Ima li moja mačka alergije na hranu?

Ima li moja mačka alergije na hranu?

Ima li moja mačka alergije na hranu?

Ima li moja mačka alergije na hranu?

Ima li moja mačka alergije na hranu?

Ima li moja mačka alergije na hranu?
September 13, 2018

Ima li moja mačka alergije na hranu?

Alergije na hranu su retkost kod mačaka. Obično je uključena reakcija na jedan sastojak iz belančevina u određenoj hrani koja aktivira alergijski upalni odgovor. Nemojte da se zbunite sa uobičajnom „netolerancijom na hranu“, koja je manji problem i uzrokuje potpuno drugačiji fiziološki proces.

Tipični simptomi alergija na hranu uključuju:

  • Probleme s kožom - svrab i crvenilo, mesta na kojima otpada dlaka ili stvarnim oštećenjima kože
  • Ponavljajuće infekcije uha
  • Povećane kugle dlake
  • Gastrointestinalni problemi, uključujući povraćanje i mekanu stolicu
  • U retkim slučajevima respiratorni problemi

Ako sumnjate da vaša mačka ima alergije na hranu, posavetujte se sa veterinarom. Nikada ne pokušavajte sami menjati hranu, jer može doći do prehrambenih problema - ili bi vaša mačka mogla da ima još jedan problem koji zahteva drugačiji tretman.

Ima li moja mačka alergije na hranu?

Dijagnostikovanje alergije na hranu


Najefektivnija metoda testiranja na alergije na hranu za mačke je isključivanje programa prehrane. Počnite da hranitite mačku sa posebnom hidrolizovanom prehranom (poput  PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic), gde je procenat belančevina toliko smanjen da ne može izazvati alergijsku reakciju. S druge strane, preporučuje se prehrana koja sadrži belančevine i ugljene hidrate koje vaša mačka nikad nije jela kako bi se dokazala netoleranciju na hranu.

Ako simptomi nestanu ili se dramatično poboljšaju na novoj prehrani, tada se alergija na hranu može pouzdano dijagnostikovati.

Trajanje posebne prehrane zavisi od vrste problema. Na primer, u slučaju kožnih problema, posebna prehrana uglavnom se treba održavati 4-12 nedelja. Ova prehrana mora biti jedino što mačka jede prilikom trajanja testiranja, nisu dozvoljene ni poslastice. Može biti vrlo teško pridržavati se takve prehrane, pogotovo ako imate više od jedne mačke. Stoga budite iskreni sa svojim veterinarom ako ne možete u potpunosti odraditi test na hranu te se posavetujte ako vaša mačka ne želi jesti takvu prehranu.  

Nakon perioda testiranja


Na kraju testiranja, vaš veterinar će hteti da ponovo pregleda vašu mačku. Ako se ne vidi poboljšanje, mogu se razmotriti druge bolesti. Ako je došlo do poboljšanja, vaš veterinar može preporučiti postepeno ponovno unošenje belančevina u prehranu uz koje morate da pratite promene.
Ako se simptomi vrate s ponovnim unosom belančevina, možda ste pronašli razlog - iako uvek postoji mogućnost da je odgovorno više vrsta hrane.

Pronađite ispravnu prehranu za vašu mačku


Nakon što utvrdite sastojke koji su uzrokovali problem, možete razgovarati sa veterinarom koja je prehrana najbolji izbor za dugoročno zdravlje vaše mačke. Ako su klinički znakovi vaše mačke ozbiljni, a prehrana je rezultirala poboljšanjem, uz pomoć vašeg veterinara možete doneti dugoročnu odluku o posebno hidrolizovanoj prehrani.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB