Vaš ljubimac, naša strast.
Purina ONE logo
Česti zdravstveni problemi kod kokapua o kojima treba da znate

Česti zdravstveni problemi kod kokapua o kojima treba da znate

4 minuta čitanja
Purina ONE logo
Sponzorisano od Purina ONE Dog
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Kokapui su jedna od najslađih hibridnih rasa pasa. Mešanac koker španijela i pudle, ovaj pas je nasledio neke od najboljih karakteristika od obe vrste i učinio da se ceo svet zaljubi u njih. Dakle, očekujte privrženog psa ljupkog temperamenta koji je toliko inteligentan da je trening sa njim lagan. 

Ali to nije sve što su koker španijel i pudla preneli na svoje Kokapu štence. Zdravstveni problemi koji se obično sreću kod Kokapu roditelja takođe mogu biti deo tog nasleđa. Dakle, ako se pitate na koje zdravstvene probleme kokapua treba obratiti pažnju, evo naslednih problema koji najviše utiču na ove pse. 

Zdravstveni problemi kokapua 

Luksacija patele 

Kokapui mogu da pate od problema sa pokretljivošću zbog iščašenja kolena. Ovo stanje je poznato kao luksacija patele i postoje mnoge male rase sklone tom stanju. Šepanje i nemogućnost normalnog držanja su znakovi koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu primetiti rano. Srećom, uprkos tome koliko je uobičajen ovaj zdravstveni problem kokapua, mnogi od ovih pasa i dalje mogu voditi relativno udoban, normalan život. 

U nekim slučajevima, veterinar će preporučiti operaciju kao najbolju opciju, dok su fizioterapija i lekovi obično rezervisani za blaže slučajeve luksacije patele. 

Displazija kuka

Ako se zglobovi kuka ne razvijaju normalno dok štene raste, rezultat može biti bolan zdravstveni problem za vašeg kokapua poznat kao displazija kuka. Ovo je još jedno stanje koje može uticati i na koker španijela i na pudlu, što znači da bi njihovo slatko kokapu potomstvo moglo naslediti problem.

Bol, šepanje, ukočenost ili bezvoljnost da se ide u šetnju su uobičajeni znaci na koje treba obratiti pažnju. Ublažavanje bolova i pažljivo planirane rutine vežbanja mogu biti od velike pomoći u ublažavanju nekih od ovih simptoma. Ali u težim slučajevima može se preporučiti operacija. 

Problemi sa ušima 

Opuštene uši koker španijela daju naznaku još jednog uobičajenog zdravstvenog problema za kokapue – infekcija ušiju. One su često rezultat toga što bakterije ili ušne grinje dođu do uha i umnožavaju se uzrokujući sve vrste problema našim psećim prijateljima. Vlasnici ponekad mogu odmah da shvate da nešto nije u redu jer će njihovi kućni ljubimci početi da tresu glavom i pokušavaju da se počešu po ušima kako bi olakšali neprijatan osećaj. 

Lekovi će moći da zaustave infekciju, ali dobar način da sprečite probleme sa ušima kokapua je redovno čišćenje njihovih ušiju, i najbolje je da pratite uputstva svog veterinara o tome kako da to uradite efikasno i bezbedno. 

Progresivna atrofija mrežnjače 

Progresivna atrofija mrežnjače je naziv za stanje koje dovodi do gubitka vida zbog propadanja ćelija koje čine mrežnjaču. Ovo je nasledna bolest i nažalost koker španijeli su joj skloni, što znači da ovo stanje može biti i zdravstveni problem kokapua. 

Nažalost, ovo stanje može dovesti do slepila, iako se slepi psi mogu vrlo dobro nositi sa tim sve dok ih ne boli. 

Katarakta

Još jedan problem sa vidom koji može uticati na kokapue zbog njihove genetike je katarakta. Neobična zamućenost oka povezana sa kataraktom vremenom se pogoršava, a vid postaje sve manje jasan dok se na kraju potpuno ne izgubi. 

Katarakta se može ukloniti operacijom, ali veterinar će obično proceniti koliko dobro se pas nosi sa delimičnim gubitkom vida pre nego što preporuči ovaj korak. 

Glaukom

Uobičajeni zdravstveni problem kokapua je glaukom. Ovo je uzrokovano pritiskom u oku kao rezultat akumulacije tečnosti i nemogućnosti da se isprazni zbog blokade. Retina, pa čak i optički nerv mogu se oštetiti u procesu, što na kraju dovodi do slepila ako se ne leči. 

Da bi se zaustavilo dizanje pritiska, u teškim slučajevima glaukoma treba očekivati hitnu operaciju, uz propisivanje redovnog lečenja kako bi se pritisak održao pod kontrolom. Vlasnici takođe treba da očekuju redovne posete veterinaru radi pregleda očiju kako bi bili sigurni da se stanje ne pogorša tokom vremena. 

Alergije

Alergije pasa mogu uticati i na slatke pripadnike rase kokapu. Postoji mnogo stvari koje mogu dovesti do alergijske reakcije, od hrane koju jedu do supstanci sa kojima dolaze u kontakt ili udisanja polena i prašine. Dakle, vredi paziti na sve neobične simptome i zatražiti pomoć od veterinara kada ih primetite.

Sindrom besa 

Iako kokapui uglavnom imaju divan temperament, postoji genetsko stanje koje može uticati na ovu rasu pod nazivom sindrom besa. Ovo je ozbiljan problem ponašanja gde će pas iznenada delovati veoma agresivno. Ako sumnjate da vaš pas ima ovo stanje, važno je da razgovarate sa svojim veterinarom. 

Zatim saznajte više o jednom od kokapuovih roditelja, Koker španijelu, uobičajenim zdravstvenim problemima koje ovi psi mogu da dožive, a neki od njih se mogu preneti na potomstvo.