja koje su pregledane pod veterinarskim nadzorom i koje su pogodne za ljudsku ishranu, a obično ispunjavaju i dodatne zahteve, koji se ne odnose na prehrambenu industriju za potrebe ljudi. To znači da PURINA® hrana govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Strogo zakonodavstvo obezbeđuje kvalitet proteina, što znači da u hrani nema sastojaka, kao što su kičmena moždina, sirovine od eutaniziranih kućnih ljubimaca ili obolelih životinja, koje bi se koristile u proizvodnji hrane za kućne ljubimce.

Riba i riblje prerađevine

Riba je odličan izvor visokokvalitetnog proteina i zato je koristimo u mnogim receptima naše PURINA® hrane za kućne ljubimce. Proteini grade mišićnu masu i od suštinske su važnosti za rast i regeneraciju mišića. Proteini pomažu oslobađanje energije i formiranje mišića, doprinose očuvanju zdravlja kože i dlake i podstiču proizvodnju antitela i hormona.

Riba sadrži jod. Pošto se riblje kosti često melju prilikom pripreme ribe, time se dobija dobar izvor kalcijuma i fosfora. Meso masne ribe sadrži vitamine A i D i omega 3.

Povrće

Povrće se u mnogim našim PURINA® hranama za kućne ljubimce kombinuje sa izvorima proteina. Povrće je veliki izvor vitamina, minerala i vlakana. Soja je izvor proteina i energije, omega 6, vitamina B, vlakana i minerala.

Kao i ljudi, mačke i psi zahtevaju odgovarajući balans vitamina i minerala, da bi održali telesnu građu i vitalne funkcije. Vitamini podržavaju čitav niz funkcija tela, uključujući imuni sistem, vid, koštanu strukturu, mišiće i zglobove, kao i proizvodnju antioksidanasa. Minerali balansiraju telesne tečnosti, podržavaju metaboličke procese i grade jake kosti i zube.

Vitamini, mikroelementi i amino-kiseline klasifikovani su kao ‘nutritivni aditivi’ u hrani za kućne ljubimce. Ovi aditivi nam pomažu da dobijemo proizvode, koji su kompletni i izbalansirani u nutritivnom smislu, da bismo izašli u susret nutritivnim potrebama Vašeg kućnog ljubimca. Na primer: vitamin A doprinosi dobrom vidu; kalcijum i fosfor služe za rast jačih kostiju i zuba i održavanje takvog stanja; gvožđe (fero-sulfat-monohidrat) pomaže pri održavanju zdrave krvi, dok cink (cink-sulfat-monohidrat) pomaže pri održavanju zdravog imunog sistema.

Drugi aditivi

Drugi aditivi obuhvataju pojačivače ukusa, konzervanse, antioksidanse i boje. Aditivi igraju važnu ulogu da se obezbedi privlačnu i ukusnu hranu, ali i da kućnom ljubimcu omoguće bezbednu i nutritivno izbalansiranu ishranu. Koristimo samo male količine aditiva, koji su bezbedni za upotrebu i zakonski dopušteni u skladu sa strogim EU zakonodavstvom za hranu za kućne ljubimce. Svi aditivi koji se koriste u hrani za kućne ljubimce koriste se i u hrani namenjenoj ljudima.

Konzervansi su jedan od aditiva koji se koriste. Oni mogu biti veštački ili prirodni, međutim, bili oni prirodni ili veštački, sprečavaju kvarenje sastojaka od kojih je hrana napravljena, npr. kvarenje masti. Veoma su važni za održavanje dobrog kvaliteta bezbedne i ukusne hrane.

Antioksidansi su još jedan primer aditiva. Pokazalo se da igraju važnu ulogu u održavanju dugoročnog zdravlja i dobrobiti kućnih ljubimaca. U nekim slučajevima možemo dodati antioksidanse, npr. vitamin C, vitamin E i selen (natrijum-selenit ili selenizovani kvasac) našoj hrani za kućne ljubimce, kao pomoć pri održavanju dobrog zdravlja i neutralisanju slobodnih radikala.

Boje u našim proizvodima koriste se samo u malim količinama. Boje i svi drugi aditivi koje koristimo pažljivo su zakonski regulisani od strane najrazličitijih organa (Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zajedno sa Evropskom komisijom) i dopušteno je da se koriste u hrani za mačke, pse i ljude u svim zemljama članicama EU. Svi PURINA® proizvodi su usklađeni sa strogim EU zakonodavstvom za hranu, za hranu za kućne ljubimce, da bi se osiguralo da ta hrana bude bezbedna i nutritivno izbalansirana.

Žitarice

Dobar izvor ugljenih hidrata u hrani za kućne ljubimce obično se bazira na žitaricama. Žitarice, poput kukuruza, pirinča, pšenice ili ječma, nalaze se u velikom broju PURINA® hrana za kućne ljubimce, imajući u vidu da su važan izvor energije, izbalansirani sa proteinima i drugim nutrijentima, uključujući neke vitamine iz grupe B. Određena vlakna, na primer mekinje, takođe mogu imati dodatno blagotvorno dejstvo na održavanje zdravlja digestivnog trakta.

Masti

Masti su suštinski deo hrane za kućne ljubimce i važan izvor energije, pošto obezbeđuje preko dva puta više energije nego proteini ili ugljeni hidrati. Masti, pored toga, poboljšavaju ukus i svarljivost hrane za kućne ljubimce. Glavne masne kiseline važne su za ukupno zdravlje Vašeg kućnog ljubimca, kao npr. za sjajnu dlaku i dobru kožu, zdrave zglobove i zdrav imuni sistem, reprodukciju, kao i uklanjanje štetnih materija iz tela.

Često se brinemo zbog ‘dobre’ i ‘loše’ masti u sopstvenoj hrani, ali u veterinarskoj medicini se generalno smatra da, za razliku od ljudi, mačke i psi imaju mnogo manji rizik od začepljenja arterija.

Svi sastojci u PURINA® hrani za kućne ljubimce, uključujući i masti, pažljivo su prilagođeni, da bi Vašem ljubimcu obezbedili odgovarajuću količinu, i to u zavisnosti od njihovog uzrasta ili stila života. To znači da se količina masti u svakom od naših proizvoda razlikuje. PURINA® hrana za štence, na primer, ima veći sadržaj masti nego hrana za odrasle pse, dok hrana za seniore i kontrolu težine sadrži manju količinu masti.

So

Natrijum je jedan od osnovnih minerala u hrani potreban i mačkama i psima. So, u obliku natrijum- hlorida, igra važnu ulogu u obezbeđivanju delotvornog funkcionisanja nervnog sistema. Tačan balans određenih minerala, nazvanih elektroliti (npr. natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum,) takođe su usko povezani sa održavanjem balansa vode, da bi se sprečilo da telo ima suviše malo vode (pa da dehidrira), ili pak suviše. Količina natrijuma u PURINA® hrani za kućne ljubimce prisutna je samo do bezbednog nivoa i deo je 100% kompletne i izbalansirane hrane.

Šećer

U šećere spadaju saharoza (od šećerne trske ili šećerne repe), fruktoza i glukoza, i svi su prirodni proizvodi prisutni i u ljudskoj hrani, npr. u voću i povrću. Šećer, kao i proteini, izvor je energije. Međutim, šećer ne predstavlja glavni sastojak u industriji hrane za kućne ljubimce. Proverite na deklaraciji (uvek u padajućem redosledu) i u slučaju da su navedeni “šećeri”, to će uvek biti pri kraju spiska. Ako želite da saznate više o sastojcima koje koristimo, naši eksperti u PURINA® PetCare Timu sa zadovoljstvom će Vam pomoći. Više informacija o sastojcima u hrani za kućne ljubimce može se naći i na veb-sajtu Udruženja proizvođača hrane za kućne ljubimce (Pet Food Manufacturers Association).