Vaš ljubimac, naša strast.
Avganistanski pas u šumi

12 dugodlakih rasa pasa

7 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Ako uočite dugodlakog psa, može biti gotovo nemoguće odoleti maženju njegovih raskošnih pramenova. Zbog njihove baršunaste dlake podsećaju na plišanog medu, što ih čini neodoljivima. Ali ovo luksuzno krzno zahteva veliku odgovornost u pogledu dodatnog negovanja kako bi ostali u savršenom stanju. 

Ako volite da vaša kuca bude malo baršunastija, nastavite sa čitanjem kako biste saznali o naših 12 omiljenih rasa pasa i njihovim potrebama u vezi s negovanjem! 

1. Avganistanski gonič

Jedan od najpoznatijih dugodlakih pasa i verovatno najglamuroznija pasmina svih vremena, avganistanski gonič ima dugu i svilenkasto lepršavu dlaku koja dolazi u nijansama crne, narandžasto-braon ili krem boje. Ovo prelepo krzno ne služi samo da izgledaju fantastično, već mu je prvobitna namena bila da zaštiti pse od niskih temperatura avganistanskih planina iz kojih potiču.  

Potrebe za negovanjem: Visok nivo održavanja, dlaka zahteva ovlaživanje pre svakodnevnog četkanja kako se ne bi oštetila. Redovna kupanja će takođe biti neophodna.  

2. Bolonjski pas

Nalik na oblačić, bolonjski pas ima veličanstvenu dugu dlaku poput pamuka sjajne bele boje. Omiljen među italijanskim plemstvom zahvaljujući zapanjujućem izgledu i razigranoj prirodi, ova dugodlaka rasa pasa je čarobno društvo za one koji traže manjeg baršunastog psa sa izrazitim karakterom. 

Potrebe za negovanjem: Iznenađujuće, bolonjski pas se ne linja mnogo, ali im je potrebno svakodnevno četkanje kako bi se izbeglo mršenje. Dlaka se može skratiti radi lakšeg održavanja. 

3. Bradati koli

Ova rasa dugodlakih pasa ima veličanstvenu bradu (otuda i ime) i dugu, čupavu dlaku koja dolazi u sivo-plavoj, braon, plavoj ili smeđoj boji. Bradati koliji imaju duplo krzno koje čini da izgledaju još baršunastije, uz ravnu, oštru i čupavu spoljašnju dlaku i meku i krznenu poddlaku. 

Ovakva pametna dlaka im je pomagala da se zagreju tokom čuvanja ovaca i goveda u svojoj domovini Škotskoj.

Potrebe za negovanjem: Redovno četkanje je neophodno kako ne bi došlo do mršenja i zapetljavanja dlake. 

4. Briješki ovčar

Briješki ovčar izgleda neverovatno mazno uz svoju dugu dlaku i snažno, mišićavo telo. Poreklom iz regije Bri u Francuskoj, ovaj dugodlaki pas je čuven po svojoj nežnoj prirodi, toliko da ovu rasu često nazivaju „srcem umotanim u krzno”! Briješki ovčari imaju duplo krzno, dugačku i talasastu spoljašnju dlaku i finu i čvrstu poddlaku.  

Potrebe za negovanjem: Četkanje je neophodno najmanje tri puta nedeljno.  

5. Lasa apso

Malog rasta sa neverovatno dugim, svilenkastim krznom, ponekad može biti teško videti psa ispod izdašnih pramenova! Kada se ostavi da raste, njihovo dugo krzno doseže do zemlje, dajući im veličanstven hod zbog kojeg izgledaju kao da lebde.  

Potrebe za negovanjem: Dlaka rase Lasa apso zahteva svakodnevno negovanje. Neki vlasnici odlučuju da im skrate dlaku umesto da je puste da poraste, zato što je veoma sklona zapetljavanju.  Profesionalni grumer ili uzgajivač će moći da vam pruži najbolji savet. 

6. Pekinezer

Dugodlaki i veoma nisko prizemljeni, teško je poverovati da su pekinezeri stvarni. Njihovo krzno se često naziva „lavljom grivom” jer se, po kineskoj legendi, smatra da je ovu dugodlaku rasu stvorio Buda tako što je umanjio lava.  

Potrebe za negovanjem: Potrebno je svakodnevno četkanje, a kupanje se može vršiti do jednom nedeljno. Kompletno šišanje od strane profesionalnog grumera se preporučuje na svakih osam nedelja.  

7. Ši-cu

Još jedan mali, dugodlaki pas sa srcem i izgledom lava je Ši-cu. Ova rasa se može pohvaliti prelepom svilenkastom dlakom koja dolazi u nijansama crne, crne i bele, sive i bele i crvene i bele. Odlično su društvo zbog svoje blage prirode i ljubavi prema ljudima.  

