Vaš ljubimac, naša strast.
PPVD master logo
Limfom kod pasa: Simptomi i lečenje

Limfom kod pasa: Simptomi i lečenje

5 minuta čitanja
PPVD master logo
Sponzorisano od Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Pseći limfom može delovati kao zastrašujuća dijagnoza za vašeg ljubimca. To je progresivna i često smrtonosna bolest i sama pomisao da vaš krzneni prijatelj može da pati od te bolesti je teška za svakog vlasnika kućnog ljubimca.

Ali važno je imati što više informacija o tome šta ova bolest znači, na koje simptome treba da obratite pažnju i, kada dođete u ordinaciju veterinara, šta možete očekivati kada je u pitanju dijagnoza i lečenje. Nastavite sa čitanjem da biste saznali sve što treba da znate o limfomu kod pasa.

Šta je limfom? 

Limfom je naziv za različite vrste karcinoma kod pasa koji uglavnom pogađaju limfni sistem. Ćelije u limfnom sistemu koje se nazivaju limfociti su odgovorne za borbu protiv infekcija i nalaze se po celom telu, ali se pojavljuju u većim koncentracijama na određenim mestima. Zbog toga se limfom obično nalazi u delovima limfnog sistema kao što su koštana srž, slezina, intestinalni trakt ili limfni čvorovi. 

Međutim, limfociti putuju svuda po telu, što znači da u retkim slučajevima mogu biti pogođeni i specifični organi izvan limfnog sistema, kao što su koža, oči ili nervni sistem. 

Koje su vrste limfom kod pasa? 

Različite vrste limfoma su dobile nazive na osnovu dela tela gde se pojavljuju. Ako je vašem psu dijagnostikovana ova bolest, možda ćete čuti veterinara da priča o jednoj od ove četiri vrste limfoma kod pasa: 

Multicentrični limfom 

Kao što sam naziv govori, ova vrsta limfoma znači da postoji nekoliko oblasti u telu vašeg psa gde se limfom razvio. Ovo je jedan od najčešćih oblika ove bolesti, a najočiglednije se manifestuje kroz uvećane limfne čvorove. 

Alimentarni limfom 

Ako se limfom nalazi negde u gastrointestinalnom traktu, to znači da vaš pas pati od alimentarnog limfoma. 

Medijastinalni limfom 

Limfni čvorovi u grudima takođe mogu da nateknu kao posledica limfoma. U ovom slučaju se stanje naziva medijastinalno. Međutim, ovo je jedno od najređih oblika limfoma kod pasa. 

Ekstranodalni limfom 

Ako se limfom vašeg psa nalazi u područjima izvan limfnog sistema, to znači da on pati od ekstranodalnog oblika bolesti. Mogu biti zahvaćeni koža, oči, a čak i bubrezi i nervni sistem. 

Koji su simptomi limfoma kod pasa?

Limfom kod pasa može da pogodi različite organe, zbog čega je teško odrediti simptome. Ali generalno, vlasnici treba da obrate pažnju na nekoliko znakova limfoma:

  • Uvećani limfni čvorovi. 
  • Gubitak telesne težine. 
  • Letargija. 
  • Povraćanje. 
  • Gubitak apetita. 
  • Otežano disanje. 

Limfni čvorovi kod pasa 

Otekli limfni čvorovi su jedan od simptoma limfoma kod pasa. Ali možda se pitate gde se tačno nalaze limfni čvorovi i kako možete znati kada su neobično veliki. 

Postoji mnogo limfnih čvorova po celom telu, ali najlakši za pristup i proveru nalaze se ispod vilice, iza kolena i u predelima pazuha i prepona. Ovi otekli limfni čvorovi na dodir se čine kao velika, čvrsta masa ispod kože. 

Pre nego što proverite svog psa, znajte da pronalaženje otečenog limfnog čvora ne mora da znači da vaš ljubimac pati od raka. Zapaljenski proces u telu može dovesti do ovakvih oteklih limfnih čvorova takođe. Zbog toga je važno da uradite sve neophodne testove koje veterinar preporučuje da biste otkrili šta se zapravo dešava u telu vašeg psa. 

Kako se dijagnostikuje limfom kod pasa? 

Ako se pojavi sumnja na limfom, vaš pas će najverovatnije morati da prođe seriju testova. Sa takvom sistemskom bolešću koja se može proširiti bilo gde u telu, veterinar će često koristiti rendgenske snimke i ultrazvučno skeniranje da bi identifikovao neobične mase. Test krvi će verovatno takođe biti deo dijagnostičkog procesa, kao i uzorci svih pronađenih tumora. 

Još jedna važna stvar koju će vam veterinar reći je do koje faze je bolest napredovala. To može biti jedan od pet stadijuma, sa prvim stadijumom koji znači da je pronađen jedan limfni čvor, a peta faza je najozbiljnija kada je više organa već zahvaćeno. 

Lečenje limfoma kod pasa 

Iako se limfom kod pasa ne može izlečiti, može se lečiti. To znači da će cilj biti smanjenje veličine tumora ili sprečavanje daljeg rasta, poznato i kao remisija. Neki ili svi simptomi vašeg psa mogu nestati, ali rak može i dalje biti prisutan u telu. 

Najčešći oblik lečenja za pse sa limfomom je hemoterapija. Srećom, neželjeni efekti nisu uvek toliko zabrinjavajući kao kod ljudi, jer većina pasa ne doživljava ni gubitak dlake niti se oseća loše. Vrsta hemoterapije koja se koristi i učestalost zavise od posebne dijagnoze vašeg psa. Određeni tipovi limfoma neće reagovati na hemoterapiju, tako da se operacija ili terapija zračenjem takođe mogu savetovati ako hemoterapija nije opcija.

Kakva je prognoza za pse sa limfomom? 

U većini slučajeva, limfom kod pasa će na kraju napredovati i postati smrtonosna bolest. Cilj da se vašem psu ponudi najkorisniji tretman lečenja je poboljšanje kvaliteta života vašeg ljubimca.

Hemoterapija može dovesti do remisije bolesti u proseku od 8–9 meseci. Ali na kraju, limfom će se često vraćati i drugu remisiju je obično teže postići. 

Ponekad vlasnici kućnih ljubimaca mogu odlučiti da svom psu ne ponude nikakav tretman lečenja. Bilo da je to zbog stadijuma bolesti njihovog psa ili zbog troškova lečenja, trebalo bi da znate da ovaj put znači da se stopa preživljavanja kućnog ljubimca obično meri u nedeljama. 

Dakle, važno je da budete emocionalno spremni za iskren razgovor sa svojim veterinarom u vezi sa stopom preživljavanja za određenu vrstu limfom vašeg psa i njegovim trenutnim stadijumom kako biste mogli da izaberete najbolju i najudobniju opciju za svog najboljeg prijatelja. 

Limfom je složena, progresivna i često na kraju smrtonosna bolest. Ali uz pomoć veterinara i fokusiranja na kvalitet života vašeg psa tokom ovog teškog perioda, možete odlučiti šta je najbolje za vašeg ljubimca i učiniti ga srećnim što je duže moguće. 

Ako želite da saznate više o najboljoj nezi vašeg psa na kraju života, pročitajte naš sledeći korisni članak.