Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke
July 31, 2018

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Bolest zuba jedno je od najčešćih stanja koje veterinari vide danas. To takođe može biti vrlo bolno za mačke, posebno ako se ne leči. No, dobra vest je da se - za razliku od mnogih zdravstvenih problema - obično može sprečiti.

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Šta je bolest zuba kod mačaka?


Poznata i kao paradontalna bolest, u naprednim slučajevima bolest zubi je upala desni. Ako se ne leči, može uticati na zdravlje zuba, kao i na njegove temeljne strukture i potporne sisteme.

Šta uzrokuje bolest zuba?


Oko usta mačke nalaze se bakterije koje obično nisu patogene. Međutim, vremenom se množe i stvaraju na zubima te nastaje mekan, lepljiv sloj. Ako se ne ukloni, ovaj sloj, može postati tvrđi i transformirati se u kamenac. Ovaj plak se pričvršćuje na zube i desni, gde se bakterije hrane hranjivim nutrijentima i stvaraju kiseline i toksine koji napadaju zubnu gleđ i iritiraju desni. Pljuvačka je jedina prirodna odbrana tela u ovoj fazi, jer deluje na neutralizaciju kisele erozije. Međutim, redovno pranje zuba jedini je način da se zapravo ukloni plak.

Kad se plak ne ukloni, minerali sadržani u pljuvačci hemijski se kombinuju sa slojem plaka, što prouzrokuje stvrdnjavanje. Ovaj očvrsli i kalcificirani plak naziva se zubni kamenac. Jednom kada se formira, bakterije zadržane u usnoj šupljini i zubima ostaju zarobljene - a kiselina i toksini koji se proizvode ulaze u zubnu gleđ i počinju stvarati šupljine.

Kako se brinuti o zdravlju zuba vaše mačke

Faze i simptomi


Prva faza - gingivitis: prva faza zubne bolesti, gingivitis se često posmatra kao otečenost, crvenilo i moguće krvarenje desni. Moguće je izlečiti ga ako se primeti na vreme.

Stadijum 2-4 - parodontitis: ovo je dugotrajna, uznapredovala faza zubne bolesti koja se sa vremenom pogoršava. U početku upaljene desni formiraju džepove između zuba i desni. Koreni zuba mogu biti izloženi zbog povlačenja desni. Kako se upala pogoršava, apscesi korena zuba mogu biti uzrokovani infekcijom u tim džepovima. Te dublje strukture tada mogu biti zaražene, što se na kraju završava gubitkom zuba.

Klinički znakovi uznapredovale stomatološke bolesti kod mačaka uključuju halitozu (zadah), odbijanje hrane, preterano balavljenje, žvakanje na jednoj strani usta, otežano gutanje ili neuobičajno oticanje oko čeljusti što može ukazivati na oralni apsces.

Lečenje zubnih bolesti kod mačaka


Jednom kada se kamenac formira, on se ne može ukloniti ručnim četkanjem. Zahteva specijalnu profesionalnu stomatološku opremu, poput uređaja za skidanje kamenca i opšte anestezije. Vaš veterinar će vam preporučiti pravi tok lečenja, zavisno od faze zubne bolesti.


Kako prehrana može pomoći?


Posebno formulisane dijete poput PURINA® PRO PLAN® Cat Dental Plus i PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline DH St/Ox Dental Health mogu vam pomoći u sprečavanju i rešavanju problema sa plakom i zubnim kamencem. Formulisane su sa specifičnim oblicima, gustinom i teksturama koji pomažu u uklanjanju plaka prilikom procesa žvakanja.


Važnost četkanja


Iako prehrana može uticati na zdravlje zuba vaše mačke, ne postoji zamena za redovno pranje zuba četkicom i pastama za zube. Takođe je važno zakazati redovne stomatološke preglede kod veterinara, kako bi se osigurala rana i odgovarajuća intervencija prema potrebi.


PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB