Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
FIP kod mačaka: Šta treba da znate

FIP kod mačaka: Šta treba da znate

5 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Šta je FIP (mačji infektivni peritonitis) kod mačaka? 

FIP je relativno retko, ali često fatalno virusno oboljenje koje se javlja kod mladih mačaka (mlađih od 2 godine) i mačića i koje izaziva infekcija mačjim koronavirusom. Važno je imati u vidu da se ovaj virus razlikuje od koronavirusa koji napada ljude i dovodi do infekcije COVID-19. Ovo je mačji koronavirus koji je veoma rasprostranjen i izaziva samo blage simptome, ali u ređim slučajevima mutira u virus mačjeg infektivnog peritonitisa i izaziva FIP, ozbiljnu bolest koja je smrtonosna za većinu mačaka. 

Mutirani mačji koronavirus može izazvati mačji infektivni peritonitis i zato, pre nego što detaljnije objasnimo bolest FIP kod mačaka, hajde da pogledamo šta je mačji koronavirus i kako vaša mačka može da ga dobije. 

Šta je mačji koronavirus? 

Mačji koronavirus pogađa mačke i nije zarazan za ljude. Međutim, lako se prenosi s mačke na mačku, obično putem mačjeg izmeta. Zbog toga se češće javlja kod mačaka koje su u blizini drugih mačaka ili u istoj kući s drugim mačkama, odnosno kada mogu da dođu u kontakt s posudama za posip drugih mačaka. 

Bez obzira na to što se ovaj virus prenosi veoma lako i što gotovo svaka mačka dođe u kontakt s ovim virusom tokom života, dobra vest je da mačji koronavirus obično ne čini vašu mačku vidljivo bolesnom. Infekcija je obično ograničena na digestivni trakt, tako da ako dođe do simptoma, blagi su i obično ćete primetiti da vaše mače ima dijareju nekoliko dana i to je sve. 

Zašto mačji koronavirus izaziva mačji infektivni peritonitis? 

Kako u suštini bezopasan virus mutira u opasniji soj koji može da izazove bolest koja je smrtonosna za većinu mačaka? Kada mačji koronavirus počne da se razmnožava u telu mačke, može doći do mutacija. Naučnici još uvek ne znaju šta izaziva ove mutacije, ali smatraju da su moguća objašnjenja slab imuni sistem, stres i uzrast (mlađe mačke su osetljivije na FIP virus). 

Jedna od ovih mutacija može da pretvori mačji koronavirus u virus mačjeg infektivnog peritonitisa koji, umesto da ostaje ograničen u digestivnom traktu, inficira krvna zrnca koja zatim putuju celim telom. Imuni sistem bi trebalo da se aktivira u tom trenutku i suzbije infekciju, ali ako se to ne desi, mačka će oboleti od mačjeg infektivnog peritonitisa. 

Dakle, čak i ako se mačka zarazi FIP virusom, to nužno ne znači da će dobiti i FIP bolest. Snažan imuni sistem će moći da zaustavi bolest. Međutim, to znači da mlađi i stariji mačići sa slabijim imunim odgovorom imaju manje šanse da zaustave virus i zbog toga će doći do FIP bolesti. Bez obzira na ovo, bolest se srećom prilično retko javlja kod mačaka. 

Koji su simptomi bolesti FIP kod mačaka? 

Nažalost, FIP kod mačaka nije moguće jednostavno prepoznati samo na osnovu simptoma. Prvi znaci su nejasni i zajednički za veliki broj drugih bolesti. Rani simptomi bolesti FIP obuhvataju groznicu, gubitak telesne težine, smanjeni apetit i letargiju. 

Međutim, nakon nekoliko dana, mogu početi da se javljaju drugi znakovi koji su više zabrinjavajući i koji bolesti daju dva oblika po kojima je poznata: „vlažna” i „suva” FIP. 

Simptomi „vlažne” ili efuzivne FIP bolesti 

Kod ovog oblika bolesti, tečnost se nagomilava u abdomenu i zbog toga je naduti stomak jedan od najočiglednijih znakova. Do ovoga može doći i u grudnom košu i tako može doći do problema u disanju. Međutim, i druge bolesti mogu da izazovu ovakvo nagomilavanje tečnosti i zato je važno sačekati da dobijete jasnu dijagnozu od veterinara pre bilo kakve pretpostavljene dijagnoze. 

Simptomi „suve” ili neefuzivne FIP bolesti 

Kod ovog oblika FIP bolesti, nagomilavanje tečnosti će biti minimalno i simptomi će biti nejasni i neće biti specifični za samo jednu bolest: gubitak telesne težine, povraćanje ili letargija. Može doći i do upale koja će zahvatiti različite organe kao što su oči, bubrezi, pluća ili koža. 

U oba slučaja, kada se simptomi jave, brzo će se pogoršavati za samo nekoliko dana ili nedelja. 

Kako se dijagnostikuje mačji infektivni peritonitis? 

Bez simptoma koji su specifični za bolest i bez trenutno dostupnih analiza krvi koje bi mogle da potvrde bolesti FIP, nema jednostavnog načina da veterinar uspostavi dijagnozu. Zbog toga će se obaviti serija testova, uključujući analizu krvi, da bi se identifikovale sve abnormalnosti ili rendgensko snimanje da bi se proverilo da li ima nagomilavanja tečnosti u telu. Biopsija tkiva pod upalom pruža najbolje šanse za otkrivanje bolesti FIP kod mačaka, ali to zahteva operaciju koja se ne preporučuje ako je mačka previše bolesna. Pored toga, čak i ako se obavi biopsija, ona ne dovodi uvek do definitivne dijagnoze. 

Kako se leči bolest FIP kod mačaka?

Nažalost, FIP je smrtonosna bolest u mnogim slučajevima, ali postoje opcija lečenja koje će ublažiti neke simptome kako bi se vaša mačka osećala bolje. Međutim, istraživanje opcija lečenja bolesti FIP se nastavlja i ima ranih znakova koji ukazuju na to da će lek ili čak vakcina koja sprečava ovu bolest biti dostupna jednog dana.

Trenutno, najbolja stvar koju vlasnici ljubimaca mogu da urade je razgovor o svim dostupnim opcijama (koje mogu da obuhvate suportivnu terapiju u odgovarajućim slučajevima) s veterinarom i da se emocionalno pripreme za situaciju u kojoj je eutanazija najhumaniji korak koji se može preduzeti. 

Da li se bolest FIP može sprečiti kod mačaka? 

Bez vakcine, trenutno nema poznatog načina koji može da spreči da mačji koronavirus aktivira FIP bolest. Međutim, vlasnici mogu da smanje rizik da se mačka uopšte zarazi ovim virusom i smanje verovatnoću da će mutirati ako je mačka zaražena. 

Možete sprečiti prenos mačjeg koronavirusa ako kutiju s peskom držite dalje od činije za hranu za mačku i ako je čistite češće. Iako brojne stresne situacije za naše ljubimce ne mogu da se izbegnu, postoje načini kojima se može smanjiti njihova učestalost, na primer vremensko odvajanje događaja koji mogu da uplaše ljubimca. Na primer, ako se selite, nemojte u isto to vreme dovoditi novu mačku. 

Pansioni za mačke koji su prepunjeni ili koji se nedovoljno održavaju takođe mogu doprineti širenju mačjeg koronavirusa. Zato je uvek dobro da posetite sve smeštajne objekte i da se informišete o njima pre nego što dovedete svoju mačku. Pansion za mačke treba dobro da se održava, da se čisti najmanje dva puta dnevno i ne sme da bude neprijatnih mirisa. 

I ne zaboravite da uvek pazite na neobične simptome kod svoje mačke i da se što pre obratite veterinaru ako se ne povuku. Čak i neprekidni kašalj može da bude znak za nešto drugo što se dešava u telu vaše mačke. Ako primetite ovaj simptom kod svog ljubimca, pogledajte naš korisni članak koji opisuje glavne razloge za kašalj vaše mačke.

Povezani članci:

Pro Plan Vet Diets