Potrebe za negovanjem: Da bi se sprečilo zapetljavanje dlake, potrebno je svakodnevno četkanje, a takođe će im biti potrebno i kupanje jednom nedeljno. Radi lakšeg održavanja, njihova dlaka može ostati kratka.  

8. Komondor

Krzno ove rase dugodlakih pasa neobičnog izgleda često se poredi sa džogerom za čišćenje. Zanimljivo je da je potrebno do dve godine da se formira vrpčasto krzno, a do tada je vunasto. Kada dlaka počne da se grupiše, moraćete da je podelite na delove (specijalisti za rasu savetuju na četiri dela). 

Potrebe za negovanjem: Komondor se nikada ne četka jer to onemogućava formiranje resa. One se formiraju ručnim razdvajanjem nove dlake počevši od kože na svakih nekoliko meseci. Neko ko ima iskustva sa ovom rasom treba da pokaže vlasnicima početnicima kako se ovo radi. Potrebno je redovno kupanje, ali obavezno dobro osušite dlaku kako se ne bi usmrdela. 

9. Stari engleski ovčar

Možda ćete prepoznati ovu rasu dugodlakih pasa iz mnogih Diznijevih filmova, uključujući one poput „Male sirene” i, naravno, filma „Moj tata Rundov”! Simpatični pahuljasti izgled starog engleskog ovčara je rezultat dvostruke dlake sa teksturisanom spoljašnjom dlakom i mekom poddlakom koja može biti siva, plava, sa plavim mrljama, braon, žuto-braon i sivkasta. 

Potrebe za negovanjem: Moraćete da budete spremni za svakodnevno četkanje ove rase i posvetite tome nekoliko sati svake nedelje, uz mnogo nege koja je potrebna u sezoni linjanja, tako da morate da obezbedite dovoljno vremena da se posvetite održavanju dlake. 

10. Skaj terijer

Skaj terijer je mali pas sa neverovatno istaknutom dlakom. Jedna od stvari koja ih čini toliko jedinstvenima je ta da su njihove uši podignute, a njihova duga dlaka kao da teče iz njih, pružajući im izgled poput krila slepog miša. Njihovo krzno je toliko dugačko da ga mnogi vlasnici sklanjaju sa čela i očiju pasa pomoću mašne ili šnale. 

Potrebe za negovanjem: Četkanje je neophodno par puta nedeljno sa kupanjem na svakih nekoliko nedelja kako bi krzno ostalo u dobrom stanju. 

11. Puli

Ova rasa dugodlakih pasa podseća na minijaturnog komondora. Njihova neobična dlaka se prirodno formira u pramenove nalik resama/kanapu koje neki vlasnici biraju da četkaju da bi dobili talasastu teksturu. Potrebno je oko četiri godine da bi dlaka pulija porasla i formirala pramenove i može biti crne, sive i bele boje.

U Mađarskoj, jedna od najčešćih boja je „fako”, koja predstavlja nijansu kiflice od celog zrna pšenice. 

Potrebe za negovanjem: Ako želite da napravite pramenove od dlake svog pulija, moraćete da im pomognete u tome u periodu kada pas bude imao oko jedne godine, ali ćete i dalje morati da uložite vreme u negovanje dlake kada pas uđe u adolescentsko doba. Kupanje pulija sa pramenovima zahteva puno vremena, a sušenje može da potraje i do dva dana! Kod pasa bez uvijenih pramenova, neophodno je redovno četkanje kako se dlaka ne bi zamrsila. 

12. Bergamski ovčar

Možda ćete pomisliti da ova rasa izgleda pomalo zanemareno zbog zamršene dlake, ali to je zapravo kako ona izgleda. Ovi čvorići ih štite od vrućeg vremena tako što pomažu hladnom vazduhu da cirkuliše po njihovoj koži i pomaže im da se ugreju tokom hladnijih meseci. Takođe ih štite od ugriza insekata i životinja. Potrebno je pet godina da bi pramenovi bergamskog ovčara dosegli do tla i zbog velike količine pramenova im ne prijaju topliji predeli. 

Potrebe za negovanjem: Oko navršetka prve godine, potrebno je da dlaka bergamskog ovčara bude podeljena u pramenove, a taj postupak zahteva veliku količinu vremena. Kada se to završi, ova rasa ne zahteva četkanje, a kupanje se preporučuje samo nekoliko puta godišnje. 

Ovo je naš vodič za dugodlake rase pasa! Želite li da otkrijete još pahuljastih četvoronožnih prijatelja? Pogledajte našu listu na lokaciji Psi sa dvoslojnim krznom, sledeće! 

Da biste saznali koja vrsta bi najviše odgovarala vašem načinu života i o potrebama te vrste, isprobajte našu Alatku za odabir vrste. 

Povezani članci: