Vaš ljubimac, naša strast.
Bichon Frise sa vlasnikom

Kovrdžave rase pasa koje će vas odmah oboriti s nogu

7 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Bez obzira na to koliko su lokne definisane ili čupave, nijedan ljubitelj pasa ne može da odoli maženju elegantnog krzna kovrdžavog psa. Ali ove neodoljive kovrdže priroda nije napravila samo za maženje! One su i odlična zaštita od vode. Ne čudi što su kovrdžavi psi već generacijama pouzdani pomoćnici ribolovcima i lovcima. Pored toga, njihovo krzno im pruža puno toplote i zato, nažalost, veoma tople klime ne prijaju nekim od ovih neverovatnih pasa. 

Zbog bujnih kovrdža, čupavog krzna i paperjastih frizura, ove popularne rase pasa izgledaju kao da su prenete direktno iz osamdesetih u naša krila i zbog toga ih obožavamo. Predstavljamo neke od najneverovatnijih krznenih lopti koje ponosno predstavljaju svoje famozno krzno svetu. 

Kovrdžave rase pasa koje će vas odmah oboriti s nogu 

Kovrdžavi bišon 

Kovrdže bišona bele poput snega su prava definicija pasje slatkoće, ali da li ste znali da se ispod sve te prelepe kovrdžave dlake krije jedna od najumilnijih rasa pasa koje svaki vlasnik može da poželi? 

Ovi živahni i radosni mali psi obožavaju porodični život i dobro se slažu s drugim psima i ljubimcima i te karakteristike ih čine jednom od najpopularnijih kovrdžavih rasa pasa. Pored toga, njihovo ime doslovno znači „kovrdžavi pas”, tako da nema boljeg kandidata za prvo mesto na našoj listi neodoljivih kovrdžavih pasa. Međutim, ako želite da čuvate bišona u svom domu, imajte u vidu da im je potrebno svakodnevno češljanje i povremeno šišanje.

Pudla 

Pudla je definitivno pravi predstavnik kovrdžavih rasa. Odmah prepoznatljiv čupavi izgled dolazi u standardnoj, minijaturnoj i veličini igračke, ali bez obzira na vrstu pudlice koju želite u svom domu, imaćete inteligentnog, oštroumnog drugara koji je uvek u režimu „igranja” i željan da ceo dan provede sa svojim omiljenim ljudskim drugarima. 

Međutim, njihova fensi frizura se ne održava sama, tako da je potrebno da odvojite vreme za svakodnevno četkanje i redovno šišanje.

Portugalski pas za vodu 

Ako tražite partnera za plivanje, portugalski pas za vodu je pravi izbor za vas. Kao što im i samo ime kaže, ovi neverovatni psi se u vodi osećaju kao kod svoje kuće i nekada su bili pouzdani pomoćnici portugalskim ribarima. Iako se danas uglavnom čuvaju kao kućni ljubimci, i dalje obožavaju plivanje! A ako vam ti slatki uvojci izgledaju poznato, možda razmišljate o dva najpoznatija predstavnika kovrdžavih rasa pasa na svetu, Bo i Sani, pasje članove porodice Obama i „Prve pse” Sjedinjenih Američkih Država. Portugalski pas za vodu ima dve varijante krzna: veoma dugo i talasasto ili kraće, čvršće sa gušćim kovrdžama. Prilikom kupovine ljubimca, proverite koje je tačno vrste kako biste znali kako da ih negujete, ali obe vrste zahtevaju redovno sređivanje. 

Ako i vi želite da dovedete jednog u svoju porodicu, imajte u vidu da se ne linjaju previše, što može biti prednost za ljude sa alergijama (iako ne uvek), ali im je potrebno redovno negovanje, kao i profesionalno negovanje da bi održali te slatke lokne. 

Havanski bišon 

Da li volite talase ili meke kovrdže? Havanski bišon ima pravo krzno za vas. S imenom koje nas podseća na sunčanu Havanu, mesto porekla ove rase, havanski bišon je pas kovrdžave rase kog ćete želeti da mazite čim uđe u kuću. I to je upravo ono što i oni žele. Najviše vole da provedu ceo dan u društvu svojih najboljih prijatelja. Ovo su fantastični, veseli porodični psi. 

Gornje krzno je obilno i imaju donje krzno. Svakodnevno četkanje je potrebno da im se krzno ne bi zamrsilo i biće im potrebno svakodnevno kupanje i kompletno četkanje, tako da je potrebno da budete u mogućnosti da se posvetite negovanju ovih mekih kovrdža. 

Kovrdžavi retriver 

S takvim imenom, kovrdžavi retriver ima garantovano mesto na svakoj listi kovrdžavih pasa. Ovaj atletski pas je uzgajan kao retriver za vodu. Iako su nezavisni, posvećeni su i odani porodični psi koji i dalje obožavaju da budu napolju. 

A ako želite da vama prave društvo umesto da izlaze napolje kako bi spasili svet, brzo će vas poslušati i postaće vaš najbolji pseći prijatelj. Pun ljubavi, energije i kovrdža, ovo je veliki pas kovrdžave rase kog će voleti cela porodica. 

Kada se gusto i kovrdžavo krzno linja, češljanjem se mogu ukloniti mrtve dlake; u drugim slučajevima treba izbegavati četkanje i češljanje zato što tako dlaka može da postane neposlušna. 

Lagoto Romanjolo 

Prelepi Lagoto Romanjolo nema samo raskošne lokne, već i titulu najboljeg lova na tartufe u psećem carstvu. To njihovo pahuljasto, čupavo krzno bi trebalo da dolazi s uputstvom za upotrebu zato što održavanje u vrhunskom stanju može biti prilično zahtevno, ali oni su tako prijateljski, inteligentni prijatelji svojim vlasnicima da se trud potpuno isplati. 

Puli

Ono što možda izgleda kao dan loše frizure za nas je vrhunska frizura za čupavog pulija. Ovi psi su korišćeni za okupljanje i čuvanje stada i imaju tendenciju da se najviše vežu za jednog člana porodice. Puli ima dve vrste krzna koje može ponuditi svojim vlasnicima: prirodne dredove ili čupavo krzno koje se dobija nakon nekoliko četkanja svake nedelje. Ne znamo koja je varijanta slađa! Preporučuje se da ih perete kada je vreme toplo zato što se njihovo debelo krzno može sušiti danima. 

Flandrijski govedar 

Jedan od najvećih kovrdžavih pasa, flandrijski govedar je potpuno seoski pas. Okupljanje stada, vuča kolica i čuvanje imovine su bili svakodnevni zadaci flandrijskog govedara u vreme kada je ova rasa živela na farmama u Evropi. Danas su ekstremno stabilni i odani prijatelji. Flandrijski govedari treba da se neguju najmanje tri puta nedeljno, a naročito treba obratiti pažnju na bradu i brkove kako na njima ne bi bilo ostataka hrane. 

Keri blu terijer 

Poznati po plavoj nijansi krzna koja još više ističe njihove kovrdže, ovi psi su žestoki nezavisni mislioci kojima je potrebna dobra dresura. Međutim, ako znate da izađete na kraj s njihovom tvrdoglavošću, oni su odani pratioci. Međutim, budite spremni za redovno negovanje kako biste održali njihove prelepe lokne zato što se ne linjaju i zahtevaju svakodnevno četkanje i redovno šišanje. 

Irski španijel za vodu 

Još jedan kovrdžavi drugar koji će oduševiti ljubitelje pasa je irski španijel za vodu. Čvrste lokne, crvenkasto krzno s ljubičastim nijansama i istaknuti rep koji ne liči ni na jedan drugi deo njihovog repa čine ovu kovrdžavu rasu pasa jedinstvenom. A ako vas zanima karakter ovog neverovatnog psa, tek će vas tu oduševiti. Irski španijel za vodu je inteligentan, pun energije i zabavan. Njihovo krzno je prirodno masno radi zaštite od hladne vode i zahteva široki češalj za negovanje jednom ili dva puta nedeljno. 

Drugi prelepi kovrdžavi psi 

Tražite još više kovrdžavih rasa pasa? Lista gotovo da nema kraja. Ovo su ostale kovrdžave kuce koje će vam odmah prirasti za srce: 

  • Erdel terijer

  • Bedlingtonski terijer 

  • Barbe

  • Bolonjski pas 

  • Komondor

  • Pumi

  • Labradudl

  • Američki španijel za vodu

  • Španski pas za vodu 

Obožavate i pse s dvostrukom dlakom? Ovo je lista čupavih pasa s raskošnim krznom koji mogu postati članovi vaše porodice. 

Povezani članci: