Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Disajni problemi kod rasa mačaka sa ravnim licem

Disajni problemi kod rasa mačaka sa ravnim licem

6 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Mačke s ravnim licem su postale izuzetno popularne poslednjih godina zbog svog spljoštenog lica, nosa koji liči na dugme i očiju koje podsećaju na lutke, ali ovaj faktor slatkog izgleda ima svoju cenu. Tehnički termin za ova ravna lica je „brahikefalija” i donosi brojne zdravstvene rizike.

Ako razmišljate o brahikefalnoj mački, nastavite da čitate da biste saznali informacije o potencijalnim rizicima i kako je ekstremna selekcija prilikom odgajanja negativno uticala na zdravlje i dobrostanje ovih mačaka.

Šta je brahikefalna mačka?

„Brahi” znači kratko, a „kefali” znači glava, tako da je brahikefalna mačka jednostavno mačka sa skraćenom glavom, a kod ovih mačaka su kosti lobanje znatno kraće nego kod prosečne zdrave mačke. Pošto su im lice i nos udubljeniji, njihova anatomija i meka tkiva su drugačija i izazivaju brojne fizičke probleme.

Mačke s ravnim licem su postale popularne pedesetih godina dvadesetog veka kada je rođeno mače s genetskom mutacijom zbog koje je imalo ravnije lice. Vremenom je ova karakteristika postala veoma popularna i zato su uzgajane takve mačke. Ova ekstremna praksa uzgajivanja mačaka je postala znatno gora poslednjih godina zbog pokušaja da im lice izgleda još ravnije, po cenu zdravlja i kvaliteta života ovih mačaka.

Brahikefalne rase mačaka

Sledeće rase su trenutno klasifikovane kao brahikefalne:

 • Egzotična kratkodlaka.
 • Himalajska.
 • Persijska.
 • Škotski fold.
 • Činčila.
 • Britanska kratkodlaka.

Imajte u vidu da u okviru klasa koje su klasifikovane na brahikefalne, ovo stanje može biti manje ili više izraženo kod pojedinačnih mačaka.

Da li mačke s ravnim licem imaju problema u disanju?

Da, mnoge mačke s ravnim licem imaju takozvani sindrom brahikefalnih disajnih puteva. Ovaj sindrom obuhvata skup abnormalnosti u gornjim disajnim putevima koji mogu uključivati sledeće:

 • Stenotične nozdrve: ekstremno sužene i male nozdrve koje ograničavaju protok vazduha. 
 • Produženo meko nepce: meko nepce previše dugo u odnosu na dužinu usta i delimično blokira ulaz u dušnik (traheju). 
 • Hipoplastična traheja: prečnik dušnika je manji od normalnog. 
 • Izvrnute laringealne kesice: laringealne kesice su male kese u grkljanskoj duplji (larinksu); kod ovog oboljenja one se okreću ka spolja ili se usisavaju u disajne puteve pod pritiskom povećanog napora disanja i tako izazivaju dalju opstrukciju protoka vazduha. 

Stenotične nozdrve i produžena meka nepca su dva najčešća problema kod mačaka s ravnim licem. Mačke mogu da imaju jedan ili nekoliko od gorenavedenih problema. 

Znakovi sindroma brahikefalnih disajnih puteva kod mačaka 

Pored vizuelnog indikatora kao što je ravno lice, mačke mogu imati dodatne znakove kao što su: 

 • Disanje na usta. 
 • Glasno disanje. 
 • Lako zamaranje, a u ekstremnim slučajevima se mogu onesvestiti nakon fizičke aktivnosti. 
 • Kašljanje. 
 • Teranje na povraćanje. 
 • Bljuvanje. 
 • Povraćanje. 

Imajte u vidu da će se dodatni gorenavedeni znakovi sindroma brahikefalnih disajnih puteva razlikovati i da neće sve mačke imati znakove, osim ravnog lica. Ako ste zabrinuti za svoju mačku, odmah je odvedite veterinaru. 

