Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju u toku trudnoće i porođaja kod mačaka

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju u toku trudnoće i porođaja kod mačaka

3 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Komplikacije trudnoće kod mačaka su retke, ali povremeno može doći do njih. Da bismo pomogli vašoj maci da lako donese nove krznene loptice na svet, Purina PetCare tim deli svoje savete o tome kako da rano prepoznate znakove upozorenja. 

Zaista je uzbudljivo kada je maca skotna, i kao vlasnici koji vole svoje ljubimce razumemo da ćete možda biti zabrinuti i želeti da svom ljubimcu pružite još više nege i ljubavi u tom periodu. Srećom, pošto su mačke obično i više nego sposobne da se staraju o sebi, ne bi trebalo ništa da vas brine. 

Nekoliko simptoma može ukazati na problem sa trudnoćom vaše mačke. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite veterinaru: 

 • Gubi interesovanje za hranu. Do pada apetita može doći neposredno pre porođaja, ali bi trebalo da se oseća živo i zdravo u svakom drugom smislu tokom trudnoće. 
 • Vidno je uznemirena, mjauče više nego obično ili primetno liže područje vulve bez rađanja mačića. 
 • Primećujete abnormalni vaginalni sekret neprijatnog mirisa ili krvarenje u bilo kom trenutku tokom trudnoće ili porođaja. 
 • Češće vrši nuždu, izbacuje krv ili čuči bez uriniranja. Ovo mogu da budu znaci materične infekcije koja, ako se ne leči, potencijalno može uticati na mačiće. 

 

"Veoma je važno znati kako možete pomoći dok je vaša mačka skotna i tokom porođaja. Kompanija Purina pruža stručne savete za vlasnike ljubimaca kako bi pomogli svojim ljubimcima u ovom periodu."

 

Znakovi upozorenja na probleme tokom porođaja kod mačaka 

Na početku porođaja, postaće nervoznija pre nego što legne da bi se porodila. Trebalo bi povremeno da je proveravate tokom porođaja, ali nemojte smatrati da morate da budete uz nju u svakom trenutku. Treba da intervenišete i da se obratite veterinaru samo u sledećim slučajevima: 

 • Nema mačića 3 do 4 sata nakon početka porođaja. Pogledajte Porađanje. 
 • Ima jake trudove duže od jednog sata, ali još uvek nema mačeta. Ovo bi trebalo da vidite po tenziji u području abdomena. 
 • Mačići se ne rađaju 24 sata od početka porođaja (ako ne znate koliko mačića nosi, možda bi trebalo da je pregleda veterinar).
 • Nema dovoljno izbačenih placenti u odnosu na broj rođenih mačića, što može ukazivati na zadržane placente. 
 • Možete da vidite mače u predelu vulve, ali i pored naprezanja ne uspeva da se porodi.

Iako vama može biti žao, veoma je česta pojava da neki mačići ne prežive porođaj i to ne bi trebalo da uznemirava mamu. Ako jedno ili više mačića premine tokom porođaja, ne treba da se obraćate veterinaru. 

Znaci upozorenja nakon porođaja 

Čestitamo – vaša maca je postala mama! Treba da se oporavi brzo i privikne se na majčinstvo. Međutim, pazite na sledeće znakove i obratite se veterinaru u sledećim slučajevima: 

Nakon nekoliko sati 

 • Mama se trese, nemirna je ili uznemirena – ovo može ukazivati na nizak nivo kalcijuma (eklampsiju). 
 • Mama se i dalje napreže iako su se svi mačići rodili. 

Nakon nekoliko nedelja

 • Primećujete mačiće koji slabe. To znači da mačići postaju slabi, ne dobijaju na težini, ne hrane se dobro ili su veoma tihi. Ovo se može desiti u svakom trenutku nakon porođaja i tokom prvih nekoliko nedelja života. 

Nakon nekoliko dana

 • Mama se ne oseća dobro, ne jede, povraća ili ima temperaturu. Standardni znakovi groznice su gubitak apetita, depresije, nedostatak energije, smanjeno uzimanje tečnosti, drhtanje ili ubrzano disanje. 
 • Primećujete da njen sekret ima neprijatan miris ili sadrži svežu krv (crnkast/crvenkast sekret je normalan u periodu od nekoliko nedelja nakon porođaja). 
 • Mamine mlečne žlezde postaju crvene, čvrste ili su očito bolne. 
 • Sekret iz bradavica mame je neprijatnog mirisa, braon ili krvav.

Povezani članci:

Pro Plan
7 minuta čitanja

Saveti za ishranu mačaka

4 minuta čitanja

Limfom kod mačaka