Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Neobični simptomi bolesti kod mačaka na koje treba obratiti pažnju

Neobični simptomi bolesti kod mačaka na koje treba obratiti pažnju

4 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Znamo da ste brižni i da želite da vaša mačka uvek bude srećna i zdrava. Pošto mačke ne mogu da nam kažu u čemu je problem kada se osećaju loše, može biti teško znati kada im je potrebna pomoć. 

Znaci upozorenja 

Za razliku od pasa, mačke obično izbegavaju kontakt kada se ne osećaju dobro i ne traže utehu. Ovaj zaštitni instinkt ih čak može učiniti agresivnijim i mogu se sakriti i tako vam otežati da pratite njihovo znanje. 

Možete izbeći zdravstvene probleme kod mačaka tako što ćete svoju macu voditi na kontrolu kod veterinara na 6 ili 12 meseci kada napune 8 godine. Ako sumnjate da nešto nije u redu s vašom mačkom, ali niste sigurni da li je reč o ozbiljnom problemu, treba da obratite pažnju na nekoliko neobičnih simptoma kod mačaka koji vas mogu upozoriti da je vreme da svoju mačku odvedete kod veterinara. 

U našem vodiču u nastavku ćete saznati informacije o čestim bolestima kod mačaka i simptomima na koje treba da obratite pažnju. Ako ste zabrinuti za zdravlje svoje mačke, obratite se veterinaru. 

 

"Uznemirujuće je kada se vaša maca ne oseća dobro. Purina PetCare tim vam pomaže da se opustite tako što vam objašnjava kako da uočite zdravstvene probleme da biste mogli da pomognete svom ljubimcu u najkraćem roku."

 

Promena u apetitu

Ako vaša mačka jede manje nego obično, razlog može da bude sasvim bezazlen, recimo vaša mačka je išla u lov napolju ili na njen apetit utiče veoma toplo vreme. Međutim, u nekim slučajevima to može biti znak skrivenih zdravstvenih problema, naročito kod starijih mačaka.

Povraćanje i mučnina

Povraćanje loptica krzna ili trave može biti normalna pojava ako je to nešto što vaša mačka inače radi povremeno. Ako učestalost povraćanja postane veća, vaša mačka povraća hranu ili krv, ima problema u gutanju ili se davi/povraća, treba da zakažete pregled kod veterinara. 

Povraćanje može da bude simptom brojnih bolesti kod mačaka, uključujući probleme sa crevima i bolesti bubrega i jetre. Povraćanje u kombinaciji s letargijom, depresijom, dijarejom ili gubitkom apetita ukazuje na postojeći problem. Poseta veterinaru bi trebalo da vam pomogne da izlečite svoju macu.

Problem s izmetom 

Ako vaša mačka ima konstantnu dijareju ili je njen izmet crne boje ili sadrži svežu krv ili sluz, to ukazuje na zdravstveni problem. Ako vaša mačka ima bilo koji od gorenavedenih simptoma, ili uz to ima i probleme s povraćanjem, letargijom, gubitkom apetita ili telesne težine, obratite se svom veterinaru. 

S druge strane, ako vaša mačka neuspešno pokušava da vrši nuždu ili je njen izmet veoma tvrd ili pun dlaka, zakažite pregled. Ovo može biti jednostavno za lečenje, ali može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme kod mačke. 

Vaša mačka često ulazi u posudu za posip i izlazi iz nje, čuči bez mokrenja (ili mokri samo malu količinu), plače kada je u posudi za posip ili ako ima krvi u urinu, to znači da možda ima infekciju urinarnog trakta. Neke infekcije, kao što je cistitis, prilično su česte i lako se leče. Ozbiljnije infekcije mogu dovesti do mačje bolesti donjeg urinarnog trakta (FLUTD) koja može biti veoma opasna po zdravlje vašeg ljubimca ako se ne leči. Ako primetite bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na infekciju urinarnog trakta, zakažite pregled kod veterinara što je ranije moguće kako biste što pre rešili ovaj problem. 

Nelečena bolest urinarnog trakta može biti veoma opasna za vašeg ljubimca i zato je važno da potražite lečenje čim primetite znakove. 

Prekomerno povećanje telesne težine 

Ako se vaša mačka brzo ugoji, to može dovesti do gojaznosti koja onda može dovesti do dijabetesa, problema u kretanju i drugih oboljenja. Trebalo bi da možete da osetite pod prstima rebra svoje mačke kada je mazite ili držite. U suprotnom, vaša mačka je možda gojazna. 

Kliknite ovde za Alatku za ocenu telesne težine da biste saznali više informacija o tome kako da proverite telesnu težinu svoje mačke. 

Prvo razgovarajte sa svojim veterinarom ako smatrate da vaša mačka mora malo da oslabi zato što će veterinar moći da preporuči najbolji način koji će maci pomoći da dotera liniju. Sve izmene ishrane vaše mačke morate uvesti pažljivo da ne bi došlo do problema sa stomakom. 

Ako smatrate da se stomak vaše mačke povećao, zatražite brzu proveru od veterinara. Potencijalni uzrok za ovo stanje može da bude zadržavanje tečnosti, ne gojenje. 

Povećano uzimanje tečnosti/uriniranje 

Ako ste nedavno promenili ishranu svoje mačke sa vlažne hrane na suvu, postoji verovatnoća da će piti više vode dok se ne navikne na promenu. 

Ako vaša mačka iznenada počne da pije ili urinira više bez promene u ishrani, to može biti znak bolesti kao što je dijabetes ili druge vrste problema povezane s bubrezima. Ako obično ne viđate svoju mačku da pije, ali sada je primećujete kod činije s vodom, ili ako primetite da je njena posuda s peskom vlažnija nego obično, zakažite pregled kod veterinara. 

Koža i krzno 

Stanje kože je dobar generalni indikator zdravlja vaše mačke. Njihova koža treba da bude glatka i ružičasta ili crna, a njihovo krzno treba da bude glatko i sjajno. 

Jednom mačetu može biti potrebna pomoć dok je mama zauzeta porađanjem drugog. U ovom slučaju, očistite kesu u kojoj je mače i brzo ga osušite čistom krpom uz krzno. Ovo trljanje će takođe podstaći mače da prvi put udahne. 

Više informacija o fazama porođaja i mogućim komplikacijama pogledajte u našem članku o tome na šta treba da obratite pažnju tokom porođaja mačke.

Povezani članci:

Pro Plan Vet Diets
7 minuta čitanja

Porađanje i rađanje kod mačaka

7 minuta čitanja

Saveti za ishranu mačaka

7 minuta čitanja

Porađanje i rađanje kod mačaka