Grickalice i poslastice za mačke

Kao neko ko voli mačke, znate koliko može biti primamljivo da Vašoj krznenoj prijateljici dajete poslastice i grickalice pored glavnih obroka.
Fluffy ginger cat being stroked by owner
Fluffy ginger cat being stroked by owner
Fluffy ginger cat being stroked by owner

Mačke i mleko

Milk being poured into bowl

Da li ste već čuli za ‘mačku koja je pokupila kajmak’? Tradicija kaže da mačke vole mleko - međutim, u stvarnosti, njihov probavni sistem nije stvoren tako da može da se nosi sa laktozom iz mleka (to je vrsta prirodnog šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima). U stvari, mnoge mačke dobijaju proliv kad piju kravlje mleko.

Specijalno mleko za mačke sadrži male količine laktoze da bi se izbegli ti probavni problemi, ali, kao i druge poslastice, ovo mleko sadrži kalorije i to treba uzeti u obzir prilikom balansiranja njihove ishrane. Specijalno mleko za mačke ne treba da se koristi kao zamena za vodu – ako dajete Vašoj mački specijalno formulisano mleko za mačke, onda treba u skladu sa tim da smanjite ukupan unos kalorija.

Poslastice za mačke

Poslastice ili biskviti mogu biti korisni kada se Vašoj krznenoj prijateljici daju kao nagrada, a zna se da svi mi uživamo da dajemo našim ljubimcima ukusnu poslasticu da bismo im pokazali koliko ih volimo. Zapamtite samo da smanjite glavni obrok Vaše mačke u srazmeri s tim koliko ste poslastica dali mački, i obavezno birajte one poslastice za mačke koje su balansirane da ne biste poremetili njihovu probavu. Možda i postoje poslastice za veoma mlade mačke, ali se ne preporučuju. Morate voditi računa o tome da, pored toga što ćete Vašoj mački davati glavne obroke i poslastice, Vaša mačka u toku dana uvek treba da ima na raspolaganju čistu, svežu vodu za piće. Možete koristiti i granule iz glavnog obroka Vaše mačke kao nagradu, posebno ako je na posebnoj dijeti iz zdravstvenih razloga ili radi gubljenja težine, pošto poslastice možda neće biti dozvoljene. Proverite to sa Vašim veterinarom, ako niste sigurni.

Two cats sitting together icon