Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Karcinom kože kod pasa: Simptomi i lečenje

Karcinom kože kod pasa: Simptomi i lečenje

4 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Možda vam je čudno da vidite „karcinom kože” i „pas” u istoj rečenici. U svakom slučaju, naši krznati prijatelji su od glave do šape prekriveni raskošnim dlakama i pomislili biste da im to pruža prilično dobru zaštitu od prekomerne izloženosti sunčevim zracima koji su glavni uzrok karcinoma kože.

Međutim, Sunce nije uvek uzrok karcinoma kože. Pored toga, ima dovoljno delova na telu vašeg psa koje prekriva malo ili nimalo krzna na kojima sunčevo zračenje može da dopre do njihove kože. Dakle, ako se pitate da li treba da brinete o znacima karcinoma kože kod pasa ili da li je uopšte moguće da vaša kuca dobije takvu bolest, ovo je spisak stvari koje treba da znate.

Da li psi mogu da obole od karcinoma kože?

Da, karcinom kože je jedna od najčešćih vrsta tumora u psećem svetu. UV zračenje može dopreti do stomaka, ušiju ili nosa, delova tela psa sa malo krzna, i da izazove karcinom kože. Međutim, oštećenje kože izazvano sunčevim zračenjem se može pojaviti na svim delovima tela psa, naročito ako je krzno tanko, što može povećati šanse za karcinom kože. Zato je važno da vlasnici ljubimaca razumeju da psi mogu da obole od karcinoma kože i da ima određenih načina na koje se mogu smanjiti šanse za dobijanje ovog oboljenja.

Takođe, iako je izloženost sunčevom zračenju glavni uzrok karcinoma kože kod pasa, treba imati u vidu da ima i drugih uzroka o kojima ćemo govoriti kasnije.

Koji su znaci karcinoma kože kod pasa?

Prvo treba da potražite lezije i kraste na koži kada proveravate da li kod vašeg psa ima znakova karcinoma kože. Ali, ima i drugih simptoma na koje treba da obratite pažnju:

  • Bradavičaste izrasline.
  • Neobična ispupčenja.
  • Neobjašnjena područja bez pigmenta.
  • Ispuštanje tečnosti iz kvržica na koži.
  • Crvenilo.
  • Pas češe i grize svoju kožu.
  • Srećom, nisu sve kvržice kancerogene. Međutim, uvek je najbolje odvesti psa na pregled kod veterinara. Što se ranije karcinom kože detektuje, lakše će se lečiti.

Koje vrste karcinoma kože postoje kod pasa?

Nisu svi karcinomi kože isti. Karcinom kože kod pasa se razlikuje na osnovu oblasti kože koju zahvata, uzroka i stepena opasnosti i postoje tri glavne vrste karcinoma kože kod pasa:

Tumori mastocita

Ovi tumori se obično nalaze u predelu torzoa. Mastociti su najčešći tip karcinoma kože kod pasa i mogu se upaliti usled alergijske reakcije ili iritacije.

Maligni melanomi

Maligni melanomi se obično nalaze na usnama, u ustima ili ispod kandži. Ova vrsta tumora spada u najopasnije zato što brzo metastazira, širi se na druge organe i može biti opasna po život vašeg psa. Potražite znakove crvenila, oticanja i crnih ili ružičastih masa na prstima, u ustima i na usnama.

Karcinom skvamoznih ćelija

Još jedan često dijagnostikovan tumor iz grupe karcinoma kože kod pasa, karcinom skvamoznih ćelija, može se javiti na različitim delovima tela kao što su njuška, noge, glava ili abdomen. Ovi tumori često liče na brazde i čvrsti su na dodir.

Šta izaziva karcinom kože kod pasa?

Izloženost sunčevoj svetlosti se najčešće navodi kao uzrok karcinoma kože, ali tu su i druga moguća objašnjenja kao što su faktori životne sredine, trauma, čak i genetika. Kompulzivno lizanje može da ošteti kožu i ima nekih dokaza koji ukazuju da i ovo ponašanje može izazvati karcinom kože zato što podstiče umnožavanje ćelija i formiranje kancerogenih masa.

Poznato je da su psi svetle dlake i tankog krzna izloženi većem riziku od karcinoma kože i zato obratite naročitu pažnju ako vaša kuca odgovara ovom opisu.

Kako se leči karcinom kože kod pasa?

Lečenje karcinoma kože kod pasa zavisi od vrste, lokacije i stadijuma u kom je karcinom otkriven. Veoma često je hirurško uklanjanje tumora najbolji način za oslobađanje vašeg ljubimca od kancerogenih kvržica. Međutim, hemoterapija i radioterapija se takođe mogu preporučiti u određenim slučajevima.

Maligni melanom može biti vrsta karcinoma kože koja se najteže leči s uspehom. Može se proširiti na limfne čvorove i u tim slučajevima se obično preporučuju hemoterapija i operacija.

Kako sprečiti karcinom kože kod pasa?

Ne postoji način da potpuno zaštitite svog ljubimca od ovog oboljenja. Međutim, ima nekoliko jednostavnih stvari koje vlasnici mogu da rade kako bi smanjili verovatnoću da pas oboli od ovog karcinoma.

Izbegavanje opekotina od sunca kod vašeg psa nanošenjem kreme za sunčanje (posebno kod pasa sa ograničenim ili svetlim krznom) i ograničavanje izlaganja sunčevoj svetlosti može pomoći u smanjenju šansi da vaš verni pratilac dobije karcinom kože. Na primer, zajednička šetnja leti se može ograničiti na periode rano ujutru i uveče kada sunce nije previše jako.

Takođe je važno da redovno proveravate kožu svog psa. Ovo je najbolji način da rano otkrijete bradavice, kraste ili kvržice kako bi vaš veterinar mogao da u najkraćem roku uspostavi dijagnozu i terapiju.

Čak i opasnija varijanta, maligni melanom, može se lečiti efikasnije ako se detektuje što je moguće ranije pre širenja na limfne čvorove. Zatim, pronađite lokaciju limfnih čvorova svog psa i saznajte kako da proverite simptome vrste karcinoma koji napada limfne čvorove i koja se naziva limfom kod pasa.