Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Česta pitanja o sterilizaciji mačića i mački

Česta pitanja o sterilizaciji mačića i mački

5 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Vaša porodica je dobila novu krznenu prinovu i to je prelepo! Kada je vaše mače i dalje tako malo i slatko, teško možete da zamislite da može imati svoje mačiće.

Međutim, kada vaša mačka dostigne seksualnu zrelost između četvrtog i šestog meseca života, mogla bi da dobije mačiće iako je i sama još uvek mače! Stoga, kao vlasnik novog kućnog ljubimca, treba da počnete rano da razmišljate o sterilizaciji mačke. Sterilizacija znači da će vaša mačka izbeći svaku neplaniranu trudnoću, a biće i zaštićena od određenih bolesti.

 

"Donošenje odluke o sterilizaciji mačke je jedan od najvažnijih izbora koji ćete doneti kao vlasnik ljubimca. Purina PetCare tim je tu da odgovori na sva vaša pitanja."

 

Sterilizacija mačke 

Sterilizacija znači da će vaša mačka izbeći svaku neplaniranu trudnoću, a biće i zaštićena od određenih bolesti. 

Sterilizacija vaše mačke ne mora da bude teška odluka. Naš PetCare tim je tu da vam pruži sve potrebne informacije o sterilizaciji kako biste mogli da donesete odluku koja je najbolja za vas i za vašu mačku. 

Šta je sterilizacija? 

Sterilizacija je česta i rutinska operacija koja obuhvata uklanjanje reproduktivnih organa vaše mačke. Kod ženki možemo govoriti o „sterilizaciji”, a kod mužjaka o „kastraciji”. 

Ženke mačke 

Sterilizacija kod ženki obuhvata uklanjanje jajnika i materice, a u nekim slučajevima mogu se ukloniti samo jajnici. Ovo se obično radi putem malog reza na levoj strani ili na sredini. 

Mužjaci mačke 

Kod mačora, procedura obuhvata uklanjanje testisa. Procedura je znatno jednostavnija kod mužjaka i ne zahteva ušivanje. 

Da li je sterilizacija bolna za mačke? 

Sterilizacija je veoma jednostavna operacija i vaša mačka može dobiti anesteziju kako bi se osiguralo da ne oseća nikakav bol tokom procedure. 

Nakon operacije, veterinar će mački dati injekcije za ublažavanje bolova koje će joj pomoći u slučaju bilo kakvih neprijatnosti nakon operacije. Takođe, treba da nabavite lekove protiv upala i bolova koje ćete mački davati kod kuće. 

Pošto je procedura kod mačora znatno manje intenzivna, oni će uzimati lekove samo prvog dana. Ženke mačke će morati da uzimaju lekove oko tri dana kako bi se što brže i bezbolnije oporavile. 

Zašto bi trebalo da sterilišem svoju mačku? 

Sterilizacija mačke donosi brojne prednosti vašem ljubimcu. Na primer, manja je verovatnoća da će se vaša mačka razboleti od određenih bolesti i izbeći će neželjene trudnoće. Ostale prednosti sterilizacije mačke obuhvataju sledeće: 

  • Obuzdavanje nestašnog ponašanja koje je posledica seksualne zrelosti, kao što je obeležavanje teritorije urinom. 

  • Sterilisane mačke manje odlaze od kuće, što ih štiti od nesreća u saobraćaju i tuče s drugim mačkama. 

  • Vaš ljubimac može da postane umilniji. Ženke mačke često mogu da postanu mirnije. 

  • Smanjen rizik od određenih oboljenja kao što su mačja leukemija ili mačja sida. 

  • Smanjen rizik od infekcije materice kod vaše mačke. 

  • Ako se ženke sterilišu kada su male, manja je verovatnoća da će dobiti karcinom dojke. 

Kada bi trebalo da sterilišem svoju mačku? 

Preporučujemo da sterilišete svoje mače pre nego što dostigne seksualnu zrelost i bude moglo da dobije mačiće. To je obično u uzrastu od četiri do šest meseci. Znaćete kada vaša mačka ulazi u pubertet zato što će ženke jako mjaukati, a mužjaci će verovatno urinom obeležavati teritoriju. 

Neki centri za zbrinjavanje životinja i veterinarske ordinacije preporučuju ranu sterilizaciju u uzrastu od 12 nedelja, u nekim slučajevima i ranije. 

Da biste sprečili da vaša mačka zatrudni ili izazove neželjenu trudnoću, držite je u kući dok je ne sterilišete. 

Mit 

Možda ste čuli da je za mačke dobro da dobiju leglo mačića pre sterilizacije, ali naši stručnjaci iz PetCare tima potvrđuju da ovo zapravo nije tačno.

Povezani članci:

Pro Plan
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke