Vaš ljubimac, naša strast.
Growing Pup logo animated
Prednosti posedovanja psa
pas napolju čeka na šetnju

Sve o mikročipovanju štenaca

5 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Vaš pas će uvek dati sve od sebe da vas voli i zaštiti, a vi možete učiniti isto tako što ćete ga čipovati. Mikročipovanje pasa znači da im, ako se ikada izgube, pružate najveću šansu za pronalaženje i bezbedan povratak u najkraćem mogućem roku, čak iako na licu imaju izraz krivice i repić im bude podvijen između nogu! 

Postoji veoma mnogo razloga za nestanak psa ili šteneta. Može ih uplašiti drugi pas, glasan vatromet ili tutnjava gromova ili mogu čak biti dezorijentisani ili da im pažnju odvuče nova okolina – kao kada pođete novom trasom u šetnju ili se preselite u novu kuću. Ako se dogodi najgore i vaš pas se izgubi, mikročip može pomoći da se osigura da vam bude vraćen živ i zdrav. 

Naravno, i dalje bi trebalo da se pobrinete da vaš pas ima ogrlicu sa imenom i kontakt podacima, ali ponekad se ove stvari izgube ili uklone. Mikročip će uvek bezbedno ostati sa vašim psom ili štenetom. Ako ste nedavno dobili novo štene, možda se pitate šta da očekujete od čipovanja, nastavite da čitate da biste saznali o cenama čipovanja pasa i aktuelnim zakonima o čipovanju pasa. 

Šta je mikročip? 

Mikročip za psa ili štene je mali kompjuterski čip veličine zrna pirinča koji sadrži jedinstveni kôd koji je povezan sa informacijama o vašoj kuci. Sam postupak čipovanja je relativno brz i jednostavan i može vam pomoći da pronađete svog četvoronožnog prijatelja ako odluta od kuće. Kada se pas pronađe, veterinar ili azil za pse mogu da skeniraju ugrađeni mikročip kako bi pronašli informacije iz baze podataka mikročipa, a zatim će stupiti u kontakt s vama da biste preuzeli svog psa. 

Kako mikročipovi funkcionišu? 

Kada zakažete termin kod veterinara, on će vam objasniti postupak čipovanja kuce. Zatim će, kada budete spremni da nastavite, ubaciti mali mikročip (veličine većeg zrna graška) pod kožu vašeg psa. Postupak traje samo nekoliko sekundi i relativno je bezbolan, a kažu da je osećaj poput onog što osećamo kada probušimo uši. Kada mikročip bude postavljen, to je to, vaš pas neće čak ni znati da ga ima! 

Mikročipovi zapravo funkcionišu tako što u sebi imaju 15-cifreni kôd koji se nalazi u nacionalnoj bazi podataka zajedno sa vašim informacijama, uključujući vaše ime, adresu i broj telefona za hitne slučajeve. 

Vaša je odgovornost da se pobrinete da su podaci ažurirani ako dođe do promene informacija ili promenite adresu. Trebalo bi da znate da je prva promena uglavnom besplatna, a zatim će se verovatno naplaćivati naknada sledeći put, ali sve to zavisi od dobavljača.

Šta se dešava kada se vaš pas pronađe?

Ako vaš krzneni prijatelj odluta jednog dana i bude imao sreće da ga pronađe neka dobra osoba, sve što ta osoba treba da uradi je da odvede vašeg psa u azil za pse ili veterinarsku ordinaciju gde će zaposleni ili veterinar pomoću uređaja za skeniranje proveriti da li je vaš pas čipovan. Ovo skeniranje neće ni na koji način uznemiriti vašeg psa i potpuno je bezbolno. 

Pomoću brzog skeniranja, moći će da pronađu jedinstveni kôd od 15 cifara, kao i informacije baze podataka mikročipa u kojoj je vaš pas registrovan. Obaviće se neke bezbednosne provere prvo i, pod uslovom da je sve u redu, zaposlenom u azilu ili veterinaru će se prikazati vaši kontakt podaci.

Koliko košta čipovanje psa? 

Cena mikročipa za štence će zavisiti od toga kada se čipovanje radi i ko ga radi, ali u proseku će uglavnom koštati između 10 i 15 funti za čipovanje koje radi veterinar ili veterinarski tehničar. Ako vas zanima cena mikročipovanja štenaca, neke dobrotvorne organizacije, kao što su Dogs Trust, Blue Cross i Battersea Dog & Cats Home, svesne su da neki vlasnici pasa nemaju dovoljno sredstava za čipovanje pasa i nude besplatno čipovanje. Takođe, možete da proverite da li vaša veterinarska ordinacija nudi povremene akcije i zato vredi istražiti. 

Aktuelni zakon o mikročipovanju 

Od aprila 2016. godine, aktuelni zakon o mikročipovanju navodi da će svaki vlasnik pasa u Engleskoj i Škotskoj morati da čipuje svog psa ili će se suočiti sa pozamašnom kaznom do 500 funti. Štenci će morati da budu čipovani do navršenih 8 nedelja života i pre nego što ih odgajivač proda. Pored toga, moraćete da se postarate da informacije o vašem psu budu ažurirane ako se preselite ili prenesete vlasništvo. Ako se utvrdi da su ovi podaci neažurirani, i dalje možete da dobijete novčanu kaznu jer se prema zakonu može smatrati da vaš pas nije čipovan. 

Postoji nekoliko trenutnih izuzetaka od zakona o mikročipu za pse, na primer ako vaš veterinar smatra da bi čipovanje negativno uticalo na zdravlje psa. Ako je došlo do akutne bolesti koja će verovatno proći, vaš veterinar će vam izdati sertifikat o izuzeću sa datumom isteka i moraćete da dovedete psa na čipovanje pre isteka tog datuma. Ako vaš pas ne pokaže znakove poboljšanja zdravstvenog stanja u toku ovog perioda, onda veterinar može da vam izda novi sertifikat. Drugi izuzetak se odnosi na radne pse kojima je rep kupiran i u ovim slučajevima će se vremensko ograničenje produžiti na 3 meseca. 

Naravno, ovi propisi podležu promenama, tako da preporučujemo da se informišete na vreme tako što ćete se savetovati sa veterinarom i proveravati veb-sajtove nadležnih organa. 
Želite li da saznate više o svom novom štenetu? Pročitajte sve o tome šta da očekujete tokom prve posete vašeg šteneta veterinaru.