Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Karcinomi kože kod mačaka

Karcinomi kože kod mačaka

4 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Dijagnoza raka kože kod vaše mačke može biti strašna, ali mnogi tipovi ovog karcinoma su izlečivi ako se otkriju rano. Tumori mogu biti benigni, što znači da obično nisu štetni, ili maligni, što znači da mogu brzo da rastu i da budu štetni. U svakom slučaju, ako primetite neku kvržicu ili ispupčenje, najbolje je da to proveri vaš veterinar zato što to može biti karcinom kože kod mačke. 

Saznajte šta izaziva karcinom kože kod mačaka, na šta da obratite pažnju i informacije o trenutno dostupnim opcijama lečenja. 

Šta izaziva karcinom kože kod mačaka? 

Najčešći uzrok karcinoma kože kod mačaka je izloženost sunčevim zracima. Ovo je naročito slučaj kod svetlijih mačaka s belim krznom, mačaka s tanjim krznom ili bez krzna kao što je rasa sfinks koja je sklona opekotinama od sunca. Takođe ima dokaza za vezu između kompulzivnog lizanja i karcinoma kože zato što tako dolazi do oštećenja kože i time je mačka izložena povećanom riziku. Pored toga, neke vrste karcinoma kože su genetske. 

Vrste karcinoma kože kod mačaka 

Postoje tri glavne vrste karcinoma kože kod mačaka: 

Maligni melanomi 

Maligni melanomi se kod mačaka javljaju u ćelijama koje proizvode pigmente i koje se obično nalaze u oblastima mukoznih membrana kao što su usta i nos. Međutim, u ređim slučajevima, može se javiti na koži. Ova vrsta karcinoma kože se obično širi brzo i može se brzo proširiti na limfne čvorove i organe. Smatra se da je ova vrsta genetskog porekla. 

Karcinom skvamoznih ćelija 

Karcinom skvamoznih ćelija kod mačaka je povezan s izloženošću sunčevim zracima i prvo se obično javlja kao „solarni dermatitis”, odnos crvene oblasti s krastama, najčešće u ušima, na kapcima i nosu. Kraste mogu da se jave i prođu i, ako ostanu, mogu da postanu kancerogene. Srećom, ova vrsta se obično širi sporo i obično se uopšte ne širi do kasnijih stadijuma.  

Bele mačke su pod znatno većim rizikom od karcinoma skvamoznih ćelija zato što je njihova koža osetljivija na ultraljubičaste zrake.  

Tumori mastocita 

Tumori mastocita se nalaze u mastocitima imunog sistema vaše mačke i izgledaju kao kvržice ispod kože, obično na glavi ili vratu. Ima više stvari koje mogu izazvati ovu vrstu karcinoma kože uključujući genetiku, upale i iritacije. Pored toga, sijamske mačke su obično pod većim rizikom. 

Simptomi karcinoma kože kod mačaka

Simptomi karcinoma kože kod mačaka će zavisiti od vrste, ali ima nekoliko opštih znakova na koje treba da obratite pažnju:

  • Kraste, naročito na ušima, nosu ili kapcima. 
  • Crne oblasti na koži s krastama. 
  • Osetljiva koža s plikovima. 
  • Crvena i ispupčena područja kože. 
  • Rane koje ne zarastaju. 
  • Čirevi. 
  • Opšta letargija. 

Kod karcinoma skvamoznih ćelija, simptomi na koži se mogu pogoršati tokom letnjih meseci i poboljšati tokom zime. 

Dobro je da redovno negujete svoju mačku i detaljno proveravate da li na koži ima kvržica, ispupčenja ili rana. Ako primetite bilo šta neobično, važno je da to odmah proverite sa svojim veterinarom zato što je rana intervencija ključna da bi vaša maca dobila najbolje moguće šanse za oporavak. 

Dijagnoza karcinoma kože kod mačaka

Dijagnostikovanje karcinoma kože kod mačaka se često obavlja aspiracijom iglom koja obuhvata prikupljanje ćelija tankom iglom radi mikroskopskog pregleda da bi se utvrdilo da li su ćelije kancerogene. Može biti potrebna hirurška biopsija da bi se potvrdio karcinom koja uključuje uklanjanje tkiva radi pregleda i vaša mačka će prilikom ovog postupka morati da bude anestezirana. Mogu se obaviti druge analize, uključujući uzimanje uzorka tečnosti iz limfnih čvorova i rendgensko snimanje.  

Lečenje karcinoma kože kod mačaka

Često je potrebna operacija za uklanjanje datog tumora. Ako ovaj karcinom zahvata uši, možda će biti potrebno uklanjanje ušiju (ovaj postupak se zove pinektomija), ali ne brinite, neće doći do gubitka sluha! Može se preporučiti i hemoterapija, ali to će zavisiti od stadijuma karcinoma. Ako se karcinom ne može ukloniti, mogu se preporučiti radioterapija ili krioterapija (pri kojoj se koristi ekstremna hladnoća za zamrzavanje i ubijanje kancerogenih ćelija).   

Jedini kompletan lek za karcinom kože je uklanjanje celog tumora, ali čak i u tom slučaju postoji rizik da će ponovo izrasti. 

Prevencija karcinoma kože kod mačaka

Nasledne ili genetske karcinome, nažalost, ne možete da sprečite, osim toga što možete da izbegavate parenje s mačkama sklonim ovakvim karcinomima kože. 

Međutim, ima nekih stvari koje možete uraditi kod karcinoma koji izaziva izloženost suncu. Ako vaša mačka ima ružičaste delove kože, nanosite vodootporno sredstvo za zaštitu od sunčevih zraka za ljubimce (jače od faktora 30) svakog dana. Kod mačaka bez krzna i sa svetlim krznom, dobro je da ih držite u kući kada je vreme toplije, naročito u periodu sredine dana kada je sunce najštetnije. 

Želite li da saznate više o karcinomima od kojih oboljevaju mačke? Pročitajte naš vodič o limfomima kod mačaka u nastavku.

Povezani članci:

Pro Plan
7 minuta čitanja

Saveti za ishranu mačaka

7 minuta čitanja

Porađanje i rađanje kod mačaka

5 minuta čitanja

FIP kod mačaka: Šta treba da znate