Kako da hranite Vašu mačku i održite pravi balans

Kao ljubitelj mačaka želite da Vaš krzneni prijatelja ima dug, zdrav, radostan i aktivan život. Jedan od najboljih načina da to postignete je da obezbedite da je ishrana Vaše mačke izbalansirana na pravi način i da sadrži pet glavnih grupa nutrijenata: proteine, masti i ulja, vitamine, minerale i ugljene hidrate.
Cat behind owner's shoulder
Cat behind owner's shoulder
Cat behind owner's shoulder

Šta se sve nalazi u izbalansiranoj ishrani?

Mačke su ‘obavezno mesožderi’, što znači da im je u ishrani potrebno meso, tako da, za razliku od pasa, nikada ne mogu biti vegetarijanci ili vegani. Mačkama su proteini glavni izvor energije i njima su potrebniji viši nivoi proteina nego psima. Ne samo što je meso najbolji izvor proteina za mačke, već obezbeđuje i osnovne nutrijente bez kojih mačke ne mogu da žive: taurin (za srce i vid), arahidonska kiselinu (za zdravlje kože i dlake) i vitamin A (za dlaku i vid).

Da bi Vaša mačka bila u najboljoj kondiciji, morate joj obezbediti dobar balans svih osnovnih nutrijenata u hrani za mačke. Kompletna hrana za mačke dobrog kvaliteta treba da bude pažljivo formulisana, da bi mački obezbedila savršen balans svih nutrijenata koje mora da uzima, a da u isto vreme bude i veoma ukusna.

Možda Vama izgleda kao poslastica, ali dodavanje ljudske hrane ili suplementa kompletnoj izbalansiranoj hrani za mačke može samo narušiti fino komponovan balans hrane Vaše ljubimice i prouzrokovati nevolje sa varenjem!

Mačići imaju osetljiv stomak i potrebna im je specijalna hrana bogata proteinima i drugim nutrijentima da bi mogli da postanu veliki i snažni. Kompletna formula za mačiće će obezbediti da oni dobiju sve što im je potrebno - naš vodič za hranjenje Vašeg mačeta Vam može dati korisne informacije da biste bili sigurni da dobro hranite Vašeg malenog prijatelja.

Kitten lying down

Od 12. meseca starosti normalna, zdrava mačka adekvatno će se hraniti izbalansiranom kompletnom hranom za odrasle mačke. Kada dođu u starije godine, a to je između sedme i desete godine, mačke treba da pređu na hranu prilagođenu starijim mačkama, jer su se i njihove potrebe promenile. Pogledajte našu stranicu o tome kako da se starate o Vašoj starijoj mački, gde možete da pronađete korisne savete o tome kako da Vaša starija mačka bude čila i vesela.

Hranjenje odrasle mačke