Dijagnoza sindroma brahikefalnih disajnih puteva

Veterinari mogu da dijagnostikuju sindrom brahikefalnih disajnih puteva kod mačaka vizuelnim pregledom strukture disajnih puteva. Stenotične nozdrve se dijagnostikuju vizuelno, dok pregledi zbog internih problema kao što su produženo meko nepce ili izvrnute laringealne kesice mogu zahtevati sedaciju. 

Lečenje sindroma brahikefalnih disajnih puteva

Lečenje će zavisiti od simptoma vaše mačke i od toga koliko sindrom utiče na nju. Ako je vaša mačka gojazna, vaš veterinar može da predloži režim dijete zato što simptomi sindroma brahikefalnih disajnih puteva mogu da se pogoršaju kod gojaznih mačaka. Pored toga, nivoi fizičke aktivnosti i stresa će možda morati da se kontrolišu i vaša mačka će možda morati da izbegava visoke temperature. 

Može biti potrebno medicinsko lečenje u formi lekova protiv upale i terapije kiseonikom da bi se ublažila upala disajnih puteva, ali važno je imati u vidu da to neće ukloniti problem. 

Ako je disanje vaše mačke ozbiljno ugroženo, operacija može biti opcija. Kod stenotičnih nozdrva se deo tkiva može ukloniti iz nozdrva i tako se može poboljšati protok vazduha. Produžena meka nepca se mogu hirurški skratiti, a izvrnute laringealne kesice se mogu ukloniti da bi se sprečila opstrukcija. 

Vaš veterinar će moći da vam predloži najbolje moguće rešenje na osnovu ozbiljnosti brahikefalnog sindroma kod vaše mačke. 

Dodatni zdravstveni problemi kod rasa mačaka s ravnim licem 

Abnormalna struktura kostiju ne utiče samo na disanje. Postoje i brojni drugi zdravstveni problemi koji utiču na oči, lice, zube, čak i na reproduktivni sistem. 

Problemi s očima 

Pošto brahikefalne mačke imaju krupne i isturene oči, ne mogu uvek da zatvore kapke do kraja, što dovodi do rizika od izloženosti keratitisu (oštećenje rožnjače izazvano suvoćom). Takođe može doći do čireva na rožnjači (defekta ili probijanja slojeva koji čine površinu oka) ili razvoja sekvestra (pri kom deo površine oka odumire i preostala zdrava rožnjača ga odbacuje). Perzistentna epifora (prelivanje suza na lice) je još jedan problem koji je posledica činjenice da suzni kanali koji štite njihove oči ne mogu da uđu u njihov nos zbog deformacije nosa, što dovodi do stalnih fleka od suza. 

Problemi sa zubima 

Mačke s ravnim licem imaju veoma kratka lica, što znači da je njihova vilica skraćena i da se njihovi zubi ne mogu pravilno poravnati. Zbog toga ne mogu pravilno da grizu ili žvaću i zato su izložene većem riziku od zubnih bolesti. 

Problemi s porođajem 

Pokazalo se da je ova skraćena koštana struktura povezana s veličinom karlice, što dovodi do oboljenja koje se zove distocija, odnosno otežano rađanje. 

Problemi s kožom 

Brahikefalne mačke obično imaju prekomerne nabore na licu i zbog toga su sklone bakterijskim i gljivičnim infekcijama. 

Zaključak o rasama mačaka s kratkim licem 

Ako razmatrate da nabavite brahikefalnu mačku, zaista je važno da prvo istražite sve informacije kako biste znali na koji način ovo stanje utiče na zdravlje mačke. I ako odlučite da kupite brahikefalnu mačku, uvek proverite reputaciju uzgajivača i da li vodi računa o interesima mačke i rase. 

Želite da saznate više o zdravlju kod mačaka i simptomima na koje treba da pazite. Pročitajte naš vodič o napadima i epilepsiji kod mačaka u nastavku.

Povezani članci:

Pro Plan Vet Diets
7 minuta čitanja

Saveti za ishranu mačaka

5 minuta čitanja

FIP kod mačaka: Šta treba da znate

4 minuta čitanja

Karcinomi kože kod mačaka

4 minuta čitanja

Limfom kod mačaka