Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Karcinomi kože kod mačaka
Limfom kod mačaka

Limfom kod mačaka

4 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

U slučaju da vaša mačka ima dijagnozu limfom, sastavili smo ove informacije da bismo vam pomogli. Mačji limfom je najčešći od svih oblika kancera kod mačaka i nažalost, nije u potpunosti izlečiv. Bolest varira u velikoj meri sa nekim mačkama koje uspevaju da žive sa njom nekoliko godina, a za druge brzo napreduje i na kraju je fatalna. Saznajte sve što treba da znate o limfomu kod mačaka, uključujući šta je to, uzroke i opcije lečenja koje su trenutno dostupne.

Šta je limfom kod mačaka?

Mačji limfom je rak limfocita koji su specifična bela krvna zrnca odgovorna za proizvodnju antitela za borbu protiv infekcija i bolesti. Bolest se može pojaviti skoro svuda jer se limfociti mogu naći u celom telu, zbog čega se naziva „sistemskom”, a ne „lokalizovanom” bolešću.

Najčešći tipovi mačjeg Limfoma

Kako limfociti mogu da putuju po celom telu, mogu se pojaviti bilo gde, ali najčešći tipovi su sledeći:

 • Multicentrični: potiče iz limfnih čvorova. 
 • Crevni: utiče na gastrointestinalni trakt, ovo je najčešći tip, verovatnije kod starijih mačaka. 
 • Medijastinalni: utiče na limfne organe u grudima, najčešće se primećuje kod mladih mačaka. 
 • Bubrežni: utiče na bubrege jer se zdrave ćelije bubrega zamenjuju ćelijama raka. 

Limfom visokog i niskog stepena 

Takođe je važno napomenuti da se limfom kod mačaka klasifikuje na dva različita načina na osnovu toga koliko je progresivan. Ako je limfom vaše mačke visokog stepena, to znači da su mnoge ćelije nezrele i da se brzo dele, što ga čini veoma brzim u širenju i obično prilično ne reaguje na lečenje. S druge strane, nizak stepen utiče na to da se ćelije sporo dele, što znači da obično bolje reaguje na opcije lečenja.  

Uzroci mačjeg limfoma

Uzrok limfoma kod mačaka trenutno je nepoznat, ali postoji dokaz o većem riziku: kod mačaka koje imaju virus mačje leukemije (FeLV) i virus mačje imunodeficijencije (FIV). Dodatna istraživanja: takođe sugerišu vezu između pasivnog duvanskog dima i limfoma. 

Simptomi mačjeg limfoma

Mačji limfom može uticati na različite organe i postoji nekoliko različitih tipova:

Intestinalni limfoma simptomi:

 • Gubitak telesne težine.
 • Povraćanje.
 • Dijareja.
 • Promene u apetitu.

Medijastinalni limfom simptomi:

 • Problemi sa disanjem, uključujući uporan kašalj i otežano disanje.

Simptomi bubrežnog limfom uključuju znakove zatajenja bubrega kao što su:

 • Gubitak telesne težine.
 • Smanjen apetit.
 • Povećana žeđ i uriniranje.
 • Povraćanje.

Multicentrični limfom simptomi: 

 • Otekli limfni čvorovi. 
 • Depresija. 
 • Imajte na umu da su gore navedeni simptomi mačjeg limfoma takođe pokazatelji brojnih drugih bolesti, tako da je imperativ da što pre odete svom veterinaru radi tačne dijagnoze. 

Dijagnostika mačjeg limfoma

Kako simptomi mačjeg limfoma mogu biti široki, verovatno je da će biti potreban niz testova i zapažanja, počevši od fizičkog pregleda. Ovaj početni pregled će utvrditi da li postoje otečeni limfni čvorovi ili otok gastrointestinalnog trakta. Očekuje se da će biti potrebno dijagnostičko snimanje, kao što je rendgenski snimak ili ultrazvuk da bi se pronašli dokazi o tumorima ili otoku organa.

Nekada se mogu raditi testovi i za FeLV i FIV, jer kao što je ranije pomenuto, oni mogu povećati verovatnoću da mačke imaju određene vrste limfoma. Hirurške biopsije mogu biti potrebne za konačnu potvrdu dijagnoze limfoma.

Lečenje mačjeg limfoma

Nažalost, limfom kod mačaka nije izlečiv, ali lečenje može produžiti život vaše mačke i učiniti ga ugodnijim, u zavisnosti od toga koji je stepen i tip. Najbolji mogući ishod je remisija, što znači da su znaci raka privremeno nestali, ali to ne znači da su izlečeni i da ne postoji rizik da se vrate. 

Ako je vašoj mački dijagnostikovan limfom visokog stepena, verovatno će se primenjivati lekovi za hemoterapiju i tokom ovog kursa, njihova bela i crvena krvna zrnca će se pažljivo pratiti (kao i drugi parametri krvi). Pošto je ovaj tip veoma progresivan, stopa odgovora je veoma niska i prosečno vreme preživljavanja kada se dijagnostikuje je 2–4 meseca. Ponekad, ako je limfom lokalizovan, što je malo verovatno, operacija ili zračenje se mogu koristiti kao tretman. 

Limfom niskog stepena bolje reaguje od ova dva tipa i za lečenje će biti dat drugačiji izbor lekova za hemoterapiju. Stopa odgovora za ovaj tip je 85–90%, a vreme preživljavanja je mnogo veće, često oko 2–3 godine nakon dijagnoze.  

U Purini znamo da kao vlasnik kućnog ljubimca rak nikada nije reč koju želite da čujete u vezi sa svojim ljubimcem, ali nažalost, utiče i na njih. Brza dijagnoza je imperativ da bi se osiguralo da vaš ljubimac dobije potrebnu pomoć, pa ako primetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome, odmah zakažite pregled kod svog veterinara.  

Ako vaš ljubimac ima dijagnozu limfoma, ili ako mislite da je to moguće, možda će vam biti od pomoći da pročitate naše informacije o žalosti i nezi na kraju života.

Povezani članci:

Pro Plan Vet Diets
6 minuta čitanja

Disajni problemi kod rasa mačaka sa ravnim licem

7 minuta čitanja

Porađanje i rađanje kod mačaka