Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Zašto moja mačka kašlje?
Navikavanje mačaka i mačića na posip

Navikavanje mačaka i mačića na posip

6 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Ako imate mačku u zatvorenom prostoru ili mačku koja ne izlazi često napolje, posuda za posip je neophodna. Navikavanje mačaka i mačića na posip mačića je relativno jednostavno i uz ovaj korisni vodič vaš krzneni prijatelj će sigurno ubrzo početi da koristi posudu! 

Prirodni instinkti vaše mačke obično će ih navoditi da idu u toalet napolju, ali mnoge mačke vole da imaju i posudu za posip u zatvorenom prostoru. Obično je najbolje početi sa obukom od malih nogu, ali i starije mačke se mogu naučiti da koriste posudu sa peskom. U stvari, možda čak smatraju da je to korisno jer su im zglobovi ukočeniji i nedostaje im energija da izađu napolje. 

Ako ste tek počeli da trenirate mačiće ili mačke, možda se pitate odakle da počnete. Zato smo kreirali ovaj vodič da bismo vam rekli sve što treba da znate, od onoga što će vam trebati za početak do toga kako da naviknete svoje novo mače da koristi posudu. 

Nabavka savršene posude sa peskom za mačku

Ako tek počinjete da obučavate mačiće, bolje je da prvo koristite plastičnu posudu sa niskim stranama radi lakšeg pristupa. Kada malo porastu, poželećete da ih zamenite većim i dubljim ležištem kako biste im dali dovoljno prostora da se okrenu i sprečili podizanje i razbacivanje peska po celom domu.

Ako želite da smanjite mirise i prosipanje, a istovremeno da svojoj odrasloj mački pružite više privatnosti u toaletu, prekrivena posuda bi mogla biti prikladnija. Većina će uživati u dodatnoj privatnosti kada obavljaju svoj posao, ali neke mačke mogu biti nervozne zbog zatvorenog prostora zbog činjenice da imaju samo jednu izlaznu tačku ako se pojavi pretnja. 

Takođe nikada ne bi trebalo da koristite pokrivenu posudu za posip kada obučavate mačku zato što poklopac može biti ozbiljna prepreka za vaše mače u početku. 

Starija mačka će ceniti posudu sa nižim stranama u koju je lakše ući i izaći. 

Odabir prave vrste mačje posude sa peskom 

Svaka mačka je posebna i videćete da će mnoge imati preferencije prema vrsti mačjeg peska u svojoj posudu. Ovo je neverovatno važno kada se mačići ili mačke navikavaju na posip jer ako im se to ne sviđa, neće ući u njega!

Ova vrsta posipa je zgodna jer će se skupljati u loptice kada dođe u kontakt sa tečnošću, što olakšava grabljenje i može pomoći u uštedi novca jer osigurava da vadite samo prljav posip.

Trebalo bi da razmislite o korišćenju posipa bez prašine ako vaša mačka ima zatvorenu posudu za posip jer prašina neće leteti u lice vašoj mački kada zakopava svoj izmet.

Ove vrste posipa su odlične jer upijaju tečnost izuzetno brzo i generalno su prilično jeftine – ipak neće eliminisati mirise.

Ovo je popularna opcija jer dobro upija i može donekle pomoći u kontroli mirisa, ali je skuplja od drugih opcija.

Ovo je dobro ako želite da brzo apsorbujete tečnosti i mirise, ali ova vrsta je jedna od najskupljih opcija za mačji posip.

Obično je bolje izbegavati ovu vrstu jer mogu da uznemire osetljivi nos vaše mačke i da ih potpuno odvrate od korišćenja posude.

Ako treba da promenite vrstu posipa koju koristite, uradite to polako kako to ne bi bilo iznenađenje za vašu mačku i odvratilo je. Sledite uputstva na pakovanju posipa za preporučenu dubinu, pazeći da vaša mačka ima dovoljno mesta za kopanje. Ako želite da pokupite ostatke, stavite neke novine ispod posude. 

Gde postaviti posudu sa peskom 

Opšte pravilo je da treba da postoji jedna posuda za posip po mački, plus jedna dodatna u vašem domu. Stavite svaku posudu na tiho mesto gde mogu u miru da odu u toalet, izbegavajući užurbane hodnike ili blizinu izvora buke kao što je mašina za veš. Takođe bi trebalo da izaberete mesto dalje od mesta gde jedu i piju. 

Kada obučavate mače na posip, uvek vodite računa da se posudi može lako pristupiti, posebno ako vaša mačka provodi sve svoje vreme u kući. Kako su mačke veoma čiste životinje, izdržaće što duže ako nemaju gde da odu, što može biti veoma neprijatno i dovesti do zdravstvenih problema. 

3 koraka za navikavanje mačića i mačaka na posip 

Ako ste nedavno dobili novo mače ili pokušavate da naučite stariju mačku kako da koristi posudu, sledite ova 3 jednostavna koraka za obuku: 

1. Naučite znake kada su spremni za toalet 

Prva stvar koju ćete morati da uradite kada obučavate mačku na toalet je da ih držite na oku i pazite na znake kada treba da odu. Verovatno ćete ih videti kako njuškaju, grebu ili čuče na podu. 

2. Postavite ih na posudu za posip 

Kada uočite znakove, jednostavno ih podignite i nežno stavite u posudu. Kako mačići imaju veoma male bešike, trebalo bi da ih stavite na posudu odmah nakon jela i čim se probude. Uskoro će vaše mače početi da povezuje odlazak u toalet sa boravkom u posudi i otići i će tamo samo. 

3. Pohvalite ih za uspeh 

Nakon što uspešno iskoriste posudu, pohvalite ih i počastite ih ukusnom mačjom poslasticom. Uskoro će naučiti da razmišljaju o posudi za posip na pozitivan način i brzo će je koristiti samouvereno. 

Očekujte nezgode 

Kada obučavate mačiće i mačke na posudu, očekujte da će se desiti nezgode! Možda će im trebati neko vreme da sa sigurnošću koriste posudu, ali ako ste strpljivi i držite se toga, to će se uskoro dogoditi. Nikada ih ne kažnjavajte što idu negde drugde u kući, jednostavno brzo očistite i nastavite sa obukom svoje mačke za toalet. 

Ako su vaše mače ili mačka neko vreme bili obučeni na posudu i iznenada počnu da mokre u kući, odvedite ih veterinaru jer bi to mogao biti znak bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka (FLUTD). Ovaj zdravstveni problem može biti bolan, pa čak i potencijalno opasan i biće potrebno hitno lečenje kod veterinara. 

Važnost čišćenja posipa za mačke 

Ako želite da izbegnete nezgode u svojoj kući i obezbedite uspeh u obuci svoje mačke na toalet, uverite se da redovno čistite njenu posudu. Kao čista stvorenja, neće želeti da koriste posudu za posip koju su mnogo uprljale – ili kao kod nekih pedantnih mačaka, možda neće želeti da je koriste ako su u njoj bile samo jednom. 

Očistite zaprljanu posudu najmanje jednom dnevno, ali možda ćete to morati učiniti više puta u zavisnosti od toga koliko mačaka imate i koliko često koriste posudu. Takođe bi trebalo da potpuno ispraznite posudu i isperite je toplom vodom i deterdžentom najmanje jednom nedeljno. Izbegavajte upotrebu dezinfekcionih sredstava jer ona mogu biti toksična za mačke. 

Ako ste trudni, nikada ne rukujte prljavim peskom jer postoji rizik od toksoplazmoze – infekcije koja se može preneti sa vas na vašu nerođenu bebu. 

Za više informacija o brizi za vašu novi macu, pročitajte naš vodič o tome kako sprečiti mačke da grebu nameštaj.

Povezani članci:

Pro Plan
5 minuta čitanja

Česta pitanja o sterilizaciji mačića i mački

6 minuta čitanja

Disajni problemi kod rasa mačaka sa ravnim licem

7 minuta čitanja

Porađanje i rađanje kod mačaka