Briga o Vašoj starijoj mački

Možda ste primetili da vaša mačka više spava, ne može da skoči toliko visoko kao nekada ili ne juri parče kanapa sa toliko žustrine kao nekada.
Caring for your senior cat
Caring for your senior cat
Caring for your senior cat

Kućni život

Purple house icon

Vaš kućni ljubimac će još više voleti da drema ako ima neko mekano mesto gde će se ugnezditi, posebno kako postaje sve stariji. Starije mačke se ponekad muče sa nateklim zglobovima, tako da će udoban krevet za njih biti najbolji izbor, kako bi im bilo što ugodnije. Njihov krevet držite na toplom mestu, dalje od promaje, kako bi našli malo mira i tišine.

Da biste smanjili napetost zglobova vaše mačke, možete držati činiju čiste vode u blizini mesta gde spava, tako da ne mora puno da hoda da bi došla do nje. Ovo će pomoći vašem ljubimcu da izbegne dehidrataciju i da spreči pojavu urinarnih infekcija koje se mogu pojaviti kod starijih mačaka. Takođe bi bilo dobro da im se posuda sa peskom nalazi negde u blizini, čak i ako je vaša mačka nije ranije koristila. Tako će joj biti dostupnija u kući i neće morati da ode daleko da bi koristila toalet.

Bilo da vaš ljubimac voli da gleda ljude kroz prozor ili da spava na sofi, svaka mačka ima svoje omiljeno mesto u kući koje je uglavnom izdignuto od poda. Iako mačke i dalje vole da skaču, što su starije, moguće je da neće moći da skoče onoliko visoko koliko su mogle. Postavljanjem pomoćnih stepenika, možete pomoći mački da se popne na visinu na koju želi. Na primer, postavljanjem hoklice između poda i njihove omiljene stolice zamenjujete jedan veliki u dva lakša skoka.

Kao i mi, sa starenjem i mačke postaju manje pokretne. Manje kretanja podrazumeva da vaš ljubimac neće sagorevati istu količinu energije kao kad je bio mlađi, tako da postoji veći rizik da se ugoji.

Opreznim kontrolisanjem ishrane, pomoći ćete svojoj mački da ostane u dobroj formi. Pravilne porcije specijalno formulisane hrane za starije mačke bi trebalo da im pruže svu dobrobit koja im je potrebna.

Mačke se razlikuju od pasa po tome što ih uglavnom ne vodite u šetnju na rekreaciju. Međutim, možete se igrati sa svojom mačkom i ohrabriti je da istražuje spoljašnji svet kako bi se više kretala, izbegla gojenje i kako bi njeni zglobovi ostali gipki.

Koristite naš sistem za fizičku spremnost da proverite da li vaša mačka ima zdravu težinu u skladu sa svojim godinama.

Cat scratching tree
Cat walking through grass

Do trenutka kada dostigne pozne godine, vaša mačka će biti naviknuta na određenu rutinu. Pokušajte da to održite koliko je moguće, radi njihove fizičke dobrobiti i blagostanja.

Osim što postaju mudrije, starenje podrazumeva i slabljenje čula kod mačaka. Postoje određene stvari koje možete uraditi kako bi ublažili nus pojave starenja.

Na primer, zagrevanje mokre hrane neposredno pre serviranja pomaže u otpuštanju njene arome što je čini privlačnijom za jelo. Da biste to uradili stavite porciju hrane u mikrotalasnu na nekoliko sekundi ali ne dozvolite da se previše zagreje.

Ako je sluh vaše mačke popustio, potrudite se da izbegnete glasne zvukove. Isto važi i za njihov vid, prilazite im pažljivo i ciljano kako bi izbegli bilo kakav šok ako slabije vide.

Green cat icon
Handprint and pawprint logo

Starenje mačaka podrazumeva puno promena koje mogu delovati čudno u početku. Ako svojoj mački pružate istu količinu ljubavi i naklonosti, sa dodatnim strpljenjem, učinićete prelaz u starije doba mnogo lakšim. Sa samo malo prilagođavanja i redovnim posetama veterinaru, odnos sa vašom mačkom bi trebalo da ostane kakav je i bio.

Ishrana starijih mačaka

Small purple nutrition icon

Menjanje potreba

Mačke provedu oko 40% svog života kao odrasle jedinke, zato je važno razumeti nove potrebe u ishrani kako bi živele što zdravije i srećnije. Mačke se uglavnom svrstavaju u starije od svoje sedme godine života i od tog trenutka se može primetiti da se malo usporavaju. Lakši život i usporeniji metabolizam podrazumevaju da vaša mačka koristi manje energije na dnevnom nivou i da joj nije potrebno mnogo kalorija. Ova promena bi trebalo da se odrazi na ishranu vaše mačke, kako bi bili sigurni da se ne prejeda i kako bi održala zdravu težinu tela.

Grey cat relaxing

Namenska hrana za starije mačke će vašem kućnom ljubimcu dati sve što mu je potrebno. Formula hrane sadrži lako svarljivi protein koji je lakši za njihov stomak i blag za zube. Za više informacija, pogledajte naš vodič o tome kako hraniti stariju mačku

Gubitak apetita

Gubitak apetita

Ako primetite da vaša mačka odbija hranu, najbolje je da je odvedete kod veterinara. Manjak apetita može biti prouzrokovan skrivenim zdravstvenim problemom ili jednostavno može biti da im se s godinama menja potreba u ishrani. Veterinar će proceniti da li se radi o nečemu ozbiljnijem i daće vam savet kako da namamite svoju stariju mačku da ponovo jede.

Redovni pregledi

Green medical logo

Kao što smo i sami sa starenjem podložniji nekim bolestima, tako su i mačke. Neke od njih su deo prirodnog procesa starenja ali neki drugi zdravstveni problemi starijih mačaka se mogu izbeći ili tretirati vrlo lako.

Vet visits

Poseta veterinaru

Redovni pregledi kod veterinara su najbolji način da održavate zdravlje vaše starije mačke. U stvari, pregledi su toliko bitni da neke veterinarske ambulante poseduju posebne klinike za starije mačke. Tokom pregleda, veterinar će izmeriti vašu mačku i detaljno je pregledati. Ako ga bilo šta zabrine, uzeće uzorak urina i krvi na testiranje, da bi se ustanovilo da li ima neke od bolesti koje se javljaju kod starijih mačaka.

Uobičajena vakcinacija i tretmani protiv glista i buva bi trebalo da se normalno nastave.

Small purple cat iconSkin, coat and nails

Koža, krzno i nokti

Starijim mačkama su i dalje potrebne kandže za penjanje i zaštitu, zato ih ne bi trebalo skraćivati, osim ukoliko je zaista potrebno. Zbog toga što su starije mačke manje aktivne, neće trošiti svoje kandže kao ranije pa će im biti potrebno skraćivanje s vremena na vreme. Starije mačke ponekad mogu izgubiti sposobnost da potpuno uvuku kandže i zato one mogu izgledati duže nego što jesu, zato pazite da ih ne isečete previše.

Zbog neelastičnistosti zglobova u kasnijem dobu, vaša mačka ne može da dohvati sve delove tela koje želi da dotera. Možete im u tome pomoći četkom: kratkodlakim mačkama je to potrebno jednom nedeljno, dok je za dugodlake mačke neophodno da ih kratko iščetkate svaki dan. Potrudite se da izbegavate kupanje mačke, ukoliko nije neophodno, jer je za starije mačke to veći stres.

Dental checks

Provera zuba

Starije mačke mogu biti sklonije problemima sa zubima i desnima, zato se postarajte da vaša mačka redovno ide na preglede zuba u sklopu svoje zdravstvene rutine.

Znaci i simptomi starenja

Kada brinete o svojoj starijoj mački, znajući kojih simptoma starenja treba da se pazite, bitna je i pravilna ishrana i puno pažnje i ljubavi. Ako ustanovite da postoji bilo koji od dole navedenih znakova, to vam može pomoći da razumete promene kroz koje vaša mačka prolazi i da li joj je potrebno lečenje.