Nega kože za odrasle mačke

Nega kože za odrasle mačke

Nega kože za odrasle mačke

Nega kože za odrasle mačke

Nega kože za odrasle mačke

Nega kože za odrasle mačke
July 31, 2018

Nega kože za odrasle mačke

Mačke su izuzetno čiste životinje i urođeno im je da brinu o sebi i same se neguju. Međutim, svaka mačka želi pažnju i gotovo sve uživaju kada ih vlasnik neguje. Nega i pomoć pri doterivanju vašoj mački stvara povezanost između vas te vam daje priliku da proverite ima li znakova lošeg zdravlja.

Nega kože za odrasle mačke

Prednosti nege


Osim što vam pomaže u izgradnji bliskih odnosa, negovanje ima i brojne zdravstvene koristi za vašu mačku. Pomaže u:

  • Stimulisanju cirkulacije i poboljšava tonus mišića
  • Smanjuje veličinu i količinu loptica dlake u želudcu uklanjanjem viška dlake
  • Ravnjanju dlake, te se poboljšavaju izolacijska svojstva čime pomažete svojoj maci da joj bude toplo
  • Stimulisanju žlezda na dnu svake dlačice koje pomažu da dlaka bude vodootporna

Saveti za negu


Nega vaše mačke bi trebalo da bude deo vaše redovne rutine, u idealnom slučaju od prvih koraka. Najbolje je kupiti nekoliko kvalitetnih pribora za negu mačke koji će potrajati da ih više ne morate kupovati. Kupite onaj namenjen za kratkodlake ili dugodlake mačke. Svakako će vam trebati četka i eventualno neki specifični alati koje se prodaju u salonima za kućne ljubimce.

Za kratkodlake mačke svaki dan koristite fini metalni češalj sa zubima. Takođe, četka od prirodne dlake ili gumena četka mogu vam pomoći da uklonite otpalu dlaku. Nežno četkajte ili češljajte mačku, koristeći poteze u smeru u kom raste dlaka, a četkom od prirodne dlake istrljajte dlaku u smeru glave, a zatim je ponovno izravnajte.

Da biste negovali dugodlake mačke, svakodnevno ih četkajte četkom ili posebno dizajniranom rukavicom. Sve čvorove možete nežno otpetljati prstima ili ih pažljivo odseći makazama ili priborom za njegu. Ako vaša mačka ne uživa u četkanju, pokušajte da joj ponudite poslastice hranom ili nagradama, uz nežno ohrabrivanje na početku, i vaša mačka bi trebalo da se smiri.

Nega kože za odrasle mačke

Kako izgleda zdrava koža?


Redovna nega vam pomaže da kontrolišete zdravlje kože vaše mačke. Koža bi trebali da bude ružičasta ili crna, zavisno od genetske istorije vaše mačke. Trebalo bi biti bez krasta, svraba, peruti, crnih ili belih mrlja, masa ili kvržica. Ne bi trebalo biti zaraženih ili upaljenih područja. Dlaka treba da bude glatka i sjajna bez većeg otpadanja dlačica, mesta bez dlake ili peruti. Dlaka može otpadati tokom cele godine, ali možete očekivati više opadanja dlake na leto ili jesen.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB